logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AWS Tosca 303 - brak dźwięku po wymianie kondensatorów i kabli audio

bpetera 20 Maj 2012 09:50 7338 16
REKLAMA
  • #1 10915422
    bpetera
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich,

Podjąłem się renowacji/odświeżenia brzmienia starego amplitunera Tosca 303 (jednakże w niezłym stanie wizualnym).
    Przed jakąkolwiek ingerencją sprzęt grał bez problemów - zastrzeżeniami jednak był kontur i brak bardziej wyrazistej dynamiki i odpowiednio żywych rejestrów.

Działania jakich się podjąłem to:

1. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych w torze audio (1uf) na ich odpowiedniki o tej samej pojemności.
    2. Wymiana kondensatorów: 47uf (C301, 302, 407, 408, 509), 220uf (C513, 416, 508, 415, 517 - nie wszystkich z nich) oraz wymiana dwóch 100uf (C506, 507) na 220uf.
    3. Wymiana kondensatorów filtrujących 2x4700uf na 2x6800uf.
    4. Wymiana przewodów doprowadzających do wyjścia słuchawkowego i złącz głośnikowych.
    5. Wymiana (jestem w trakcie) kabli sygnałowych "Magnetofon", "Gramofon" na lepszej jakości i zamiana złącz DIN5 na RCA.
    6. Wyczyszczenie i konserwacja potencjometrów preparatem "Kontakt PR".

Po wymianie elektrolitów wzmacniacz włączył się normalnie - podłączyłem porządne słuchawki i przełączyłem na radio FM by chociaż usłyszeć szumy jako potwierdzenie, że wyjście słuchawkowe działa.
    Od razu zauważyłem, ze prawy kanał chodzi minimalnie głośniej, a podczas regulacji głośności potencjometrem słychać w słuchawkach jego dźwięk (pstrykania podczas kręcenia).

Po paru minutach, gdy odrobinę podgłośniłem i zacząłem manipulować potencjometrami wysokich, niskich tonów, w słuchawkach zamiast szumu pojawiło się straszne głośne... hm... buczenie!?
    I zanim zdążyłem wyłączyć owy wzmacniacz coś zadymiło, zaśmierdziało - teraz gdy próbuje go włączyć dzieje się to od razu przy minimalnej głośności.

Po wstępnych oględzinach zauważyłem, że to dwa rezystory drutowe z lewej zostały sfajczone, a ostatni tranzystor z lewej (chyba końcowy) lekko się nagrzał.

BD911 wydają się również z jednej strony lekko czarne, ale w ich przypadku trudno mi ocenić, ponieważ nie wiem czy było tak wcześniej.

W związku z tym mam dużą prośbę, Bardzo proszę o pomoc, jakieś sugestie odnośnie naprawy tego sprzętu.

Kondensatory lutowałem bardzo ostrożnie patrząc dokładnie na oznaczenia - chociaż w przypadku C303, albo C330 oznaczenia + było dość niejednoznaczne, z dokonanych zmian dwa kondensatory 100uf zostały zamienione na 220uf - może to było przyczyną tego ogniska.

Ten amplituner ma bardzo dużą wartość sentymentalną - bardzo chciałem podwyższyć jego parametry, być może niekonieczne, ale teraz proszę o pomoc w odszukaniu przyczyny.

AWS Tosca 303 - brak dźwięku po wymianie kondensatorów i kabli audio AWS Tosca 303 - brak dźwięku po wymianie kondensatorów i kabli audio
  • REKLAMA
  • #2 10915584
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 164
    Róznica jakości dźwięku i głośności wynika prawdopodobnie z tego że nie wymieniłeś wszystkich elektrolitów - te zaznaczone nz pomarańczowo są raczej oryginalne. Zwróć uwage na zamocowanie lewego skrajnego tranzystora mocy - nie przylega do radiatora co w połaczeniu z drobnym błędem w montażu lub wzrostem prądu spoczynkowego doprowadziło do upalenia koncówki. Z doświadczenia wiem że do wymiany będą elementy zaznaczone na zielono oraz być może inne ale to tylko ustalisz po sprawdzeniu ich. Na forum jest multum postów na temat naprawy polskich wzmacniaczy, ich końcówki są prawie identyczne (z kilkoma wyjatkami).

https://obrazki.elektroda.pl/6785139500_1337504624.jpg
  • REKLAMA
  • #3 10915674
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 312
    Należy wymienić wszystkie pozostałe elektrolity z "krótkimi koszulkami" (grzeją sie w czasie pracy) , przyczyną awarii mogło być wzbudzenie wzmacniacza - uruchamiać z wpiętym rezystorem (ew. żarówką) i amperomierzem zamiast bezpiecznika. Wątpliwości co do wartości elementów rozwiewać za pomocą schematu. Przeczytać tematy o Tosce na elektrodzie i innych portalach.
  • #4 10915717
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    shadow0013 napisał:
    pozostałe elektrolity z "krótkimi koszulkami" (grzeją się w czasie pracy)
    kolego elektrolity się grzeją w takim sprzęcie? Gdyby tak było, był by poważny problem... Nie pisz głupot.

ml napisał:
    Zwróć uwage na zamocowanie lewego skrajnego tranzystora mocy - nie przylega do radiatora
    No i ta tulejka izolacyjna...
  • REKLAMA
  • #5 10915766
    shadow0013
    Poziom 34  
    marian1981.02 - znasz inny powód skracania koszulki termokurczliwej na elektrolicie jak temperatura ? -temperatura zewnętrzna lub grzanie kondensatora w jednym i drugim przypadku kondensator należy sprawdzić (w przypaku małych wartości lepiej wymienić).
  • #6 10915839
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    A od czego się elektrolit grzeje? I co się z nim stanie po krótkim czasie (nie za 20lat)? koszulkę to on pewnie miał taką od początku.

Jak zwykle na elektrodzie wywody o elektrolitach, a przyczyna leży gdzieś indziej. Na pierwszy rzut w tym tranzystorze który jest nie dokręcony, przebity do radiatora i pewnie już spalony, może i nie tylko on jedyny.
  • #7 10915920
    shadow0013
    Poziom 34  
    marian1981.02 od czego się grzeją nie wiem, stwierdzam fakt - jak Ci się trafi 5412 (akurat taki miałem parę dni temu) z niebieskimi elektrolitami na płytce B1841 to wsadź łapkę są wyraźnie cieplejsze (wymienionych elektrolitów jeszcze nie wyrzuciłem to jak chcesz do badań to proszę).
    A wracając do Tosci sprawdź dokładnie czy przy wymianie elementów odprysk cyny nie zrobił zwarcia.
  • #8 10915993
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    shadow0013 napisał:
    od czego się grzeją nie wiem
    No jak nie wiesz to nie pisz. Od niczego, bo się w takim sprzęcie grzać nie mają prawa same z siebie, chyba, że są blisko radiatora jakiegoś.
    Same z siebie się mogą grzać w pracy impulsowej (choć się ich nie powinno stosować do takiej pracy) lub gdy podasz wyższe napięcie niż kondensator jest przewidziany.
    Ale chyba o podstawach tu pisać nie trzeba?

shadow0013 napisał:
    wyraźnie cieplejsze
    Cieplejsze? To nazywasz grzaniem się? Od cieplejszych się koszulka kurczy? Niezły kit...
  • Pomocny post
    #9 10917059
    9800pro
    Poziom 21  
    Ocena: 40
    Gdyby elektrolity się grzały same z sibie to długo by nie trzymały pojemności.Tak jak mówi kolega marian1981.02 nie mogą one się grzać, a jeśli tak jest to znaczy, że w układzie jest coś nie tak lub są blisko elementów, które wytwarzają duże ilości ciepła.

Teraz do rzeczy.Odlutuj te tranzystory w tym lewym kanale BD 911 i BD 912.Sprawdź miernikiem czy mają ciągłość te rezystory drutowe.Jak już odlutujesz te tranzystory to włącz amplituner i sprawdź czy jest dźwięk na słuchawkach i nie podłączaj kolumn narazie.Jeśli dźwięku nie będzie tylko buczenie to znaczy, że masz uszkodzone tranzystory sterujące oraz ten odpowiadający za wzmacniacz napięciowy.Z tego co widziałem na zdjęciu to zauważyłem dodatkowo przykopcony mniejszy rezystor.
  • REKLAMA
  • #10 10917208
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 10917675
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    dj-MatyAS napisał:
    W układach zasilaczy impulsowych powinno się stosować specjalne kondensatory
    To więc pisałem, że się nie stosuje raczej (zwykłych). Choć znam przypadek, że zastosowano. Stroboskop JABEL J23 (zestaw) i tam one dostają po tyłku i się grzeją. Koniec kropka.

dj-MatyAS napisał:
    Odwrotna polaryzacja napięcia na kondensatorze - Odwrotnie wlutowany kondensator, w zależności od wydajności zasilania w konkretnym miejscu układu mógł nawet wystrzelić (DOSŁOWNIE!!!) w kilka sekund po włączeniu urządzenia.

W pracy mam do dziś parę dziur w suficie (styropian) po uruchamianiu płytek. :D

Na elektrodzie skończy się to gadanie o elektrolitach kiedyś? Co niektórzy to innych usterek chyba nie znają...
  • #12 10918086
    bpetera
    Poziom 10  
    Żaden z elektrolitów nawet nie zrobił się ciepły - co do tych bez koszulek na czubkach wygląda na to, że fabrycznie tak było.

Zastanawiam się nad posłaniem Toski do serwisu... tylko czy ktoś podejmie się takiej naprawy, której przyczyną jestem ja a nie zużycie materiału..

EDIT:

9800pro napisał:

Odlutuj te tranzystory w tym lewym kanale BD 911 i BD 912.Sprawdź miernikiem czy mają ciągłość te rezystory drutowe.Jak już odlutujesz te tranzystory to włącz amplituner i sprawdź czy jest dźwięk na słuchawkach i nie podłączaj kolumn narazie.Jeśli dźwięku nie będzie tylko buczenie to znaczy, że masz uszkodzone tranzystory sterujące oraz ten odpowiadający za wzmacniacz napięciowy.Z tego co widziałem na zdjęciu to zauważyłem dodatkowo przykopcony mniejszy rezystor.

A czy jeśli odlutuję te tranzystory kopcenie się tych rezystorów i tranzystorów ustanie? (też nie chce wywołać pożaru przypadkiem)
  • #13 10918381
    9800pro
    Poziom 21  
    Ocena: 40
    Oczywiście kopcenie tych rezystorów ustanie.Dzieje się tak, bo na bank masz przebite tranzystory BD 911,912 na złączach C-E i idzie na nie całe napięcie zasilające końcówkę - więc się palą.Sądze, że sterujące też padły ale sprawdź to dokładnie wylutowując te 911/912 i patrząc po tym czy jest dźwięk na słuchawkach.Jak pisałem wcześniej, jeśli nie będzie to sterujące tranzystory są do wymiany.
  • #14 10918587
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 778
    Po wymianie wszystkich podejrzanych elementów pasywnych i przed wlutowaniem końca mocy można sprawdzić poprawność działania stopnia napięciowego słuchawkami podłączonymi do wyjścia głośnikowego.

Jak chcesz koniecznie żeby lepiej zagrało to trzeba by w stopniu napięciowym dać niskoszumne tranzystory a do końca np. 2sc2577 / 2sa1102 .

Będzie lepiej i prawie niezniszczalna , słuchałem takiej toski więc na pewno działa a z opowiadań wiem że pod generatorem na 4Ω aż obudowa "zaczęła grać" kto zna te transformatory i konstrukcje to wie o co chodzi :) - ja wierzę , pewnie biedna toska brzęczała jak stara spawarka :lol:

Oczywiście na 4Ω istnieje spore ryzyko spalenia transformatora ale nie robimy dyskoteki tylko renowacje ;)
  • #15 10922304
    bpetera
    Poziom 10  
    Zrobię wszystko wg.instrukcji. Zastanawia mnie tylko - gdzieś musi być - skoro przebiło tranzystory końcowe to jest tego powód i zapewne nie zniknął i wlutowując nowe na miejsce przepalonych znów je przepalę.

Zastanawia mnie po prostu jak dojść do przyczyny tych kopceń.

Jeszcze jedna rzecz którą zauważyłem odpalając pierwszy raz amplituner po rej "renowacji", to to, że na słuchawkach było słychać trykanie podczas kręcenia potencjometrem głośności - a wcześniej nie było czegoś takiego.
  • #16 10922321
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 778
    Przegrzane tranzystory potrafią bardzo dziwnie się zachować. Szumieć, pstrykać...

Cytat:
    skoro przebiło tranzystory końcowe to jest tego powód i zapewne nie zniknął

Tranzystory się starzeją - same. (zwłaszcza jak ktoś w palnik dał im parę razy) zjawisko dysocjacji coś panu mówi panie majster ? ;)

Poza tym, po wymianie rezystorów emiterowych i tranzystorów trzeba ustawić prąd spoczynkowy, pstrykanie/bulgotanie może być efektem za małego prądu (ale tego na oko się nie ustawia)
  • #17 10922393
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    bpetera napisał:
    gdzieś musi być - skoro przebiło tranzystory końcowe to jest tego powód
    Pisaliśmy jaki powód.
    ml napisał:
    Zwróć uwage na zamocowanie lewego skrajnego tranzystora mocy - nie przylega do radiatora co w połaczeniu z drobnym błędem w montażu lub wzrostem prądu spoczynkowego doprowadziło do upalenia koncówki

Ja pisałem o
    marian1981.02 napisał:
    No i ta tulejka izolacyjna...

Ona nie może by taka spłaszczona.

Bestboy21 Po co się powtarzasz? O Tosce i prądzie spoczynkowym już wszystko napisano. A autora zachęcam do czytania a nie zadawania pytań.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podjął się renowacji amplitunera Tosca 303, wymieniając kondensatory i kable audio, jednak po tych zmianach wystąpił problem z brakiem dźwięku. Forumowicze sugerują, że przyczyną mogą być nie wymienione elektrolity, uszkodzone tranzystory BD 911 i BD 912, a także niewłaściwe ustawienie prądu spoczynkowego. Wskazują na konieczność sprawdzenia wszystkich elementów, w tym rezystorów, oraz na ryzyko uszkodzenia nowych tranzystorów, jeśli pierwotna przyczyna nie zostanie zidentyfikowana. Użytkownik zauważył także niepokojące dźwięki podczas regulacji głośności, co może wskazywać na problemy z potencjometrem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA