logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB radio do samochodu? Czy rejestracja jest wymagana? Jak to działa?

knoxville 09 Sty 2005 22:12 10695 17
REKLAMA
  • #1 1124469
    knoxville
    Poziom 11  
    Witam. Na wstępie chcę zaznaczyć, że znam FAQ i szukałem tego o co chcę zapytać ale nie znalazłem albo znalazłem coś co mnie w pełni nie satysfakcjonuje wiec jestem zmuszony założyć nowy wątek:

Planuje zakup CB do samochodu + antena i...

1. Jaki model wart jest polecenia? Od razu zaznaczam, ze chce kupic tanio i ciekawi mnie Alan 100+ Jestem kompletnym amatorem i chce używać CB głównie na trasach (np. ostrzeganie o patrolach policji ;-)

2. Jak rozumiem nie jest wymagana rejestracja i opłaty więc po zakupie montuję i śmigam - zgadza się?

3. Gdzie znajde jakiś artykuł o używanym slangu CB i ogólnie o zasadach panujących w eterze (przestudiowałem stronę www.radio.org.pl ale nie znalazłem tego co chciałem)?

4. Na jakim kanale gadają samochodziarze? Jest jakiś wspólny czy trzeba jakoś się wywoływać? Dajmy na to jak mam zapytać pozostałych userów czy na trasie na której jade stoją miśki z suszarką?

5. Czy każdy ma jakis nick w eterze czy co? Jak sie wywołuje kogoś?

Wiem, ze to lamerskie pytania ale ja jestem LAJKONIKIEM ;-)

Pozdrawiam w Nowym Roku i mam nadzieje do usłyszenia w eterze :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1124698
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    na podstawowej czterdziestce (przy radiach gdzie jest wiecej pasm 'C') - 28 kanał ogólny wywoławczy, 19 kanał drogowy...
    jeżeli chodzi o slang - wystarczy posłuchać - domyślisz się albo dopytasz - na CB też jest sporo normalnych ludzi ;))
    ..a nick to sobie wybierasz sam (albo ktoś ci nada w trakcie - jak trafisz na jakiś ludzi z którymi będziesz konwersował dłuższy czas)
    .. ajak wywołać? - posłuchasz i będziesz wiedział.. na 28 kanale zawołasz lub odpowiesz komuś kto woła 'ogólne'... można się wtrącić w czyjąś rozmowę (bardzo grzecznie i delikatnie) - można zapytać czy zechcą pogadać.. cóż mogą cię czasami wyprosić, ale często - jak ma się coś ciekawego do powiedzenia - można poznać całkiem miłych gości..
    ..po prostu próbuj..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1125252
    airacobra
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    knoxville napisał:
    Witam. Na wstępie chcę zaznaczyć, że znam FAQ i szukałem tego o co chcę zapytać ale nie znalazłem albo znalazłem coś co mnie w pełni nie satysfakcjonuje wiec jestem zmuszony założyć nowy wątek:

Planuje zakup CB do samochodu + antena i...

1. Jaki model wart jest polecenia? Od razu zaznaczam, ze chce kupic tanio i ciekawi mnie Alan 100+ Jestem kompletnym amatorem i chce używać CB głównie na trasach (np. ostrzeganie o patrolach policji ;-)

2. Jak rozumiem nie jest wymagana rejestracja i opłaty więc po zakupie montuję i śmigam - zgadza się?

3. Gdzie znajde jakiś artykuł o używanym slangu CB i ogólnie o zasadach panujących w eterze (przestudiowałem stronę www.radio.org.pl ale nie znalazłem tego co chciałem)?

4. Na jakim kanale gadają samochodziarze? Jest jakiś wspólny czy trzeba jakoś się wywoływać? Dajmy na to jak mam zapytać pozostałych userów czy na trasie na której jade stoją miśki z suszarką?

5. Czy każdy ma jakis nick w eterze czy co? Jak się wywołuje kogoś?

Wiem, ze to lamerskie pytania ale ja jestem LAJKONIKIEM ;-)

Pozdrawiam w Nowym Roku i mam nadzieje do usłyszenia w eterze :-)

Ad 1.
    Alana 199, 100, 78+, 48+ odradzam, potrafią nieźle szumieć. Alan 28 i 87 się nadają. Resztę spokojnie można sobie darować. Z nowych radyjek lepszym rozwiązaniem będzie Uniden Pro 510XL, President Harry ASC - posiadają proste filtry. Najlepszym rozwiązaniem, moim zdaniem, byłby zakup używanego Presidenta Herberta (stary diody LED na wysiwetlaczu) - jedno z najlepszych radyjek na podstawową bandę ("40")

Ad 2.
    Dokładnie tak.

Ad 3.
    Grupa dyskusyjna pl.rec.radio.cb
    faq grupy i archiwum + trochę informacji
    http://cb.nio.pl/
    Ale najlepiej nabyć radyjko i posłuchać na trasie. Po paru godzinach poznasz podstawy slangu.

Ad 4.
    kanał #19, za granicami Polski #28
    np.: Ogólny dla mobili Koledzy jak dróżka z Krakowa do Katowic, brameczki czyste ? Odpowiedź: Krokodyle na Balicach w stronę Katowic (Inspekcja Transportu Drogowego) a na drugich misiaki z suszarką
    ITD = Krokodyle, Inspektorki, Zieloni
    Policja= Misiaki, Federalni
    Suszarka = radar

Ad 5.
    Niektórzy mają Nicki inni nie. Czasem za szybą Tira widać imię - można je wywoływać, chociaż jak się nie jedzie ciężarówką - mogą nie odpowiedzieć. Można też wołać tak :
    Czerwone Volvo w stronę Tarnowa jak dróżka na Kraków, do Brzeska masz czysto(lub misiaki stoją tam)?

Każdy kiedyś zaczynał :)

Pozdrawiam i do usłyszenia
  • #4 1125276
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Cytat:
    Ad 1.
    Alana 199, 100, 78+, 48+ odradzam, potrafią nieźle szumieć.
    zgadza się... i do tego awaryjne i kapryśne
    Cytat:
    Alan 28 i 87 się nadają.
    ???za dużo gałek i przycisków - czym prostsza obsługa tym lepiej...
    Cytat:
    Z nowych radyjek lepszym rozwiązaniem będzie Uniden Pro 510XL, President Harry ASC - posiadają proste filtry. Najlepszym rozwiązaniem, moim zdaniem, byłby zakup używanego Presidenta Herberta (stary diody LED na wysiwetlaczu) - jedno z najlepszych radyjek na podstawową bandę ("40")
    Unideny z serii 5xx lub proste presidenty to przecież to samo - i faktycznie dobre do samochodu.
    No a Herbert jest bezkonkurencyjny
    Przekaże opinię kierowców TIR którą niejednokrotnie słyszałem:
    Cytat:
    Najlepszym radiem do auta jest Onwa "gruba" (AM/FM) lub Alan19 - dobre , pewne , niezawodne , i ... tanie !
  • Pomocny post
    #5 1126017
    tojek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    czesc, ja juz miałem pare radyjek i powiem tak, bardzo jestem zadowolony z Alana 28, wcześniej mialem Onwe mk3 z tym że była dlubnięta - ale co dokladnie, to nie wiem, ale też miło sie gadało. Onwe i Alana kupisz za pare zlotych na allegro.
    Co o antenki, to kupuj jak najdluzsza! jeszcze jak mozesz do blachy przymocowac, to juz wogole czad. Magnesowka nie zawracaj sobie glowy, bo sa nic nie warte, chociarz sprzedawcy beda Ci zachwalac. Miedzy antenka 1m, a 1,5m nie ma roznicy w cenie, wiec wybierz dluzsza, bo w miare jedzenia apety rosnie :)
    Jak juz posluchasz radyjka dzien, dwa to zalapiesz wszystko
    pozdr
  • Pomocny post
    #6 1126056
    airacobra
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Cytat:
    Najlepszym radiem do auta jest Onwa "gruba" (AM/FM) lub Alan19 - dobre , pewne , niezawodne , i ... tanie !

Do Tira na pewno, tam nie ma iskrzenia i zakłócających pracę radia urządzeń. :)
    Jednak do osobówki z silnikiem benzynowym wolałbym radyjko z choćby
    najprostszym filtrem ANL - trzaski od elektroniki, silników, silniczków i siłowników potrafią być uciążliwe. Wiem to z własnego doświadczenia.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1126164
    knoxville
    Poziom 11  
    A jeśli nie antena magnesowa to jaka? Na pewno nie bede dziurawił blach w samochodzie więc ta metoda odpada.

Co do tych radyjek które polecacie - mają straszny wygląd! Ja jestem wzrokowcem i na pewno nie kupie radia które wygląda niczym panel od radia Safari. Może jakbym śmigał Polonezem ;-) Wiem, że skąpy dwa razy traci ale nie chce wydawać 400 zł na CB... Czy naprawdę ten Alan 100 jest aż taki fatalny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1126497
    tojek
    Poziom 12  
    knoxville napisał:
    A jeśli nie antena magnesowa to jaka? Na pewno nie bede dziurawił blach w samochodzie więc ta metoda odpada.

Co do tych radyjek które polecacie - mają straszny wygląd! Ja jestem wzrokowcem i na pewno nie kupie radia które wygląda niczym panel od radia Safari. Może jakbym śmigał Polonezem ;-) Wiem, że skąpy dwa razy traci ale nie chce wydawać 400 zł na CB... Czy naprawdę ten Alan 100 jest aż taki fatalny?

masz wyjscie z antentka: uchwyt na krawedz samochodu, wtedy pod dwie srubki musisz zdrapac lakier (to i tak jest od spodu i nic nie widac) tu masz linke, latwiej zalapiesz o co mi chodzihttp://www.allegro.pl/show_item.php?item=38855113 - ja tak mam i jest extra. Jesli dalej chcesz magnesowke, to kup jak najdluzsza, tylko nie przesadz z cena, ostatnio bylem w sklepie presidenta i sie przerazilem, bo na magnesie naprawde rewelacji nie bedzie, a szkoda kaski
    Co do A100, to nic zlego na jego temat nie slyszalem, proste podstawowe radio.
  • #10 1126520
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    Bardzo delikatne jest to radio ale "Knoxville" nie chce mieć radia CB tylko chce zaszpanować. Nie przejmuj się jedna dziurka w blasze nic wielkiego nie zrobi a rynienkę to serdecznie odradzam. Magnesówkę zresztą też. Zresztą możesz założyć co chcesz, zawsze te parę kilometrów zasięgu będziesz miał (jak dobrze pójdzie)!
  • #11 1126566
    knoxville
    Poziom 11  
    Nic wielkiego nie zrobi? Hm... sory ale nie chce dziurawić blach w prawie nowym wozie. Wole mieć mniejszy zasięg ale samochod bez dziur i rdzy :-] Nie jestem jakimś maniakiem CB - chce mieć tylko kontakt z innymi na trasie a nie stację nadawczą dużej mocy ;-)
  • #12 1126589
    tojek
    Poziom 12  
    Preskaler napisał:
    Bardzo delikatne jest to radio ale "Knoxville" nie chce mieć radia CB tylko chce zaszpanować. Nie przejmuj się jedna dziurka w blasze nic wielkiego nie zrobi a rynienkę to serdecznie odradzam. Magnesówkę zresztą też. Zresztą możesz założyć co chcesz, zawsze te parę kilometrów zasięgu będziesz miał (jak dobrze pójdzie)!

no wlasnie, zalezy kto czego oczekuje od anteny. Zapamietaj, że antena to podstawa, dzieki niej bedziesz dobrze slyszany i ty bedziesz dobrze slyszec. Bo moze sie okazac, ze wydasz na radio 200zeta, na antenke 100÷150 zeta i bedzie szum, a slyszec bedzie cie ktos, kto stoi obok ;). Ja juz trzeci miesiac kombinuje z antenka, ale oplaca sie :)
  • #13 1126648
    knoxville
    Poziom 11  
    A na czym polega to eksperymentowanie i strojenie? Widzę, że im dalej w las tym więcej drzew... Sądziłem, ze się podłącza antenę i wsio, bo niby jakie parametry tam się reguluje? I czym? Pokrętła? Imbusy? ;-)
  • Pomocny post
    #14 1126698
    tojek
    Poziom 12  
  • #15 1127005
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    miałem kiedyś takie radio 'mark2' - zabytek klasy 0 (nie dłubane) i antenę na rynience, zasięgi były rzędu 10-15 km między mobilami, a z bazówką nawet do 35 km... (nie piszę o włochach czy radiotaxi w moskwie bo to przypaki i rzadkie na dodatek..) także antena na rynience dobrze zestrojona pozwala na jakieś tam łączności... (z magnesówkami nie miałem doświadczeń bo szkoda kaski było.. ;))
    73 od ziucha
  • Pomocny post
    #17 1129530
    Jacuś I
    Poziom 15  
    No tak! Otóż śpieszę ze swoimi spostrzeżeniami: od kilku lat jestem posiadaczem anteny Alan 9+, zdobyłem przypadkowo podstawę magnesową i do niej podłączyłem! I co się okazało, że osiągi się nie zmniejszyły (może troszkę więcej kłopotów miałem ze zestrojeniem)! Więc jak ktoś nie chce robić dziur w dachu to ja np. polecam takie wyjście! Jednak jestem za tym aby mocować antenę bezpośrednio do blachy (rynienka lub otwór w dachu) ułatwia to znacznie zestrajanie anteny jak i jej kontakt z masą wozu. Dobrze zestrojona antena z radyjkiem pozwala na dobre osiągi tzn być słyszalnym jak i słyszeć w koło oraz na prawidłową eksploatację radyjka (można spalić końcówki mocy). Co do wyboru radyjka to tu nie ma co patrzeć na wygląd bo to tylko może przysporzyć późniejszych kłopotów w sensie możliwości w stosunku do innych typów podobnego sprzętu. Założę się, że i tak pewnie kupisz radyjko "wpadające w oko" niż funkcjonalne, także nie czyń zakupów pochopnie, porozglądaj się w sieci internetu w tym temacie, pewnie coś wkońcu upolujesz! Z czasem jako użytkownik nabierzesz apetytu i zapewne będziesz wiedział co będziesz chciał mieć tak naprawdę! Ja nie chcę ci pisać, które radyjko jest najlepsze do mobilka, bo już sporo pewnie wiesz, albo też i nic, ale od czegoś zacząć trzeba, jak ci się spodoba to zdecydujesz sie na coś poważniejszego! Powodzonka życzę!
  • #18 4200145
    grzegorz kk
    Poziom 13  
    knoxville napisał:

Czy naprawdę ten Alan 100 jest aż taki fatalny?

Witam.
    Kolego kupiłem Alan102 (na allegro) za 310 zł z anteną Hustler IC100 możesz kupic lepszą zawsze. Wczoraj miałem okazje przetestowac Radyjko w ekstremalnych warunkach :D nie no żartuje oczywiście testowane radyjko było na trasie (200km) i sprawowało się nad podziw bardzo dobrze, jestem zadowolony. A co do slangu to kup radyjko zamontuj włącz w mieście czy też na trasie osłuchaj się i będziesz wiedział typu gdzie suszą, gdzie jeździ nieoznakowane mondeo czy też multimedialny Passat :D:D:D . Ja też nie wiedziałem co i jak ale po przejechaniu na nasłuchu po 200 km wiedziałem już mniej więcej co i jak jak się odezwac w eter:D więc tym się za mocno nie przejmuj :D:D.
    Pozdrawiam.

Szerokości...:D CB-radio to fajna rzecz :D:D.

Podsumowanie tematu

✨ CB radio do samochodu nie wymaga rejestracji ani opłat – po zakupie i montażu można od razu korzystać. Najczęściej używanymi kanałami są 19 (kanał drogowy w Polsce) oraz 28 (kanał ogólny wywoławczy). Użytkownicy wybierają sobie nicki, a wywołanie odbywa się przez nadawanie na kanale ogólnym lub bezpośrednio do konkretnego użytkownika. Slang CB jest najlepiej poznawać przez nasłuch i praktykę na trasie; popularne określenia to m.in. "misiaki" (policja), "krokodyle" (ITD), "suszarka" (radar).

Co do modeli, Alan 100+ jest podstawowym, prostym radiem, ale ma opinię mniej stabilnego i szumiącego. Lepiej polecane są Alan 28, Alan 87, Uniden Pro 510XL, President Harry ASC oraz używany President Herbert, który jest ceniony za jakość i prostotę. Wygląd radia często jest mniej istotny niż funkcjonalność i jakość odbioru.

Antena jest kluczowa dla zasięgu i jakości łączności. Magnesowa antena jest wygodna, ale ma ograniczoną skuteczność. Lepsze są anteny montowane na uchwycie na krawędzi samochodu (tzw. rynienka) lub bezpośrednio do blachy, co wymaga zdrapania lakieru pod śruby, ale zapewnia lepszy kontakt z masą i łatwiejsze strojenie. Strojenie anteny polega na ustawieniu niskiego współczynnika SWR, co zapobiega przegrzewaniu końcówki mocy radia i poprawia zasięg. Eksperymentowanie z anteną i jej strojenie jest często konieczne, aby uzyskać optymalne parametry.

Podsumowując, zakup taniego CB radia i anteny jest możliwy, ale warto zwrócić uwagę na jakość sprzętu i anteny oraz poświęcić czas na naukę obsługi, poznanie slangu i zasad komunikacji na eterze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA