Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda felicia 1.9D obrotomierz z 1.3MPI

ttpassitt 03 May 2012 07:31 3179 6
    ttpassitt
    Level 2  
    Witam. Dostalem od kolegi zegary z felici 1.3MPI z obrotomierzem. Ja posiadam felicie 1.9D pick_up. Dziala wszystko za wyjatkiem obrotomierza. Wiem, ze jest kilka roznic. Np wyskalowanie, czy miejsce poboru danych o obrotach (cewka,alternatr). Przeszukalem tematy na forum i nieznalazlem podobnego problemu. Ma ktos pomysl jak podlaczyc taki obrotomierz?
    decybel91
    Level 42  
    W 1.9d masz opcję tylko z alternatora uzyskać obroty.
    Wyjście W w 2-pinowej wtyczce.
    ttpassitt
    Level 2  
    Po podłączeniu do zegarów wszystkich trzech wtyczek nie pokazuje mi obrotów. Jednak zauważyłem, że obrotomierz dostaje jakiś impuls tuż po zapaleniu silnika.
    Wskoczy na 1000 obr. i natychmiast spadnie od 0 i już nic nie wskazuje.
    Nie bardzo wiem czego się złapać. Czy impuls z alternatora może być inny niż z cewki?
    kakibara
    Level 33  
    witam, kolego obrotomierz z benzyny na 99.9% nie bedzie dzialal w twoim dieslu! bylo kilka tematow prosze uzyj szukajki tam wszystkiego sie dowiesz,dlaczego wlasnie ze nie, i czemu nie? - a te ruchy wskazuja na to ze nie bedzie dzialalo. pozdrawiam.
    and61
    Level 26  
    W dieslu obrotomierz dostaje sygnał z alternatora , natomiast w 1,3MPI sygnał wychodzi ze sterownika Simons 2P, który współpracuje z czujnikiem położenia wału , (schematy dostępne są na forach skodziarzy )
    ttpassitt
    Level 2  
    Koledzy!

Naprawdę zgadzam się z wszystkimi.

To, że nie będzie pasował to już wiem, bo go założyłem.
    To że czerpie informacje z innych źródeł to też wiem.

W moim alternatorze wychodzą dwie wiązki z alternatora (w przeciwieństwie do 1.3 MPI), co wskazuje na to, że samochód powinien być przystosowany do podłączenia obrotomierza. Czyli, po podłączeniu obrotomierza z samochodu w dieslu powinno działać.

Zależy mi na tym, aby ktoś odpowiedział mi na pytanie dlaczego nie działa, i ewentualnie co można zrobić aby zadziałał.

Co jest inne: rodzaj sygnału, inna kolejność kabli w kostkach itp?

[/quote]
    Polaris
    Level 17  
    Rodzaj sygnału - benzyna daje impulsy, diesel daje napięcie. Można spróbować zamontować czujnik położenia wału i przetwornik. Taniej wyjdzie oryginalny licznik