logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie CB radio wybrać? Kryteria wyboru i cena od 220 zł

marian11@ 03 Gru 2005 08:16 1395 6
REKLAMA
  • #1 2048766
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam.
    Mam zamiar kupic cb radio.
    Widziałem na allegro ceny od 220zł za nowe takie urzadzenie.
    Czym sie sugerowac przy zakupie???

Moderowany przez ankuch:

Przeniesiony z działu "Radiotechnika".

• REKLAMA
  • #2 2048830
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Zeby odpowiedziec na Twoje pytania trzeba zadac pytania pomocnicze? Do czego bedzie to wykorzystywane (jakie lacznosci)? W samochodzie czy w domu? Ma byc wyzszej klasy czy sredniej?
  • REKLAMA
  • #3 2048862
    marian11@
    Poziom 21  
    Witam.
    Dzieki za podpowiedz.
    Cb radio chce do samochodu osobowego.
    spedzam troche czasu za kierownica i chciłbym byc poinformowany o jakis utrunieniach, czy objazdach ewentualnie o smerfach z szuszarkami.
    Razem z kolegami chcielismy sobie kupic po to zeby w miescie miec ze soba łącznasc.
    Na ile km jest zasieg??
    Chodzi mi o dobrej jakosc cb.
    Jakie jest ryzyko przy kupnie uzywanego.
    Co jest wazniejsze dobra antena czy cb???
  • #4 2048890
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    marian11@ napisał:

Na ile km jest zasieg??

w miescie praktycznie kilka km. Poza troche wiecej.
    marian11@ napisał:

Jakie jest ryzyko przy kupnie uzywanego.

takie jak zawsze. ktos sprzedaje bo bylo kiepskie
    marian11@ napisał:

Co jest wazniejsze dobra antena czy cb???

Zdecydowanie dobra antena i co najwazniejsze wlasciwie zainstalowana i dostrojona. Najlpeiej dziura na srodku dachu i solidne podlaczenie masy w miejscu zainstalowania anteny, bo to nie jest uziemienie tylko element NIEZBEDNY do prawidlowej pracy anteny. (kazda antena samochodowa to tylko pol anteny, przeciwwage stanowi karoseria samochodu)
  • REKLAMA
  • #5 2048891
    MAcGYVER007
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    na początek polecam aln 28 /president hary ,takie najprostrze w obsłudze
    antena koniecznie nowa zamontowana i zestrojona z nadajnikiem
    przez kogoś kto ma pojęcie o montażu a napewno będziesz zadowolony
    a co do radia ZAWSZE można sprzedać i kupić lepsze , grunt to dbać o sprzęt jak o zęby.

PS.zezwolenie nie jest potrzebnme jeżeli będziesz nadawał mocą :DO 4 watt.i radio musi mieć naklejoną sygnaturę ministra łączności{homologacja}policja NIE POSIADA UPRAWNIEŃ DO KONTROLI,tego typu sprzętu ,no chyba że w obecności funkcjonariusza URT i P.
    życzę dalekich łączności
    MAcGYVER007
  • #6 2049687
    marian11@
    Poziom 21  
    Witam.
    A ile takie kosztuje :aln 28 /president hary?
  • REKLAMA
  • #7 2135696
    Pavel81
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Również jestem zainteresowany kupnem radia Cb tylko że do domku stacjonarnego. Jakie polecilibyście do domu? No i oczywiście jaką antenę? Chodzi mi głównie o łączność na terenie miasta i trochę poza nim, Żebym mógł porozmawiać też z kierowcami tirów itd. Pozdrawiam.

No i jest jeszcze jedna kwestia do omówienia. Wiem, że można legalnie korzystać z 40 kanałów czyli 40 szczegółowo określonych częstotliwości, zawierających się w granicach od 26,960 do 27,400 MHz i wiem, że cb trzeba zarejestrować w O.O URT, czyli Oddziale Okręgowym Urzędu Regulacji Telekomunikacji, lub jej zarządzie okręgowym. I tu pojawia się moje pytanie.

1. Czy rejestracja jest płatna?? Jeśli tak to ile?
    2. I druga rzecz, Jak kupię radio cb od kogoś i osoba sprzedająca już radio zarejestrowała co wtedy?

Proszę o odpowiedź z góry dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie wyboru CB radia do samochodu osobowego z budżetem od około 220 zł. Podkreślono, że kluczowym elementem jest dobra antena samochodowa, prawidłowo zamontowana i dostrojona, najlepiej na środku dachu z solidnym uziemieniem (karoserią pojazdu jako przeciwwagą). Zasięg w mieście wynosi kilka kilometrów, poza miastem jest większy. Zalecane są proste w obsłudze modele CB, takie jak ALAN 28 lub President Harry, które są polecane dla początkujących użytkowników. Radio powinno mieć homologację (naklejkę ministra łączności) i nadawać mocą do 4 W, co zwalnia z konieczności posiadania zezwolenia. Ryzyko zakupu używanego sprzętu wiąże się z możliwością nabycia urządzenia o słabej jakości. W przypadku użytkowania stacjonarnego w domu, ważny jest dobór odpowiedniej anteny i rejestracja radia w Urzędzie Regulacji Telekomunikacji (URT), która może być płatna. Przy zakupie używanego radia należy sprawdzić kwestie rejestracji, gdyż urządzenie może być już zarejestrowane przez poprzedniego właściciela. Omówiono także zakres częstotliwości CB (40 kanałów od 26,960 do 27,400 MHz) oraz zasady legalnego użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA