logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić Załączanie przekaźnika 12v przez impuls z telefonu (wibracji ) układ

kamil2345x 02 Maj 2012 16:32 4625 8
REKLAMA
  • #1 10853055
    kamil2345x
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam,
    Od wczoraj przegrzebałem całe forum i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
    Zbudowałem automat do bramy, podobne jak na forum ( podnośnik, silniczek wycieraczek ). Spisuje się świetnie, lecz przydało by się sterowanie zdalne, bo jak na razie, załącza się po naciśnięciu przycisku przy bramie, a wiadomo że jak się wraca z pracy to chciało by się, aby ta brama była otwarta ;) Sterowanie radiowe z pilota odpada, bo zasięg tego to maks 200 metrów w zabudowanym terenie, a brama otwiera się sporo, bo aż 40 sekund ( nie mam innego trafo ), więc i tak trzeba by długo czekać.

Wpadłem na pomysł, aby otwieranie zrobić poprzez puszczenie sygnału na tel, który będzie w centralce, a on będzie miał zadanie załączyć przekaźnik.
    Wyprowadziłem przewody z Noki 6230i, napięcie z wibracji oscyluje w granicach 0.5-0.9V. Czytałem o sterowaniu poprzez tyrystor np bc548 lub bc337, takowe mam, budowałem układy pokazane na forum, lecz nie działa, brak reakcji.
    oto układ który podpinałem :Jak zrobić Załączanie przekaźnika 12v przez impuls z telefonu (wibracji ) układ

Możecie coś poradzić na mój problem ? ;)
    Z góry dziekuje za pomoc !
  • REKLAMA
  • #2 10853740
    netotron
    Poziom 26  
    Ocena: 57
    Witam
    Nie trzeba przegrzebywać całego forum, czasem wystarczy chwile pomyśleć :)
    Masz plus na emiterze tranzystora NPN, zamień emiter z kolektorem :)

pozdrawiam
  • #3 10853837
    kamil2345x
    Poziom 12  
    Nie jestem elektronikiem, więc się nie znam ;)
    Wykonałem jak jest na schemacie. Lecz zamiana emitera z kolektorem nic nie dała, nadal brak jakiejkolwiek reakcji...

Dodano po 15 [minuty]:

Gdy zamieniłem emiter z kolektorem i dotykałem plusa palcem, i wilgotnym palcem bazy, to przekaźnik się załączał, jak powinien. Po podaniu plusa z silniczka wibracji układ nie reaguje. Może być tak że na silniczek od wibracji idzie napięcie przemienne lub coś w tym stylu ? Czemu nie chce go załączyć ?
  • REKLAMA
  • #4 10854707
    sm48
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    plus do kolektora a minus do emitera podczep.
    Sygnał z buzera plusem do bazy minusem do emitera.
    Podczep miedzy bazę (miedzy zacisk a rezystor) a emiter jakiś mały kondensator powinno działać.
  • #5 10856013
    kamil2345x
    Poziom 12  
    niestety to nie pomogło.
    Usunięcie rezystora powoduje że słychać że cewka przekaźnika dostaje napięcie, ale jest ono za małe, aby załączyło przekaźnik. Po dodaniu kondensatora ( próbowałem kilku ) brak jakiejkolwiek reakcji. Dodam że po podaniu bezpośrednio napięcia na przekaźnik, działa prawidłowo.
  • #6 10856807
    sm48
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Ale nikt ci nie kazał usuwać rezystora.
    Twoim problemem jest to że na wejściu masz sygnał przemienny a zasilać chcesz przekaźnik który jest na prąd stały. Więc musisz wygładzić przebieg wejściowy.
  • REKLAMA
  • #7 10856890
    kamil2345x
    Poziom 12  
    brałem to pod uwagę, podłaczyłem nawet układ przez mostek prostowniczy, jednak też nie pomogło. A proszę mi powiedzieć, czy szeregowo czy równolegle ma być ten kondensator. Wnioskuje że szeregowo jak napisałeś, ale wolę się upewnić.

Dodano po 16 [minuty]:

Bardzo bym prosił o bardzo dokładne opisanie jak co gdzie podpiąć, może robie gdzieś błąd. Jakiej wartości ma być mniej więcej kondensator ? Jeśli można to prosiłbym schemat.

Bardzo was proszę o pomoc ;)
    Jest to dla mnie sprawa bardzo ważna.
    Z góry dziękuje !
  • #8 10857930
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Witam. Stosując tranzystor do włączania przekaźnika emiter powinien być podpięty do masy, więc tak jak sugerował kol. netotron - emiter do masy, kolektor do cewki przek.( błąd w schemacie) Spróbuj dodatkowo przed rezystor wstawić diodę, a za rezystorem elektrolit od 47uF "w górę" - podpięty względem masy. Oczywiście buzerek też musi mieć wyjście "sygnał" i "masa"
  • REKLAMA
  • #9 14114524
    kamil2345x
    Poziom 12  
    Niestety już nie pamiętam jak rozwiązałem sprawę załączenia przekaźnika z wibracji, ale udało mi się to dzięki schematowi z tego tematu, jednak go lekko zmodyfikowałem. Jak ? Niestety nie pamiętam. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował automat do bramy, który działa na silniczku wycieraczek, ale chce dodać zdalne sterowanie za pomocą sygnału wibracji z telefonu Nokia 6230i. Problemem jest to, że napięcie z wibracji wynosi 0.5-0.9V, co nie wystarcza do załączenia przekaźnika. Użytkownik próbował różnych układów z tranzystorami NPN (BC548, BC337) oraz mostkiem prostowniczym, ale nie uzyskał oczekiwanych rezultatów. W odpowiedziach sugerowano poprawki w podłączeniach tranzystora oraz dodanie kondensatora, jednak użytkownik nadal nie uzyskał reakcji przekaźnika. Ostatecznie, po modyfikacji schematu, udało mu się rozwiązać problem, ale nie pamięta szczegółów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA