logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop HP G62 - "pusta" partycja recovery / przywracanie systemu

kubzys 04 Maj 2012 21:59 12986 15
REKLAMA
  • #1 10861187
    kubzys
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.
    Możliwe, że był już podobny temat ale za bardzo nie znalazłem, a na prawdę długo czytam.
    Mam laptopa HP G62. Jest partycja recovery z której jak rozumiem przywraca się system do stanu fabrycznego. Ta partycja ma u mnie 12,5gb z czego 12,4 jest wolne. O co chodzi? System jest tam ukryty czy jak, że go nie widzę? Sprawdzałem też easeusem i on pokazuje to samo, co widzę we właściwościach tylko że widzę też pewne foldery:
    $RECYCLE.BIN i w nim następny folder o nazwie: S-1-5-21........ (długi ciąg cyfr) - ten folder jest pusty
    oraz folder System Volume Information - też pusty
    Te dwa foldery zajmują dokładnie 154,72mb a wolne jest 12,4gb (cała partycja 12,5bg)
    Dodam, że przechowywałem na partycji recovery pliki, ale je później przeniosłem. W "pliki systemowe" czy jak się one nazywają, na tej partycji nie ingerowałem (nie widziałem żadnych plików na tej partycji, była tak jakby pusta, dlatego przechowywałem tam swoje drobiazgi).
    Chciałbym przywrócić sobie system do stanu fabrycznego, bo jest już lekko zasyfiony i boję się próbować przywrócić system przez recovery managera żeby mi tego nie wywaliło a nowego nie zainstalowało.
    Dlatego proszę was o pomoc, czy może "instalka systemu" na tej partycji jest ukryta czy coś, że nawet easeusem jej nie widzę. Proszę o pomoc.
    Z góry dzięki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10864393
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2545
    Fabrycznie w systemie powinien być widoczny dysk "recovery", a w nim folder "recovery" oraz kosz. Po wejściu w Recovery powinna pojawić się informacja że zawartość tej partycji ma kluczowe znaczenie i nie można jej modyfikować itp. Jednakże informacja o wolnym miejcu na dysku powinna być prawidłowo wyświetlana. Tak przynajmniej jest u mnie na DV7.
    Sprawdź czy da się ją odpalić z poziomu BIOSu, prawdopodobnie klawisz F1, F10 lub F12, nie pamiętam dokładnie.
    Gorzej jeśli zawartość partycji została skasowana. Jeżeli nie nagrałeś płyt recovery (każdy producent laptopa nakazuje to zrobić po pierwszym uruchomieniu komputera) to niestety masz problem. Wówczas dwa wyjścia, zakup płyt recovery za ponad 100 zł, lub oddanie laptopa do serwisu z uszkodzonym dyskiem twardym.
  • #3 10864482
    sebekbnx
    Poziom 15  
    Ja tez posiadam HP G62 i umnie folder RECOVERY i jest okolo 1.90gb wolne z 13,3gb
  • REKLAMA
  • #4 10868869
    kubzys
    Poziom 10  
    Laptopa dostałem od ojca, on mówi że nagrał jakąś płytę, ale to tylko jedna płyta, a z tego co słyszałem są to ze 4 płyty... Więc pewnie nie to nagrał.
    Żeby odpalić przywracanie systemu czy jak to się tam nazywa, w HP'kach wciska się chyba f11 podczas uruchamiania. Mogę spróbować, ale czy to nie wpłynie na system jeśli nie ma tego, co trzeba na dysku recovery? Chodzi mi o to, czy nie wywali mi systemu, jeśli odpalę przywracanie systemu a nie będzie miał z czego przywrócić. Bo jak system wywali to wtedy całkowicie przerąbane.
    A jeśli nie zostały nagrane płyty recovery i jeśli nagrałbym je teraz, to nagra się co? Cały zasyfiony windows, programy itp? Czy nagra się tylko "czyste" minimum?
    I jeszcze prosiłbym kogoś, żeby powiedział mi, jak wygląda cały proces przywracania systemu do stanu fabrycznego przez klawisz f11 (chyba). Czy wtedy pokazuję się pytanie czy chce się przywrócić....... itd?
    I jeszcze, czy jest możliwość, żeby pożyczyć sobie od kogoś oryginalną płytę dokładnie z tą wersją windowsa (7, 64) i wklepać tylko swój kod spod spodu laptopa? Coś mi się obiło o uszy, że w laptopach jest system wrzucany masowo i że te kody wcale nie działają. Prawda to?

Przepraszam za tyle pytań i proszę o pomoc i cierpliwość, ale mam problem, którego sam ani z pomocą nikogo bliskiego nie mogę rozwiązać, a nie chcę jechać na piracie.

A i jeszcze, czy mogę pójść do pierwszego lepszego serwisu hp i tam zamówić płytę recovery, czy trzeba się bawić z jakimś zamawianiem z centrali hp gdzieś tam itp?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10869389
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Jak nie masz plików obrazu (a nie masz ) to nie uruchamiaj recovery. Płyt recovery już nie zrobisz bo potrzebne są do tego pliki z partycji recovery. Możesz użyć recovery z takiego samego laptopa. W serwisie powinni mieć recovery i wgrać system fabryczny odpłatnie. Na wszelki wypadek zrób kopie obecnego systemu i MBR zewnętrznym narzędziem żebyś mógł przywrócić stan obecny w razie niepowodzenia recovery. Przy instalowaniu windowsa z płyty trzeba będzie prawdopodobnie doinstalować sterowniki.
    Pozdrawiam
  • #6 10870836
    kubzys
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc, to nie będę uruchamiał tego recovery.
    Że po instalowaniu systemu z płyty trzeba instalować sterowniki to wiem, ale nie byłoby problemu, bo do mojego modelu są wszystkie sterowniki do pobrania na stronie HP. Tylko czy dałoby się wpisać kod spod spodu laptopa przy instalacji systemu z płyty (np pobranego, albo pożyczonego, oryginał oczywiście) ? Czy te kody są dawane fabrycznie "jak leci" i tak na prawdę nie działają?
    Pozdrawiam
  • #7 10871062
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Jeżeli dokładnie ta sama wersja systemu to kod będzie pasował.
  • #8 10871173
    Damian0396
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Ja mam dv6 i u mnie trzeba wcisnąć najpierw esc a potem mam f11 i ja mam wolnego miejsca 1.58gb z 17.5gb więc musiał ktoś coś usunąć niestety
  • REKLAMA
  • #9 10871271
    kubzys
    Poziom 10  
    A jeśli mam PL wersję windowsa 7 home premium 64 bit, a ściągnąłbym oryginał windowsa 7 home premium 64 bit tylko że po angielsku to już kod nie będzie pasował? Trzeba szukać PLa?

Jutro pojadę do serwisu hp i zapytam ile by sobie zażyczyli za płytki recovery.
  • #10 10871674
    Damian0396
    Poziom 16  
    Najlepiej tak zrób a nie kombinuj..
  • #11 10872083
    kubzys
    Poziom 10  
    Wiem, że najlepiej tak zrobić, ale jednak zażyczą sobie pewnie ze 150zł a to grosze nie są. Mam inne wydatki, bo komp nie jest moją pasją i nie inwestuję w niego.
    Jutro jadę i się dowiem, ile chcą i czy w ogóle mają coś takiego, czy czasem muszę płyty sprowadzać nie wiadomo skąd.
  • #12 10872266
    fazzowicz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A nie możesz normalnej instalacji OS zrobić? Po co Ci ten cały syf z recovery?
  • #13 10872525
    Damian0396
    Poziom 16  
    Może dla zabezpieczenia? Po co stawiać ciągle system od nowa gdy można go przywrócić bez żadnych konsekwencji
  • #14 10872635
    kubzys
    Poziom 10  
    Z jednej strony lepiej by było kupić windowsa (cena około 300zł), bo później jeśli zmieniałbym kompa miałbym też swój system i nie bałbym się o nic, gdy coś nawali - po prostu format i system od nowa (robiłem tak zawsze na starym kompie z win xp, system oryginalny na płycie). Ale jest to wydatek minimum te 300 zł, a płytę recovery pewnie dostanę za ~150zł, chociaż może i za więcej.
    Jutro się okaże. Jeśli zażyczą sobie ponad 200zł za płytę to dziękuję bardzo. Wykombinuję sobie dokładnie tę samą wersję windowsa, którą mam, na płycie i wklepię swój kod spod spodu laptopa. Jeśli kod nie wejdzie - kupię windowsa, a sterowniki ściągnę ze strony hp.

Osobiście wolałbym dopłacać 200zł kupując laptopa i mieć wszystko na płytach (system, stery) niż bawić się z tym recovery. Więcej kłopotów niż pożytku w moim przypadku...
  • #15 10874167
    kubzys
    Poziom 10  
    Dobra, zadzwoniłem do HP i dowiedziałem się, że do mojego modelu płytki kosztują 165 zł razem z wysyłką. Wysyłane są gdzieś zza granicy. 165zł to połowa ceny nowego systemu, więc chyba kupię te płytki. Kompa na razie zmieniać nie zamierzam, a nawet jeśli, to teraz większość jest z systemem.
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi, przede mną teraz prosta droga, ale niestety kosztowna.
  • #16 13452133
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa HP G62 zauważył, że partycja recovery ma 12,5 GB, z czego 12,4 GB jest wolne, co sugeruje, że zawartość partycji jest usunięta lub nieprawidłowo skonfigurowana. Inni użytkownicy potwierdzili, że partycja recovery powinna zawierać foldery systemowe, a ich brak może oznaczać problem. Użytkownik rozważał przywrócenie systemu, ale obawiał się, że brak plików recovery może spowodować usunięcie obecnego systemu. Zasugerowano, aby nie uruchamiać recovery bez plików obrazu oraz rozważono zakup płyt recovery od HP, które kosztują około 165 zł. Użytkownik zastanawiał się również nad możliwością instalacji systemu Windows z innej płyty, ale musiałby upewnić się, że wersja systemu odpowiada jego licencji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA