logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon 40D - Err99 po zrobieniu zdjęcia, migawka i lustro nie działają poprawnie

rahtava 11 Maj 2012 21:55 3952 4
REKLAMA
  • #1 10886101
    rahtava
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam,
    1 zdjęcie zrobi, później err99, jeśli odczekać chwilę to może zrobi i kolejne bez errora, ale raczej jest to losowa sprawa.
    W trybie burst mode potrafi zrobić przy odrobinie szczęścia kilka zdjęć.
    Aby pokazać jak wygląda dokładnie problem, zrobiłem nagranie unosząc ręcznie lustro.
    Wyjąłem kartę, ustawiłem czas na 2s i pstryk:
    http://www.youtube.com/watch?v=oif2J0pnwMQ
    Jak widać za pierwszym razem zdjęcie zostało zrobione, jednak za drugim razem mamy odgłos ruchu migawki ale migawka się nie otwiera lub tak szybko się zamyka ?
    Error potrafi wystąpić podczas czyszczenia lustra.
    Czyli tak jakby problem z migawką ? Ale czy na pewno.
    Dodatkowo w wyniku lub przez zbieg okoliczności po przytrzymaniu ręcznym lustra w pozycji podniesionej, przestało się ono podnosić automatycznie.
    Czy takim podtrzymaniem można tam przestawić jakieś zapadki ?
    Jak narazie nie mam czasu go rozebrać, wstępnie tylko zdjąłem przednia obudowę ,ale to nic nie daje ,bo widać tylko silnik krokowy i żeby się dostać do układu podnoszącego lustro będę musiał go rozebrać całkowicie.

Zatem w tej chwili proszę tylko o jakąś wstępną uwagę czy to może być wina migawki i czy mogłem uszkodzić coś w mirror boxie tym podtrzymaniem lustra.
  • REKLAMA
  • #2 10886547
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Oczywiście może być to uszkodzona migawka, ale w Canonie 40d najczęściej ulegają uszkodzeniu silnik od napędu migawki i mechanizmu lampy, albo ten drugi podnoszący lustro. Czasem też zawiesza się sam mechanizm lustra. Silniki trudno sprawdzić bo niby działają na zasilaniu zewnętrznym ale nie mają już takiego momentu obrotowego jaki jest wymagany. Tak czy inaczej masz kilka rzeczy do sprawdzenia i dokładnie cały aparat trzeba będzie rozebrać.
  • REKLAMA
  • #3 10887654
    darkotkt
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Ciężko określić co się stało w twoim przypadku, jeżeli lustro się nie zawiesza można częściowo wykluczyć silniki, pozostaje migawka i uklad elektroniczny mirrora.
    Wg. mnie na 80% migawka. Wymiana dla amatora łatwa nie jest.
  • REKLAMA
  • #4 10890811
    Naprawiacz
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Wydaje się, iż to silniki napędu migawki i lustra (często padają razem). Koszt wymiany jest podany na forum kanonierów. Zweryfikować uszkodzenie to może każdy, kto zajmuje się naprawami Canona.
  • #5 12414416
    rahtava
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    uszkodzona była migawka
REKLAMA