logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung R580 - laptop zawiesza się i wyłącza po wpisaniu hasła

TheAdas 06 Maj 2012 14:36 4019 8
REKLAMA
  • #1 10866693
    TheAdas
    Poziom 9  
    Witam,

Mam następujący problem. Dziś normalnie "pracowałem" sobie na swoim laptopie i w pewnym momencie zawiesił się. Nie odpowiadał na cokolwiek, więc wyłączyłem go przyciskiem power. Gdy próbowałem włączyć zaświeciła się tylko lampa power(ta najbardziej na prawo), chodził wiatraczek(chyba na najwyższych obrotach) i nic się nie działo. Przeczytałem na jakimś forum, żeby spróbować uruchomić go z wciśniętym przyciskiem windows. Podziałało, uruchomił się, ale gdy wpisałem hasło do mojego profilu, na chwile sie włączył i zaraz wyłączył:/

Próbowałem restart BIOSu, ale nic to nie dało. Ciągle to samo.
    Będę wdzięczny za pomoc.

Nie znalazłem takiego tematu więc zakładam nowy.

Pzdr,
  • REKLAMA
  • #2 10866733
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Jakie jest doświadczenie kolegi w diagnozowaniu usterek laptopów i jakim sprzętem dysponuje?
  • #3 10866771
    TheAdas
    Poziom 9  
    Doświadczenie raczej niewielkie, a sprzęt to Samsung R580 i3 4GB GF330M 500 HDD.

A teraz jest tak, włączyłem bez przycisku windows, a później próbowałem z wciśniętym i nie chciał się uruchomić(tylko święci się power i działa wiatraczek). Chciałem pokazać znajomemu, ale za bardzo nie wiedział co z tym zrobić. Powiedział, że może to być wina Windowsa, można by go reinstalować(bo wyłączał się w chwili naciśnięta enter po wpisaniu hasła do profilu), ale teraz chyba nie ma nawet jak bo nie chce się uruchomić.

EDIT
    Aha, nie było restartu BIOSu. Dowiedziałem się, że to jest dosyć skomplikowane, trzeba grzebać w komputerze etc.
  • REKLAMA
  • #4 10866799
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Próbowałeś z podpiętym zasilaczem uruchomić bez baterii?
  • #5 10866864
    TheAdas
    Poziom 9  
    Próbowałem na różne sposoby, bez baterii, na samej baterii, ale ciągle to samo.

Dziwnie się zachowuje, teraz się włącza bez wciśniętego windowsa, ale się zawiesza na wyborze trybu pracy(chyba, że wybiorę odpowiednio szybko, wtedy zawiesi się trochę dalej). Może procesor sie przegrzewa? W sensie, że odkleiła się taśma, czy coś takiego. Bo gorący nie jest. Wcześniej(pare miesięcy temu, zanim go przedmuchałem), bywał dużo cieplejszy(szczególnie przy pracy z programami 3D) i nic sie nie działo(raz strasznie zwolnił, wtedy właśnie go lekko przeczyściłem).

Boję się go włączać, żeby się do końca nie popsuł.

Takie pytanie na boku: moge wyjąć dysk, żeby przegrać pliki, nie uszkadzając plomb?
  • #6 10866971
    boro1234567
    Spec od komputerów
    TheAdas napisał:

Takie pytanie na boku: moge wyjąć dysk, żeby przegrać pliki, nie uszkadzając plomb?

Czy sprzęt jest na gwarancji?
  • REKLAMA
  • #7 10866981
    TheAdas
    Poziom 9  
    We wrześniu będzie miał dwa lata, czyli jeszcze jest(chyba).
  • #8 10866991
    boro1234567
    Spec od komputerów
    To skorzystaj z niej.
  • REKLAMA
  • #9 10867007
    TheAdas
    Poziom 9  
    Taki mam zamiar;)
    Ale chciałem wiedzieć, czy może da się to jakoś szybciej załatwić, bo mam teraz dużo pracy i potrzebuję dokumentów i programów jakie mam na nim zainstalowane.

Boje się też trochę oddawać go z dyskiem, bo nie wiem czy mi coś w nim nie naknocą, dlatego chciałem sobie z niego pozgrywać co cenniejsze rzeczy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Samsung R580, który zawiesza się i wyłącza po wpisaniu hasła do profilu. Po awarii laptop nie uruchamia się prawidłowo, świeci się tylko lampka zasilania, a wentylator działa na wysokich obrotach. Próby uruchomienia z wciśniętym przyciskiem Windows przynoszą chwilowe rezultaty, ale problem powraca. Użytkownik rozważa reinstalację systemu Windows, ale obawia się o dane na dysku. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zasilania, gwarancji oraz możliwość wyjęcia dysku w celu odzyskania plików. Użytkownik planuje skorzystać z gwarancji, ale chciałby najpierw zabezpieczyć ważne dokumenty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA