logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przykłady słuchawek wysokoomowych do szpulowca - pls!

1888 04 Maj 2012 15:57 1888 6
REKLAMA
  • #1 10859738
    1888
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

chciałbym kupić jakieś używane słuchawki wysokoomowe do szpulowca ale nie za bardzo wiem jakich szukać i jakie to mogą być modele np. z Tonsila?
    W instrukcji np. do ZK-140T na temat wyjścia do słuchawki jest napisane jedynie:

"słuchawka (wysokoomowa) około 5V na 51kiloomów"

I bądź tu mądry człowieku :|

Czy np. Sd-103 to przykład takich słuchawek czy nie bardzo?
    Proszę o porady.

Z góry dziękuję,

1888
  • REKLAMA
  • #2 10859863
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10859987
    1888
    Poziom 10  
    dj-MatyAS napisał:
    SD 103? A co na to ich instrukcja (do zobaczenia w necie)?

No cóż, jest napisane m.in.:
    impedancja 2x600 omów
    napięcie maksymalne 11V
    współpraca ze stereofonicznym sprzętem elektroakustycznym

więc chyba nie bardzo pasują do szpulowca, ale pytam bom laik :D
  • REKLAMA
  • #4 10911215
    1888
    Poziom 10  
    A słuchawki sn52M?

Jeżeli mogę też spytać - wysokoomowe tzn. o jakiej impedancji?

Pozdr.
  • #5 10911431
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 10912568
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    dj-MatyAS napisał:
    ani nie widziałem, żeby ktoś tego wyjścia używał
    A jak już tak bardzo chce, to podłączyć tam jakiś wzmacniacz słuchawkowy lub zwykły i dopiero słuchawki. Po co takie kombinacje z szukaniem słuchawek?

Po za tym chyba wiesz, że to gniazdo działa tylko podczas zapisu?
  • #7 10920971
    1888
    Poziom 10  
    Witam,

dzięki za odpowiedzi.
    Słuchajcie, wiem o tym, że odsłuch jest tylko przy zapisie. Jednakże kopiowałem już wiele szpul rodzinnych (też na szpule - nie uznaję digitalizacji moich nagrań z taśm szpulowych) i, mając pewne kłopoty z poziomem sygnału, musiałem używać słuchawek do odsłuchu gdyż poziom wysterowania był na 7-8-9 :-)
    Używałem zwykłych starych słuchawek komputerowych z przejściówką do gniazda DIN.
    Chciałbym mieć fajne słuchawki Unitry i ich używać zamiast tych komputerowych. Zresztą oprócz samych szpulowców zbieram całą "otoczkę" a więc: instrukcje do nich, książki, tuleje do czyszczenia, taśmę czyszczącą itp. itd.

Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje słuchawek wysokoomowych do szpulowca, zwracając uwagę na specyfikację wyjścia w instrukcji ZK-140T, która wskazuje na impedancję około 51 kiloomów. W dyskusji pojawiają się różne modele, takie jak SD-103 oraz SN52M, jednak niektórzy uczestnicy podkreślają, że te słuchawki mogą nie pasować do szpulowca. Zwracają uwagę na możliwość użycia wzmacniacza słuchawkowego oraz fakt, że gniazdo działa tylko podczas zapisu. Użytkownik preferuje słuchawki Unitry, aby zastąpić używane słuchawki komputerowe, które nie spełniają jego oczekiwań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA