logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

porównanie kart muzycznych Sound Blaster CT4830 oraz ad1888 soundmax

Bobasso 04 Maj 2012 00:16 2714 8
REKLAMA
  • #1 10858190
    Bobasso
    Poziom 15  
    Witam. Posiadam zintegrowaną kartę dźwiękową adi ad1888 soundmax oraz zewnętrzną Creative Sound Blaster CT4830. Chciałem się poradzić, która karta według was gra lepiej? Obecnie mam bardzo słabe głośniki dlatego ciężko mi na nich je porównać, może ktoś będzie miał wiedzę na temat obu kart.
  • REKLAMA
  • #2 10858282
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Generalnie przetwornik w Soundblasterze powinien mieć większe możliwości. O jakości dźwięku decyduje "obudowanie" toru analogowego. A to już zależy od producenta płyty i jej modelu. Generalnie soundblaster-owi można zainstalować sterowniki KX, nieco powymieniać części na płytce i robi się z niej naprawdę fajna karta. Ale to tak "hobbystycznie".
  • REKLAMA
  • #3 10858513
    trsr
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Między kartami jest naprawdę minimalna różnica na korzyść sound blastera przy założeniu, że jest to nowszy model karty. Pierwsze soundblastery live (te OEM) potrafiły mieć duże szumy własne.
  • REKLAMA
  • #5 10858939
    trsr
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Jeśli masz tą kartę, załóż dobre słuchawki, podepnij do karty i w wsłuchaj się w tło (bez odtwarzania dźwięku), być może będziesz musiał wykonać tę czynność kilka razy.
  • REKLAMA
  • #6 10859193
    Bobasso
    Poziom 15  
    Pożyczyłem sennheisery hd 205 i zrobiłem tak jak mówiłeś. Na karcie zintegrowanej było słychać szum natomiast na SB nie. Przesłuchałem też paru utworów muzycznych i SB gra według mnie troszkę lepiej, a na pewno głośniej także wybór pada na SB.
  • #7 10859206
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Nie polecam tej karty.
    Jeśli musi być Creative w +/- tej cenie są dostępne Audigy2 ~60zł.
    Z niedrogich kart można zainteresować się Yamaha YMF744B ~20zł lepszy jest Hercules Fortissimo III 7.1 ~45zł.
    Nie podzielam już od lat optymizmu że Live gra lepiej niż karta zintegrowana, przeważnie integry są znacznie lepsze.
  • #8 10862523
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 10863670
    Bobasso
    Poziom 15  
    Tak wgrałem najnowsze sterowniki. Tylko, że karta na mojej płycie głównej zbyt nowa nie jest, nie mogę znaleźć dokładnej daty produkcji/premiery także możliwe iż niewielka różnica wieku jest pomiędzy tymi kartami. Spróbuję jeszcze raz przetestować.

EDIT

Tak jak już wcześniej napisałem według mnie Live gra troszeczkę lepiej, nie jest to jakaś duża różnica, ale jednak. Nie wiem czy to ważne, ale chciałem jeszcze dodać iż w biosie do mojej karty jest dopisek AC97. Nie jestem jakimś wykwintym słuchaczem, dlatego może nie jestem w stanie z dużą dokładnością ocenić tych kart, tylko "główne" ścieżki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik porównuje zintegrowaną kartę dźwiękową ADI AD1888 Soundmax z zewnętrzną kartą Creative Sound Blaster CT4830. W dyskusji podkreślono, że Sound Blaster ma lepsze możliwości przetwarzania dźwięku, jednak różnice w jakości są minimalne, zwłaszcza w starszych modelach. Użytkownik zauważył, że przy użyciu lepszych słuchawek, Sound Blaster grał głośniej i z mniejszym szumem w porównaniu do karty zintegrowanej. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że nowoczesne karty zintegrowane mogą przewyższać starsze modele Sound Blaster, a w przypadku wymiany, lepszym wyborem byłaby karta Audigy 2 ZS Gold. Wskazano również na znaczenie aktualizacji sterowników i odpowiednich ustawień w mikserze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA