logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd CRC na dysku LG HDD HXD5 750GB - jak odzyskać dane bez formatowania?

fresh189 07 Maj 2012 19:25 3206 12
  • #1 10871540
    fresh189
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie

Tak jak w temacie mam problem ze swoim przenośnym dyskiem LG HDD HXD5 750GB.

Od razu przejdę do rzeczy. Podłączyłem swój dysk do USB. Po około 30 sekundach mój laptop wykrył go nie jako LG External HDD Drive tylko jako DYSK LOKALNY L:. Oczywiście mogę zapomniec o kliknięciu na właściwości tego dysku L. Próby te kończą się na niezłej ścince systemu :D Po dłuższej chwili wyskakuje mi okienko z informacją że konieczne jest sformatowanie dysku by móc z niego korzystac. Oczywiście wolałbym tego uniknąc i zależy mi na danych które tam się znajdują. Po kliknięciu anuluj wyskakuje okienko z informacją błędu CRC Gdy próbuję usunąc bezpiecznie dysk przez systemowe narzędzie do bezpiecznego usuwania nośników jest widoczna informacja o nazwie mojego dysku czyli LG External HDD Drive.

Mianowicie gdy podłączałem dysk wczoraj (6.05.12r) dysk reagował normalnie, czyli tak jak zawsze do tej pory. Zazwyczaj staram się usuwac dysk "bezpiecznie". Może wczoraj nieświadomie usunąłem dysk przez proste wyciągnięcie USB i zastanawiam się czy ta procedura nie przyczyniła się do owego problemu...

W załączniku dodaje SMARTA dysku zrobionego przez CrystalDiskInfo.

Moje pytanie to:

Czy istnieje jakakolwiek możliwosc odzyskania danych z dysku? Proszę o podpowiedzi w tym temacie oraz będę wdzięczny za pomocne instrukcje, rady, odsyłanie do przydatnych stron www.
  • #2 10871793
    jkbgajda
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    S.M.A.R.T nie wykazuje żadnych poważniejszych błędów.
    Spróbuj jeszcze zrobić mu testy programem HDTUNE
    Pozdrawiam
  • #3 10872187
    fresh189
    Poziom 9  
    W programie HDTUNE w zakładce Health nic mi nie pokazuje. Czy to normalne? Czy dysk uniemożliwia już dokonanie tych testów?

Dodano po 2 [minuty]:

Dodatkowo dodam że podczas skanowania przy quick scan nie wykazuje damaged blocks-ow. W czym może tkwic problem?
  • #5 10872967
    fresh189
    Poziom 9  
    Tak, dysk jest nadal na gwarancji. Ale jak oddam na gwarancje to myślisz że będą brali pod uwagę to że chce odzyskac dane ?
  • #6 10873171
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Nie wiem, poszukaj w warunkach gwarancji. Powinieneś zrobić kopię posektorową tego dysku, odzyskiwać z kopii a dysk posłać na gwarancję.
  • #7 10873378
    fresh189
    Poziom 9  
    Podkreslam ze zalezy mi na odzyskaniu danych z tego dysku. Odesle dysk na gwarancje jak uda mi sie odzyskac dane. Szukam dalej......
  • #8 10873775
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Kopia posektorowa. Jeśli się powiedzie, dane będą bezpieczne. Obszerny artykuł na ten temat znajdziesz na tym forum.
  • #9 10876366
    simlockWAWAplTL
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Mam taki sam problem z dyskiem zewnętrznym 500gb... jak wchodzę w niego, to widzę katalogi, ale jak chcę któryś otworzyć, to wyskakuje błąd CRC. czy jest jakaś możliwość odzyskania danych? bardzo mi zależy na tym, bo tam mam dokumenty z przed śmierci mojego ojca... bardzo proszę o pomoc
  • #11 10881444
    fresh189
    Poziom 9  
    Wpadł mi w ręce programik hirens boot. Zobaczymy może uda mi się coś nim zdziałac
  • #12 10891253
    Gagarin__
    Poziom 2  
    mam podejrzenia co do tego programu CrystalDiskInfo
    zrobiłeś test innym programem który też wskazał ze dysk potrzebuje remapowania?
  • #13 11442398
    fresh189
    Poziom 9  
    Udało się przywrócić poprawne bootowanie dysku. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przenośnym dyskiem LG HDD HXD5 750GB, który po podłączeniu do laptopa nie jest rozpoznawany poprawnie i wyświetla błąd CRC, co uniemożliwia dostęp do danych. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym użycie programów HD Tune i CrystalDiskInfo, które nie wykazały poważnych błędów. Użytkownik rozważa oddanie dysku na gwarancję, ale obawia się utraty danych. Rekomendowane jest wykonanie kopii posektorowej dysku przed jego wysłaniem. Inni użytkownicy dzielą się podobnymi doświadczeniami i poszukują rozwiązań, w tym użycia programów do odzyskiwania danych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA