logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LPG - serwisowanie instalacji gazownik co? jak? i kiedy?

TXXXX 09 Sty 2005 23:58 4086 9
REKLAMA
  • #1 1124870
    TXXXX
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    prosze o wytyczne - najlepiej przydatny dokument (plik) jak postepowac z instalacja jak ja konserwowac co jaki czas w jaki sposob zeby zrobic a nie uszkodzic, mam instalacja lovato - narazie nie ma z nia problemow ale z czasem napewno beda a nie stac mnie "obecnie" na uslugi mechanikow, samochod tez mam nie oddawna tak ze jeszcze malo wiem jestem na etapie pobierania nauki, dzieki nara
  • REKLAMA
  • #2 1124887
    hacckker
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    filtr gazu co 10 tys km wymieniaj i odpalaj na benzynie zwiekszy to zywotnosc reduktora tankuj na jednej sprawdzonej stacji i dbaj tez o filtr powietrza
  • REKLAMA
  • #3 1125246
    emu
    Poziom 16  
    Ocena: 64
    Filtr gazu wystarczy wymienić po 30kkm.Po 10u jest jeszcze czysty.
  • REKLAMA
  • #4 1125259
    hacckker
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    zalezy od stacji z gazem i czy ktos tankuje do pelna czy po trochu co 10 tys jest bezpieczniej sprawdzic chociaz w koncu koszt filtra to nie wiecej niz 10 zl
  • REKLAMA
  • #5 1125267
    Mieczysław
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    hacckker napisał:
    filtr gazu co 10 tys km wymieniaj i odpalaj na benzynie zwiekszy to zywotnosc reduktora tankuj na jednej sprawdzonej stacji i dbaj tez o filtr powietrza

Ja już 10 lat użytkuję samochody z instalacją LPG.W ciągu tego czasu nigdy nie odpalałem na benzynie, nawet w największe mrozy.Gdyby dokładnie policzyć koszt benzyny do odpalania, to okaząło by się,że można byłoby kupić za to parę parowników. Ja jednak po sześciu latach zmuszony byłem do regeneracji parownika - wymiana zestawu naprawczego LOVATO kosztowała mnie 50 pln, za tyle odsprzedał mi znajomy gazownik.Wymiany dokonałem sam.

Co do tankowania i filtra, nie mam zastrzeżeń.
    Zmiana stacji LPG w moim przypadku spowodowała zmniejszenie zużycia gazu w cyklu miejskim aż o 4 litry!!!!!
    Pozdrawiam
  • #6 1134572
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    W zasadzie zgadzam się z kolegami wyżej. Od siebie dorzuciłbym jeszcze
    wymiane: filtru powietrza co około 10 tys., świece około 10-15 tys., przewody wysokiego napięcia 40-50 tys. oraz spuszczenie kondensatu z reduktora za pomocą korka spustowego - co 5 tys.(koniecznie gdy parownik jest rozgrzany).
    Okresowo polecałbym sprawdzenie składu mieszanki. Jednak do tego potrzebny jest analizator spalin.
    Pozwoli to na bezawaryjną pracę. Uniknięcie niespodzienek takich jak wystrzał gazu.
  • #7 1135945
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    1. Mam elektrozawór brc typ GLA 99E - jaki do niego filtr gazu typ, wymiary.
    Gdzie można kupić.
    2.
    VIVERO79 napisał:
    oraz spuszczenie kondensatu z reduktora za pomocą korka spustowego - co 5 tys
    Pytanie- czy tą czynność można wykonać przy wyłączonym silniku, bez potrzeby zamykania gazu na wielozaworze?
  • #8 1136878
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Nie musisz zamykać dopływu gazu ponieważ po wyłączeniu stacyjki odcinają go elektrozawory.
    Filtr kupisz praktycznie na każdej stacji gazowej.
    Przy wymianie filtra zachowaj ostrożność.Jeżeli masz instalację bez elektrozaworu na butli musisz
    zakręcić na niej zawór wyjściowy.Bez względu na opcję przy rozkręcaniu obudowy filtra rozpręża się znaczna ilość płynnego gazu.
  • #9 1139245
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Doktorr napisał:
    Filtr kupisz praktycznie na każdej stacji gazowej.

Doktorr masz na myśli stacje serwisowe tam gdzie montują instalacje gazowe?
  • #10 1139263
    ger56
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    filtr gazu wystarczy co 30tys, jezeli tankujemy na sprawdzonych stacjach, kiedy silnik pracuje na gazie zakrecamy zawor na butli lub lepiej odlaczamy zasilanie od elektrozaworu na butli, zawor reczny na butli czesto nie zamyka calkowicie-uwaga

Podsumowanie tematu

✨ Konserwacja instalacji LPG obejmuje regularną wymianę filtra gazu, której częstotliwość zależy od jakości tankowanego gazu i stacji – zalecane interwały to od 10 do 30 tys. km. Wymiana filtra powinna być wykonywana ostrożnie, najlepiej przy wyłączonym silniku; elektrozawory odcinają dopływ gazu po wyłączeniu stacyjki, co eliminuje konieczność zamykania zaworu na butli, choć w instalacjach bez elektrozaworu należy ręcznie zakręcić zawór butli. Dodatkowo zaleca się wymianę filtra powietrza co około 10 tys. km, świec zapłonowych co 10-15 tys. km oraz przewodów wysokiego napięcia co 40-50 tys. km. Spuszczanie kondensatu z reduktora powinno odbywać się co 5 tys. km, najlepiej gdy parownik jest rozgrzany. Okresowa kontrola składu mieszanki gazowej za pomocą analizatora spalin pozwala na optymalizację pracy instalacji i uniknięcie awarii, takich jak wystrzał gazu. Przykładowo, regeneracja parownika LOVATO po kilku latach eksploatacji może wymagać wymiany zestawu naprawczego, co można wykonać samodzielnie. Wybór sprawdzonej stacji LPG ma istotny wpływ na zużycie paliwa i żywotność instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA