logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tosca 303 - które elektrolity wymienić w amplitunerze po 20 latach?

Gibol 06 Sie 2007 01:27 4535 15
REKLAMA
  • #1 4149999
    Gibol
    Poziom 17  
    Ocena: 85
    Uruchamiałem ostatnio amplituner Tosca, dziwek jest z niego ok, ale zastanawiam się czy nie byłby lepszy po wymianie elektrolitów? Przecież mają one już ponad 20 lat wiec ich pojemność na pewno nie przypomina tej fabrycznej. I mam odnośnie tego pytanie :) Wymieniać wszystkie na płytce wzmacniacza, czy tylko jakieś określone grupy? Co z tym dużym umieszczonym po środku?
  • REKLAMA
  • #2 4150008
    Agencik15
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Jezeli dzwiek jest ok to nie ruszaj niczego. Poprawic fabryke nie jest latwo a mozna szybko cos popsuc.
  • #3 4150267
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 362
    Co to za plaga wymiany starych, często jeszcze sprawnych elektrolitów Elwy na jakąś chińszczyznę ze sklepu elektronicznego? :| Jeśli istnieje potrzeba wymiany, to chyba na lepsze, aniżeli na gorsze.
    Moja rada - zostaw ten odbiornik w spokoju. Jeśli będzie konieczna wymiana kondensatorów, to zamiast chodzić do sklepu po szmelc, zajrzyj na złom, odkup kilka płyt z porządnymi elektrolitami ELNA, Rubycon, nichicon. Sam używam takich z wylutu i nigdy mnie nie zawiodły! A chińszczyznę raz nagrzałem lutownicą i nóżka mi odpadła... To świadczy o jakości tego barachła.
  • #4 4150677
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Potwierdzam zdanie kolegów ale...Niech se chłopak wymieni,będzie lepiej spał bynajmniej :D
  • #5 4150802
    Helmans
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Wiele razy było o tym pisane. Niektórzy mierzyli stare elwy które bardzo dobrze trzymały swoje parametry. Co do wymiany to mówie wzmacniacz to nie telewizor. Sam miałem taką chęć w radmorze 5102-TE ale po przeczytaniu tego forum to darowałem sobie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4150969
    wzmak123
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Kiedyś z nudów bawiłem sie z toscą, w zasilaczu od konćówki mocy miałem samwha hc, 2x 4700 ,
    w przedwzmacniaczu, w torze audio wymieniłem wszystkie elektrolity na kondziorki miflexa,
    zasilacz w preampe też zmieniłem wstawiłem lm317, na filtracji przed lm317 siedział panasonic fc 1200uf, za lm317 jakiś rubycon z wylutu

w końcówce mocy zwiększyłem tylko prąd spoczynkowy, i zwiększyłem sprzężenie zwrotne, wymieniłem też elektrolity ,

na moich kolumnach dzwięk był strasznie suchy, po tym zabiegu już tego nie było sprzęcik grał nawet przyjemnie, aha niskie tony się poprawiły lepsza kontrola

nie sądze że fabryki nie idzie poprawić, najlepszym przykładem są odwarzacze cd,
  • #7 4151003
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Wymiana elektrolitów szczególnie ELWY 2x4700uF ma sens tylko w przypadku charczenia niskich tonów. Miałem taki przypadek w mojej Tosce303. Wstawiłem ELNA 2x5600uF wylutowane z martwej Yamahy R-300 i tyle nic więcej nie ruszałem wzmacniacz grał ładnie zakręciłem obudowę i służył mi doskonale. Teraz leży na półce a ja korzystam z AT9100 który ma wstawione 2x8200uF Samsunga.
  • #8 4151146
    Agencik15
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    wzmak123 napisał:

nie sądze że fabryki nie idzie poprawić, najlepszym przykładem są odwarzacze cd,

Nikt nie twierdzi ze to niemozliwe ale trzeba miec jakies pojecie o dzialaniu wzmacniacza by to zrobic. Pakowanie bezsensownych kosmicznych pojemnosci to tylko STRATA pieniedzy. Po co we wzmacniaczu 25 W czy 30 W pojemnosci rzedu 10000uF ? Dla mnie to pytanie retoryczne ale zawsze znajda sie tacy dla ktorych wiecej faradow = lepiej. Jezeli autor chce lepszej jakosci to moze sprobowac zmiejszyc szumy, wymienic niektore kable a elektrolity niech zostawi w spokoju jesli wzmacniacz gra dobrze.
  • #9 4154669
    Mario65
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    Wymiana elektrolitow czesciowo ma sena ale tylko na te dobrej jakosci.
    Z pomiarow mi wyszlo, ze tg& w przypadku nowych jest znacznie mniejszy niz w starych polskich.
    Ale w przypadku polskich kondensatorow ich pojemnosci sa zazwyczaj nawet do 60% wieksze od wartosci znamionowej.
    Wieksze kondensatory w zasilaczu moga jedynie polepszyc odpowiedz impulsowa (wieksza pojemnosc - mniejsza impedancja wewnetrzna kondensatora - wiekszy prad w impulsie) ale dopiero przy mocach bliskich
    mocy znamionowej.
    Wymiana na wieksze ma sens jedynie w przypadku wzmacniaczy z wyjsciem kondensatorowym (ale nie zawsze).

W zasilaczu mozna jedynie sprawdzic czy wartosc pojemnosci nie odbiega znaczaco od wart. znamionowych.

Pozdrawiam

MK
  • REKLAMA
  • #10 4620740
    normi1993
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Możesz cię zastanowić nad wymianą Elwy 2x4700. Resztę zostaw jeśli gra dobrze. Co do kabli do wywal te z gniaztka słuchawkowego i pociągnij odrazu do konekktorów głośnikowych(oczywiście z większą średnicą bo fabryczna jest marna). Wiecie gdzie można kupiś pary komplementarne tranzystorów bd911/bd912 lub 2N6491/2N6488?
  • #11 4620766
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Daj sobie spokój z tą wymianą elektrolitów, ktoś puścił bujdę nawet, że się moce w ten sposób zwiększa jak się da pojemności większe w zasilaczu ;-), heheh, dla mnie przy takiej mocy jak ma tosca to 2x4700uF-2x6800uF to jest już wystarczająco ;-), czasem można wymienić na lepsze kondensatory te co siedzą w torze przedwzmacniacza. Tranzystory przez Ciebie wymienione są dostępne prawie wszędzie ;-), zajrzyj na allegro, google. Pozdro.
  • #12 4620774
    normi1993
    Poziom 13  
    Dostępne są tylko nie komplementarne! Już tyle czasu szukam i znleźć nie mogę. Więc chyba będzie niedługo wycieczka do Łodzi
  • #13 4620795
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Mój AT9100 stoi na losowych wręcz BD911/BD912. Wstawiłem je w miejsce spalonych par komplementarnych BD911/912 (parowanych charakterografem) i szczerze powiem nie ma absolutnie żadnej różnicy jak dla mnie. Te pary końcowe które mam teraz służą wyśmienicie.
  • #14 4620821
    normi1993
    Poziom 13  
    Może zaryzykuje:D. Mam teraz duży powód do szczęścia:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=284533736- jest już moja(kupiłem ją bo moja była strasznie popalona i wrazie jakiejś awarii ciężko byłoby dojść do pożądku):D:D:D
    Aha, czy mieliście problemy , gdy przypadkowo "dobrane" ww tranzystory powodowały wzbudzanie się wzmacniacza?Można jakoś temu zapobiec(poza parowaniem)?
  • REKLAMA
  • #15 4620977
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 362
    W wielu niezbyt skomplikowanych wzmacniaczy mocy, gdzie są odpowiednie kondensatory przeciwwzbudzeniowe nie powinno być z tym żadnych kłopotów. Wystarczy dobrać odpowiednie grupy tam, gdzie współpracuje kilka tranzystorów (zwłaszcza w układach komplementarnych), czyli wybrać odpowiednią grupę wzmocnienia np. tylko BD139A/BD140A.
  • #16 4621116
    normi1993
    Poziom 13  
    To teraz tylko brać się za robotę:D Zrobiłem właśnie czerwone podświetlenie skali. Na jutro powinny być fotki:)

Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

Postarałem się - są fotkki:
    Trochę wcześniej wymieniłem przewody wyjściowe na takie o większej średnicy, konektory głośnikowe(chyba z jakiśch kolumn rozsypanych kolumn) i wywaliłem "zajaraną" płytkę główną(nowa będzie w piątek najprawdopodobniej-http://www.allegro.pl/show_item.php?item=284533736)
    PS:Możecie też podziwiać zmodyfikowaną lampkę(podstawa z jakiegoś staregp wentylatora:) i bałagan na biurku:D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat wymiany elektrolitów w amplitunerze Tosca 303 po 20 latach pojawiły się różne opinie. Część użytkowników zaleca pozostawienie oryginalnych kondensatorów, jeśli dźwięk jest zadowalający, gdyż wymiana może być ryzykowna i nie zawsze przynosi poprawę. Inni wskazują, że wymiana szczególnie dużych elektrolitów w zasilaczu (np. Elwy 2x4700 µF) na wysokiej jakości kondensatory (ELNA, Rubycon, Nichicon) może poprawić kontrolę niskich tonów i stabilność pracy wzmacniacza. Zaleca się unikanie tanich, niskiej jakości kondensatorów chińskich. Wzmacniacz o mocy około 25-30 W nie wymaga przesadnie dużych pojemności kondensatorów (np. 10000 µF jest zbędne). Wymiana powinna być przemyślana i najlepiej dotyczyć kondensatorów, które faktycznie wykazują pogorszone parametry. Dodatkowo poruszono temat wymiany tranzystorów końcowych (BD911/BD912, 2N6491/2N6488), gdzie dostępność par komplementarnych jest ograniczona, a nieparowane tranzystory mogą działać bez problemów przy odpowiedniej konfiguracji układu i kondensatorów przeciwwzbudzeniowych. Wymiana przewodów głośnikowych na o większej średnicy oraz poprawa filtracji zasilacza (np. zastosowanie LM317 i kondensatorów Panasonic FC, Rubycon) również może pozytywnie wpłynąć na jakość dźwięku. Podsumowując, wymiana elektrolitów w Tosca 303 ma sens głównie w przypadku zauważalnych problemów z dźwiękiem, szczególnie w zakresie niskich tonów, i powinna być wykonana z użyciem wysokiej jakości komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA