logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tosca 303 - podwyższenie jakości dźwięku, lepsze brzmienie

bpetera 07 Maj 2012 00:04 1191 11
REKLAMA
  • #1 10869225
    bpetera
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, po przeszukaniu poprzez opcje "Szukaj" oraz zapytania w google poszukuję odpowiedzi na kilka pytań. Być może gdzieniegdzie już część z nich się powtórzyła, jednakże mnie nie udało się naprawdę uzyskać satysfakcjonujących odpowiedzi.

A więc do rzeczy:

Od dwóch tygodni jestem w posiadaniu amplitunerka TOSCA AWS-303 (wraz z gramofonem bernard), sprzęt ma wartość sentymentalną dla moich rodziców, a mnie ze względu na schludność wykonania przypadł do gustu.

Ponieważ posiadam dość dobrej klasy kolumny (BOSE 201) postanowiłem nieco polepszyć parametry brzmieniowe tego urządzenia.
    Zdecydowałem się na wymianę transystorów (tych przy radiatorze) oraz kondensatorów w torze audio wzmacniacza.

Jestem na etapie zakupów tak wiec chciałbym uzyskać konkretne porady co kupić, a więc:

1. standardowo kondensator elektrolityczny złożony jest z dwóch połączonych tj. 2x4700uf 40V

Po zapoznaniu się z innymi tematami dowiedziałem się, że dobrze byłoby wymienić je na np. 2x 6800uf do zastosować audio jednakże na 40V nie mogę takowych znaleźć - czy można zastosować kondensatory na 63V czy 50V ?
    Co się kiedy dam większą pojemność, co gdy kondensatory mają większe napięcie pracy jakie te zmiany mają wpływ na brzmienie, jakość?
    (jeśli to możliwe proszę o podanie jakiś rekomendowanych firm oraz wartości jakimi mam się kierować przy zakupie lub konkretnych modeli)

2. Tym samym zadam też ogólne pytanie : jeśli przy zakupie pozostałych elektrolitów (znacznie mniejszych) napotkam podobny problem z wartościami pracy napięć czy pojemności czy można zastępować je substytutami o podobnych wartościach?

3. Co jeszcze mógłbym wymienić (w ramach rozsądku) by polepszyć brzmienie, jakość, chciałbym by ten wzmacniacz zagrał przyjemnie, czysto i przejrzyście bez dudnień, niekontrolowanych basów - poza wzmacniaczem do gramofonu chcę go używać na codzień wraz z odtwarzaczem DVD do słuchania muzyki.

(aktualnie wejścia z din zostały zamienione na RCA(a doprowadzające kable na ekranowane), wymienione na porządne kable (2,5mm/m2) oraz gniazda do złącz głośnikowych (zakręcane), a w planach mam odłączenie wbudowanego konturu).

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
    Bartłomiej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10869424
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    bpetera napisał:
    Co się kiedy dam większą pojemność, co gdy kondensatory mają większe napięcie pracy jakie te zmiany mają wpływ na brzmienie, jakość?
    Żadnego wpływu to nie ma.
    bpetera napisał:
    Co jeszcze mógłbym wymienić
    Chyba tylko cały sprzęt na lepszej klasy. Kolejny bez sensu temat.
  • Pomocny post
    #3 10869719
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Za wiele to nie wyciśniesz z tego sprzętu. Możesz jeszcze wymienić wszystkie tranzystory na BC550B poprawi się pod względem szumów.
  • #4 10869943
    bpetera
    Poziom 10  
    Rozumiem, posiadam dobrej klasy amplituner Pioneer'a tak więc TOSCA nie jest moim jedynym sprzętem - ale ma zaletę jakim jest przedwzmacniacz phono do gramofoniku wiec po prostu chciałbym w jednym pokoju umieścić ten sprzęt i czasem korzystać.

Dziękuje za pomoc i odpowiedzi.

Gdyby ktoś z forumowiczów natknął się na ten temat, a przerabiał, udoskonalał swoją toscę proszę praktyczną radę, co warto zrobić jeśli można.
  • REKLAMA
  • #5 10873002
    bpetera
    Poziom 10  
    Mam jeszcze jedno pytanie na które nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.

Odnośnie wymiany tych dwóch kondensatorów - zastanawiam się jak duże powinno się założyć, w wielu źródłach piszą, ze na jak największe, jednak wydaje mi się, że przy założeniu odpowiednio dużych może dojść do sytuacji, że nie zostaną w pełni naładowane, wzmacniacz nie podoła im, a w rezultacie jeśli nie będzie to skrajna sytuacja zapewne może co zniekształcić, wyostrzyć, pogorszyć brzmienie niż odwrotnie..

Pytanie: Jaka wartość pojemności (standardowo są 2x4700uf) da najlepszy rezultat brzmieniowo - bez ryzyka nienaturalnego brzmienia czy wyostrzenia dźwięku do tego konkretnego amplitunera.

2 x 6800
    2 x 10000
    itd.
    ... ?
  • Pomocny post
    #6 10873026
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Ocena: 263
    bpetera napisał:
    Odnośnie wymiany tych dwóch kondensatorów - zastanawiam się jak duże powinno się założyć

Tu nie ma co medytować tylko trzeba to obliczyć:
    C=Iwy/(2·f·Utpp)

gdzie:
    Iwy - prąd wyjściowy
    f - 50Hz
    Uttp - napięcie tętnień (teoretycznie nie powinno być większe niż 2% napięcia zasilającego).

Poza tym co do bezgranicznego zwiększania pojemności kondensatorów w zasilaczu polecam zapoznać się z pojęciem bezpiecznego obszaru pracy dla trazystora czyli w skrócie Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany.

bpetera napisał:
    wydaje mi się, że przy założeniu odpowiednio dużych może dojść do sytuacji, że nie zostaną w pełni naładowane, wzmacniacz nie podoła im, a w rezultacie jeśli nie będzie to skrajna sytuacja zapewne może co zniekształcić, wyostrzyć, pogorszyć brzmienie niż odwrotnie..

Piękna teoria, kolega powinien przestać czytać sąsiednie forum dla słyszących inaczej kondensatory obdzierane ze skóry :)
    Jest zupełnie odwrotnie, to zasilacz ma "podołać" wzmacniaczowi.
  • REKLAMA
  • #7 10873066
    bpetera
    Poziom 10  
    Miałem na myśli, że wzmacniacz nie dostarczy wystarczającego prądu do kondensatorów - fakt, powinienem napisać zasilacz.

A jaki jest prąd wyjściowy, jaki powinienem założyć?

Przepraszam za mało profesjonalne słownictwo i być może banalne pytania - nie jestem związany z elektroniką, posiadam dość ubogą ogólną wiedzę z tej dziedziny, dlatego wole się upewnić z każdą istotniejszą ingerencją w amplituner.

Pozdrawiam
  • #8 10873089
    pawel_aa
    Poziom 25  
    bpetera napisał:
    A jaki jest prąd wyjściowy, jaki powinienem założyć?

To akurat można obliczyć przekształcając wzór:
    P=U/I

Gdzie:
    P - 1,7 x Pwy wzmacniacza (klasa AB)
    U - napięcie zasilania
  • Pomocny post
    #9 10873208
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    bpetera napisał:
    na które nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
    Coś ciężko z tym szukaniem ma kolega.
    bpetera napisał:
    Odnośnie wymiany tych dwóch kondensatorów - zastanawiam się jak duże powinno się założyć,
    Pisałem, że nic Ci to nie da (w tym przypadku). 4700uF wystarczą spokojnie.
  • REKLAMA
  • #10 10876560
    bpetera
    Poziom 10  
    Zagłębiając się w wcześniejsze tematy na elektrodzie, rady, wnioski dowiedziałem się, że warto (jeśli już coś) poza kondensatorem filtrującym wymienić te elektrolity, które są w torze audio i tutaj pytanie dla osób, które dokonywały takiej naprawy/renowacji, bądź po prostu miały by czas rzucić okiem.
    Poniżej zamieszczam link do książki serwisowej tego amplitunera:

http://chomikuj.pl/Bastian_1/elektronika/Serwis*c3*b3wki/TOSCA+AWS-303

Oczywiście jest to tylko prośba, byłbym po prostu wdzięczny gdyby ktoś rzucił na to okiem i mi pomógł.

Chodzi o podanie (np. według nazwy z tej serwisówki), które kondensatory są w "torze audio", czyli te które po prostu które warto wymienić, mające wpływ na dźwięk, mogące mieć wpływ.

I jeszcze jedno pytanie: Czy jeśli nie znajdę dokładnych odpowiedników tych elektrolitów czy zastosowanie odrobinę większych będzie odpowiednie (pytanie w sumie powtórzone, ale teraz pytam o pozostałe kondensatory, dla pewności)?

Mam nadzieje, że mnie nie wyklniecie za przesadzanie z renowacja tego amplitunera - ma dużą wartość sentymentalną, a chciałbym wymienić co można, co się opłaca by służył możliwie długo i jak najlepiej.

EDIT:
    Czy te dwa 4700uf kodka filtrującego są połączone równolegle czy szeregowo?

Z góry dziękuje za pomoc.
  • #11 10876917
    pawel_aa
    Poziom 25  
    bpetera napisał:
    Czy te dwa 4700uf kodka filtrującego są połączone równolegle czy szeregowo?

bpetera napisał:
    Chodzi o podanie (np. według nazwy z tej serwisówki), które kondensatory są w "torze audio"

Jeśli nie rozumiesz schematu zostaw ten sprzęt na razie w spokoju. Poczytaj książki o wzmacniaczach, poucz trochę elektroniki i za rok czy dwa na spokojnie "stuningujesz" sobie Toskę.

Na forum wymagane jest minimum elementarnej wiedzy z zakresu elektroniki, a jak widać na powyższym przykładzie temat zmierza prosto do kosza...
  • #12 10877067
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Regulamin p.3.1.17. Usuwam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porad dotyczących poprawy jakości dźwięku amplitunera TOSCA AWS-303, który ma dla niego wartość sentymentalną. Planuje wymianę kondensatorów i tranzystorów w torze audio, zastanawiając się nad odpowiednimi wartościami kondensatorów, które nie wpłyną negatywnie na brzmienie. Forumowicze sugerują, że wymiana kondensatorów na większe pojemności (np. 2x6800uF) może nie przynieść oczekiwanych rezultatów, a 4700uF jest wystarczające. Pojawiają się również obawy dotyczące zasilania i prądu wyjściowego wzmacniacza. Użytkownik prosi o konkretne wskazówki dotyczące kondensatorów w torze audio oraz ich ewentualnej wymiany na większe wartości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA