logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć obrotomierz z 1.3MPI do Skody Felicia 1.9D?

ttpassitt 03 Maj 2012 07:31 3587 6
REKLAMA
  • #1 10854682
    ttpassitt
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Dostalem od kolegi zegary z felici 1.3MPI z obrotomierzem. Ja posiadam felicie 1.9D pick_up. Dziala wszystko za wyjatkiem obrotomierza. Wiem, ze jest kilka roznic. Np wyskalowanie, czy miejsce poboru danych o obrotach (cewka,alternatr). Przeszukalem tematy na forum i nieznalazlem podobnego problemu. Ma ktos pomysl jak podlaczyc taki obrotomierz?
  • REKLAMA
  • #2 10856292
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4228
    W 1.9d masz opcję tylko z alternatora uzyskać obroty.
    Wyjście W w 2-pinowej wtyczce.
  • REKLAMA
  • #3 10856395
    ttpassitt
    Poziom 2  
    Po podłączeniu do zegarów wszystkich trzech wtyczek nie pokazuje mi obrotów. Jednak zauważyłem, że obrotomierz dostaje jakiś impuls tuż po zapaleniu silnika.
    Wskoczy na 1000 obr. i natychmiast spadnie od 0 i już nic nie wskazuje.
    Nie bardzo wiem czego się złapać. Czy impuls z alternatora może być inny niż z cewki?
  • REKLAMA
  • #4 10856543
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1284
    witam, kolego obrotomierz z benzyny na 99.9% nie bedzie dzialal w twoim dieslu! bylo kilka tematow prosze uzyj szukajki tam wszystkiego sie dowiesz,dlaczego wlasnie ze nie, i czemu nie? - a te ruchy wskazuja na to ze nie bedzie dzialalo. pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 10857501
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    W dieslu obrotomierz dostaje sygnał z alternatora , natomiast w 1,3MPI sygnał wychodzi ze sterownika Simons 2P, który współpracuje z czujnikiem położenia wału , (schematy dostępne są na forach skodziarzy )
  • #6 10871494
    ttpassitt
    Poziom 2  
    Koledzy!

Naprawdę zgadzam się z wszystkimi.

To, że nie będzie pasował to już wiem, bo go założyłem.
    To że czerpie informacje z innych źródeł to też wiem.

W moim alternatorze wychodzą dwie wiązki z alternatora (w przeciwieństwie do 1.3 MPI), co wskazuje na to, że samochód powinien być przystosowany do podłączenia obrotomierza. Czyli, po podłączeniu obrotomierza z samochodu w dieslu powinno działać.

Zależy mi na tym, aby ktoś odpowiedział mi na pytanie dlaczego nie działa, i ewentualnie co można zrobić aby zadziałał.

Co jest inne: rodzaj sygnału, inna kolejność kabli w kostkach itp?

[/quote]
  • #7 13543022
    Polaris
    Poziom 17  
    Ocena: 69
    Rodzaj sygnału - benzyna daje impulsy, diesel daje napięcie. Można spróbować zamontować czujnik położenia wału i przetwornik. Taniej wyjdzie oryginalny licznik

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada Skodę Felicię 1.9D i chce podłączyć obrotomierz z Felicii 1.3MPI. Wskazano, że w modelu 1.9D obrotomierz powinien otrzymywać sygnał z alternatora, podczas gdy w 1.3MPI sygnał pochodzi z czujnika położenia wału. Użytkownik zauważył, że obrotomierz reaguje na impuls po uruchomieniu silnika, ale nie pokazuje prawidłowych obrotów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że obrotomierz z silnika benzynowego nie będzie działał w dieslu z powodu różnicy w rodzaju sygnału (impuls vs. napięcie) oraz różnic w połączeniach. Proponowane rozwiązania obejmują montaż czujnika położenia wału i przetwornika lub użycie oryginalnego licznika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA