logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W którą stronę powinien kręcić się wiatrak sufitowy? Sprzeczne informacje

czaszkomor 06 Maj 2012 01:09 17876 15
REKLAMA
  • #1 10865179
    czaszkomor
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    Oczywiście, żeby było chłodniej :) Pytanie niby banalne, ale od kilku monterów wentylatorów (wiatraków) sufitowych słyszałem odmienne opinie. Jedni twierdzą, że w prawo, bo wtedy jest chłodniej (zimniejsze powietrze idzie od dołu do góry) a inni, że w lewo, bo dzięki temu jest lepiej mieszane powietrze.
    Czy ktoś mógłby mi jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.
    Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #2 10865193
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    A to nie zależy od budowy wiatraka ?
  • REKLAMA
  • #3 10865209
    czaszkomor
    Poziom 9  
    piterek-23 napisał:
    A to nie zależy od budowy wiatraka ?

Nie :) To zależy od praw fizyki. Tak samo jak to, w którą stronę woda się kręci spływając w zlewie nie zależy od budowy zlewy a nawet całego systemu kanalizacji, tylko od grawitacji oraz innych sił. Moje pytanie jest zatem raczej z zakresu fizyki niż elektroniki, niemniej jednak wiem, że na tym forum są fachowcy-praktycy, którzy potrafią się sensownie wypowiedzieć w tej sprawie.
  • #4 10865210
    gsm support
    Poziom 12  
    Wiatrak sufitowy to pojęcie względne. Rozumiem, że masz tu na myśli żyrandol z wiatrakiem. Kąt nachylenia łopat ok. 25-35 stopni w lewo (zależnie od ilości łopat), a obrót zawsze w prawo.
  • REKLAMA
  • #5 10866257
    czaszkomor
    Poziom 9  
    gsm support napisał:
    Wiatrak sufitowy to pojęcie względne.

Nie. "Wiatrak sufitowy" to pojęcie jednoznaczne. Wszystko jedno czy jest z oświetleniem, czy bez, czy jest mały czy duży, czy pokojowy czy przemysłowy, zasada działania zawsze jest identyczna.

gsm support napisał:
    Rozumiem, że masz tu na myśli żyrandol z wiatrakiem.

W tym konkretnym przypadku tak.

gsm support napisał:
    Kąt nachylenia łopat ok. 25-35 stopni w lewo (zależnie od ilości łopat), a obrót zawsze w prawo.

A gdy nastawię na obracanie w lewo? Dlatego prosiłem żeby ktoś wyjaśnił konkretnie różnicę między obratami w prawo a w lewo - z punktu widzenia użyteczności urządzenia (np. przepływ mas powietrza). Jedne obroty bowiem sprzyjają klimatyzacji a inne ocieplaniu.
  • #6 10866973
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Jak będzie Ci wiatrak podsufitowy dmuchał powietrze do góry, czyli na sufit, to po relatywnie krótkim czasie będziesz miał sufit nad wiatrakiem upaprany kurzem, który zawsze jest w powietrzu, a strumień powietrza będzie cząsteczki kurzu wbijał w sufit.
  • #7 10867078
    homman
    Poziom 26  
    Ocena: 78
    Fizykiem nie jestem ale na logikę u góry masz cieplejsze powietrze.

Jednak to zależy od wentylacji pomieszczenia.
    Bo zazwyczaj mamy okna. I wiatrak powinien dmuchać na nas. Czyli w dół.
    Dodatkowo nie mamy brudu na ścianie.

Fizyka akurat tu ma niewiele wspólnego bo chodzi o odczucie i wychładzanie organizmu.
    Według fizyki do góry i w kosmos.

A w praktyce na ludzi bo zwiększa się parowanie potu z człowieka i szybsze wychłodzenie oraz obieg powietrza w mieszkaniu.

Panimajecie mnie bo ja to tak po swojemu mowie
  • #8 10867108
    czaszkomor
    Poziom 9  
    Czyli krótko:

1. Żeby wiatrak dmuchał powietrze (zimne) z dołu do góry, to w którą stronę ma się obracać? W prawo czy w lewo?

2. A żeby wiatrak dmuchał w dół (ciepłym powietrzem z góry), w prawo czy w lewo?

3. Czyli, przy założeniu otwartych okien, co lepiej chłodzi z góry na dół (ciepłe) czy z dołu do góry (zimne)?

Konkretniej chyba się już nie da... :)
  • #9 10867124
    homman
    Poziom 26  
    Ech...
    Patrzysz na łopatki przecież :) i to widać

Przy otwartych oknach z góry do dołu. I w praktyce tez z góry do dołu ale po 2h masz w całym pomieszczeniu jedną tmp i tylko mieli powietrze. (JAK NIE OTWORZYSZ OKNA)

Jw według fizyki powinien do góry i powietrze powinno uciekać z budynku. W praktyce mieszkasz na x piętrze, masz izolowany strop i nie ma gdzie uciec. Więc należy wywołać ruch powietrza wokół ludzi - wiatr do dołu..

Łopatki moga być pochylone
    \ lub
    /

Na 99% masz \ i obraca się w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara patrząc od dołu) by powietrze szło z góry do dołu

Tak jak na rysunku:

http://www.conrad.de/medias/global/ce/5000_5999/5600/5600/5604/560455_BB_00_FB.EPS_1000.jpg

Weź sobie wentylatorek 12v podepnij pod baterie 9v i zobaczysz
  • #11 10867254
    homman
    Poziom 26  
    Żeby nie było niedomówień bo to właśnie trudno napisać jeden patrzy od rączki drugi od ziemi...

Wstawiam foto

W którą stronę powinien kręcić się wiatrak sufitowy? Sprzeczne informacje
  • #12 10867616
    _alfred_
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Ja gdzieś czytałem, że zimą powinien dmuchać gorące powietrze (które zawsze zbiera się przy suficie, zwłaszcza w przypadku posiadania kominka - posiadam, więc wiem jak gorąco jest przy suficie, a już w połowie wysokości jest znacznie chłodniej) w dół, a latem powinien dmuchać powietrze w stronę sufitu.
  • #13 10867658
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    czaszkomor napisał:
    Witam,
    Oczywiście, żeby było chłodniej :) Pytanie niby banalne, ale od kilku monterów wentylatorów (wiatraków) sufitowych słyszałem odmienne opinie. Jedni twierdzą, że w prawo, bo wtedy jest chłodniej (zimniejsze powietrze idzie od dołu do góry) a inni, że w lewo, bo dzięki temu jest lepiej mieszane powietrze.
    Czy ktoś mógłby mi jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Kup sobie wiatrak z rewersem (obroty w prawo i w lewo), będziesz dmuchał w tą i tamtą stronę, a efekty zbadasz organoleptycznie. Wtedy będziesz wiedział lepiej od monterów, w która stronę kręcić wiatrakiem :D
  • REKLAMA
  • #14 10867679
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    _alfred_ napisał:
    Ja gdzieś czytałem

Gdzie?

_alfred_ napisał:
    a latem powinien dmuchać powietrze w stronę sufitu.

A po co, skoro ciepłe powietrze do góry samo się unosi bez dodatkowego poganiania?
  • #15 10867727
    _alfred_
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    jankolo napisał:

_alfred_ napisał:
    Ja gdzieś czytałem

Gdzie?

Nie pamiętam, ale np. tutaj coś piszą o przypadku z kominkiem.

jankolo napisał:

_alfred_ napisał:

a latem powinien dmuchać powietrze w stronę sufitu.

A po co, skoro ciepłe powietrze do góry samo się unosi bez dodatkowego poganiania?

Np. żeby wymusić szybszy przepływ/ruch tego powietrza?

Jeszcze się "nie wgłębiałem" w ten temat, ale w niektórych gorących krajach ludzie masowo używają wentylatory sufitowe, więc chyba coś pomagają... A przykład z kominkiem mnie przekonuję, bo wiem osobiście jak bardzo gorące jest powietrze tuż pod sufitem.
  • #16 10867743
    homman
    Poziom 26  
    Co jak co ale w moim rodzinnym domu taki stary zdziełany w zsrr ma przełączniczek na tubie.

Prawo lewo. A na sznurkach prędkości.

Więc pewnie nowe też mają.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię kierunku obrotu wentylatora sufitowego, który wpływa na komfort termiczny w pomieszczeniu. Użytkownicy podzielili się różnymi opiniami na temat tego, w którą stronę powinien się obracać wentylator, aby efektywnie chłodzić lub ogrzewać pomieszczenie. Wskazano, że obrót w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) sprzyja mieszaniu powietrza i może być korzystny latem, natomiast obrót w lewo (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara) może być użyteczny zimą, aby skierować ciepłe powietrze w dół. Użytkownicy podkreślili również znaczenie wentylacji oraz otwartych okien w kontekście efektywności wentylatora. Wskazano na różnice w odczuciach termicznych oraz praktyczne zastosowania wentylatorów z funkcją rewersu.
REKLAMA