logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieza Unitra - trzaski w 1 kanale + stopiona membrana

uncle__saddam 10 Sty 2005 09:58 4253 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak naprawić amplituner Unitra AT 9100, w którym w jednym kanale pojawiają się trzaski, a potem głośnik przestał grać i stopiła się membrana?

Najprawdopodobniej uszkodzona jest końcówka mocy lub jej wcześniejszy stopień, przez co na wyjściu pojawiło się napięcie stałe i przegrzało cewkę głośnika [#1125399][#1128375] Sprawdź dokładnie tranzystory w tym kanale, zwłaszcza stopień różnicowy i sterujący, a w razie wątpliwości wymień też elektrolity w torze audio, bo stare kondensatory mogą powodować trzaski i takie awarie [#1126155][#1128616][#1129609][#1133815] Przy pierwszych próbach po naprawie włącz zasilanie końcówki przez żarówkę 220 V/40 W w szereg z obiema gałęziami zasilania, żeby ograniczyć ryzyko dalszych uszkodzeń [#1126238][#1126801] Po naprawie ustaw prąd spoczynkowy na 26 mV między emiterami i sprawdź, czy na wyjściu nie ma więcej niż kilkadziesiąt mV składowej stałej; jako zamienniki tranzystorów mocy podano BD911 i BD912 [#1126155][#1126801]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1125352
    uncle__saddam
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam
    wszytkich
    pytanie oczywiscie skierowane oczywiscie do osób bardziej zorientowanych w temacie odemnie ;)
    Problem:
    po właczeniu np. radia po pewnym czasie następywały na tle sygnału trzaski w jednym kanale po około tygodniu zorientowałem sie ze owy kanał przestał wogóle grać a po chwili że coś śmierdzi po zdjęciu maskownicy ujżałem stopione plastikowe elementy membrany....oczywiscie sprawdziłem (jak jeszcze były te trzaski) czy to wina wzmacniacza czy głośnika oczywiscie okazało sie ze to z jednego konkretnego wyjścia z wzmacniacza pochodzą te trzaski inne sa ok
    jakby ktoś coś mógł podpowiedziec proszę o kontakt
    pozdrawaim

istotnie uzupełnienie:
    MODEL: Amplituner Unitra ZRK AT 9100

_____
    Temat poprawilem - prosze kontrolowac ortografie i literowki!
    tom
  • REKLAMA
  • #2 1125399
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 437
    Uszkodzony wzmacniacz mocy (napiecie stale na wyjsiu koncowki mocy ) uszkodzone tranzystory mocy w tym kanale.

Powstanie napiecia stalego w wyniku uszkodzenia stopnia pradowego wzmacniacza spowodowalo przegrzanie lub trwale uszkodzenie cewki glosnika.
  • #3 1125457
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Ja za trzaski w końcówce zazwyczaj skazuję na wymianę parę różnicową- te dwa małe pnp na początku. Te duże psują się raz- a dobrze!
  • #4 1125500
    michald
    Poziom 34  
    maryann napisał:
    Ja za trzaski w końcówce zazwyczaj skazuję na wymianę parę różnicową- te dwa małe pnp na początku. Te duże psują się raz- a dobrze!

Teraz to juz musztarda po obiedzie bo te w stopniu roznicowym zachorowaly na niewyleczalna (prawdopodobnie mialy padaczke) chorobe i pociagnely w zaswiaty koncowke mocy a ta cewke glosnika.

Teraz trzeba zbadac wszytkich ( tranzystory ) przed wprowadzeniem do pracy zdrowych robotnikow ( nowe tranzystory mocy) i ewentulanie wymienic na nowe podejrzane tranzystory we wzmacniaczu napieciowym.

Autor postu oczekuje konkretnej porady a, nie podal typu urzadzenia.
  • REKLAMA
  • #5 1125519
    uncle__saddam
    Poziom 13  
    musztarda po obiedzie powiadasz :)
    no dobra to co w takim razie teraz do tej musztardy zeby to chciało działać bo z wymianą głośnika względnie cewki już sie pogodziłem
    wzmacniacz ztego co widze posiada 4 T 2x 2n6491 i 2x2n6488 aha i dwa małe T 238 wszytko razem jest na radiatorze w sesie duze sa przykęconen poprzez izolowane podkładki a małe tylko tak włozone w nawiercone otwory
    radźcie cos mądre głowy ;)
    wielkie dzienx za odpowiedź
    czekam na dalsze instrukcje
    pozdrawiam
  • #6 1125552
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Ale jak Ci konkretnie radzić, jak ani nie podałeś modelu tej Unitry?
    Pozdrawiam
  • #7 1125625
    uncle__saddam
    Poziom 13  
    przepraszam za to wielkie nie dopatrzenie
    podaje model: Amplituner Unitra ZRK AT 9100
    poprostu nie sądziłem ze uzyskam aż tak szybką odpowiedź teraz
    licze że wybaczycie :)
    w razie pytań o jeszcze jakieś konkrety jestem cały czas
    aha z moich obserwacji wynika ze płytka wzmacniacza posiada jeszcze po dwa małe T 307 B (na kanał) wcześniej w układzie oprócz tych 6 przy radiatorze opisanych wcześniej
    czekam na dalsze info
    jeszcze raz sorka za ten błąd na samym starcie
    pozdrawiam
  • #8 1126155
    Teslacoil
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam. Wymień najlepiej wszystkie tranzystory, te małe też, prawdopodobnie od nich się zaczęło. Wcześniej sprawdź R113,114,115 oraz 119 i 120 i zenerkę D101 lub analogiczne w drugim kanale (nie wiem który padł). Jak to wszystko zrobisz sprawdź czy na wyjściu nie ma stałego napięcia, nie może być więcej jak kilkadziesiąt mV . Jeżeli o.k. to ustaw prąd spoczynkowy końcowych tranzystorów poprzez pomiar napięcia między emiterami, ma być 26mV. Jako końcowych użyj bd 911 i bd 912. Powodzenia.

pozdrawiam tomek
  • REKLAMA
  • #9 1126238
    michald
    Poziom 34  
    podlacz zarowke w szereg z zasillaniem koncowki to cie zabezpieczy przed dodatkowymi kosztami
  • #10 1126751
    uncle__saddam
    Poziom 13  
    Ok. wszystko pięknie ładnie zaraz jak tylko będę miał dostęp do sprzętu zajmę się opisanymi powyżej sprawami tylko jedna rzecz jakby mnie zastanawia mianowicie sprawa tych T końcowych jaka jest celowość użycia bd 911 i912? Znaczyło by to ze z 2n6491 itp. Może być jakiś problem? A poza tym rozumiem że te 26mV ma być miedzy kolektorami tranzystora 2n6491 i 2n6488 będących w owym uszkodzonym kanale...o schemat już się zatroszczyłem problemów nie było... aha i ta żaróweczka ilu woltowa i rozumiem tylko na czas ustawień itp..

Oczywiście składam pokłony za wszelką uzyskaną pomoc i niesamowitą szybkość odpowiedzi
    Postaram się jak najszybciej z kompletować odpowiednie części o od razu dam odpowiedź co i jak....
    Pozdrawiam
    uncle__saddam
  • #11 1126801
    Piquś
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam!

BD 911/912 to zamienniki tych 2N oraz BDP 285/286 (takie są w moim AT9100). Żarówka zwykła 220V/40W - jak końcówa dostała by zwarcia, żarówa lekko zaświeci i zapobiegnie wyjaraniu reszty stopni końcowych. Oczywiście należy zastosować 2 żarówki, po jednej dla każdej gałęzi zasilania. :)

-Powodzenia z tym świetnym sprzęcikiem! :D
    -Piquś
  • #12 1126955
    uncle__saddam
    Poziom 13  
    No.. iście dobrze prawisz sprzęcik jest naprawdę gitara dlatego za wszelką cenę chce go uratować i nie bawić się w te tanie śmieci z rynku...
    Morze i ja jestem jakiś niedouczony ale oświeć mnie jeszcze apropo tej żarówki w sęsie dokładnie gdzie ma być ona wpięta i czy tylko na czas prób itp. (przypuśćmy ze zajmuje się tym zepsutym czyli lewym kanałem)
    Wole się dopytać wyższych poziomem wiedzy i zrobić raz a porządnie a nie coś pojarać jeszcze bardziej ...czekam na odp
    Pozdrawiam
  • #13 1127082
    Piquś
    Poziom 18  
    Hej!

Nie ważne, który kanał naprawiasz, bo oba i tak są zasilane z jednego trafa. Na dołączonym rysuneczku masz pokazane, jak to podłączyć. O ile pamiętam, prostownik razem z filtrem do zasilania końcówki mocy są zamontowane właśnie na płytce końcówki, z trafa idą do niej 3 przewody: dwa prądowe i masa. Żaróweczki musisz podłączyć szeregowo z przewodami prądowymi. Po naprawie oczywiście nalezy odłączyć żarówki.

-Powodzenia!
    -Piquś

P.S. Pytaj, pytaj, bo od tego jest ten wspaniały portal! :)
    Załączniki:
    • Wieza Unitra - trzaski w 1 kanale + stopiona membrana żarówy-końcówa.jpg (9.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #14 1128203
    uncle__saddam
    Poziom 13  
    ano dobrze Ci się zdaje prostownik jest na jednej oddzielnej płytce z końcówkami
    łitam to ja kombinuje gdzie te żaróweczki a tu proszę takie proste to wiedziałem ze tam zasilanie dochodzi bo już to niegdyś macałem
    tak to jest jak człowiek kombinuje ponad miarę a odpowiedź leży obok
    oczywiście zastosuje się do podpowiedzi
    tylko teraz co oczywiście musze się wybrać na jakieś zakupy no chyba ze najpierw posprawdzam który z T chciałby ocalał bo jakoby beza tego nie będzie żadnej roboty
    mam nadzieje że wsio dostane
    dzienx za odpowiedź
    pozdrawiam
    ----------------------
    no dobra posklejałem do kupy schemat złapałem się za płytkę za płytkę wzmacniacza w celu zorientowania się w temacie....
    ale jak to oczywiście bywa mam kolejne wątpliwości w sęsie:
    sprawdzić tranzystory mając dane katalogowe to nie problem
    gorzej jednak z diodą zenera 101 bo wiadomo ze ma ona inną charakterystykę niż zwykła dioda i działa na przebicie u tu pytam jak ją sprawdzić w warunkach domowych? Czy się nie pi... i od razu wymienić na nówkę
    aha i rozumiem ze regulacji U miedzy emiterami dokonuje potencjometrem 109?
    Pozdrawiam wszystkich zaangażowanych ;)
    uncle__saddam

____
    Scalilem...
    tom
  • #15 1128245
    michald
    Poziom 34  
    diode zenera sprawdza sie jak kazda diode prostownicza - w jednym kierunku przewodzi na ok 0.6V a w przeciwnym nie jak 0 to przebita jak w obie tez. Roznica polega tylko na tym ze w ukladzie pracuje
    w kierunku zaporowym .
  • #16 1128256
    Teslacoil
    Poziom 19  
    Zenerke na szybkiego sprawdzisz miernikiem, ma się zachować jak zwykła dioda, z nieco większym napięciem przewodzenia. Dokładnie zenerkę sprawdzisz podając na nią napięcie zaporowo(+ do katody) przez rezystor ok 1kΩ i mierząc napięcie na diodzie. Napięcie musi oczywiście być większe od nap. Zenera diody.

R109, zgadza się.
  • #17 1128304
    uncle__saddam
    Poziom 13  
    Hmm coraz bardziej mnie sprawa zaczyna ciekawić dotychczas sprawdziłem T109 i T110 jak również T104 i o dziwo (sprawdzając mierniczkiem stan przewodzenia i zapór) wszystkie są sprawne idę o krok dalej czyli do reszty towarzystwa 107 i 108 tylko zaczyna mnie martwić trochę ta sprawa bo na początku pisane było ze jest to wina końcówek że one puściły prąd stały i zaczynam powili głupieć :/
    ale nie poddaje się i idę dalej może pies jest gdzie indziej pogrzebany
    Jak skończę zdam relacje
    Pozdrawiam
  • #18 1128375
    michald
    Poziom 34  
    Trzeba troche wnikliwiej czytac to napisalem juz wczesniej :

Teraz to juz musztarda po obiedzie bo te w stopniu roznicowym zachorowaly na niewyleczalna (prawdopodobnie mialy padaczke) chorobe i pociagnely w zaswiaty koncowke mocy a ta cewke glosnika.

Teraz trzeba zbadac wszytkich ( tranzystory ) przed wprowadzeniem do pracy zdrowych robotnikow ( nowe tranzystory mocy) i ewentulanie wymienic na nowe podejrzane tranzystory we wzmacniaczu napieciowym.

To jest wytlumaczenie moze troche literackie ale zawsze cos.

A tutaj dokladniej:

Jak sie uszkodzi wzmacniacz napieciowy (para roznicowa + tranzystory sterujace) to poleci koncowka mocy ( w twoim przypadku te 2N-ki ) bo zostanie przekroczony dopuszczalny prad sterujacy ich baze

Mysle ze ci to cos rozjasnilo.
  • #19 1128602
    uncle__saddam
    Poziom 13  
    No tak....
    Czyli rozumiem że musze się skupić nie tylko na płytce wzmacniacza mocy ale i zbadać przedwzmacniacz w sęsie występujące tam tranzystory ale skoro końcówki wyglądają na sprawne to czy też mam je wymienić czy tylko szukać schorowanego towarzysza i tego wyeliminować?? Tak więc ide na dalsze poszukiwania....
    Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
  • #20 1128616
    michald
    Poziom 34  
    Sprawdz jeszcz kondensatory elektrolityczne .

A te tranzystory w stopniu napieciowym dokladnie .

pozdr
  • #21 1128855
    uncle__saddam
    Poziom 13  
    Witam wszystkich ponownie
    Oto sprawozdanie z dnia dzisiejszego:
    Sprawdziłem cały wzmacniacz mocy:
    R113,114,115 oraz 119 i 120 (te dwa jakieś dziwne bo w schemacie opisane jako 0,47 na nich widnieje 47 a miernik mówi ok. 0,6 ohm) i zenerka D101 wszystkie sprawne
    T: 109, 110, 107, 108, 101, 102, 103, 104 sprawne
    Przynajmniej podczas badania piernikiem na stan przewodzenia i zaporowy w npn i pnp
    W wolnej chwili sprawdzę jeszcze te elektrolity..... ale już sam nie wiem czy te elementy tylko tak w stanie bezrobotnym się zachowują a pod napięciem inaczej czy ja szukam nie tu gdzie trzeba owej dziury....
    Myślcie mądre głowy i piszcie....aha i wybaczcie moje pewne braki i ewentualne niezrozumienie wypowiedzi...
    Pozdrawiam

Dodano po 28 [minuty]:

apropos nie dałem jednak spokoju i wylutowałem jeszcze te 3 C w zjaranym kanale i teraz pytanie bo to są elektrolity a mój miernik cyfrowy o zakresie do uF wskazuje na nich przepełnienie wiec nie mam jak sprawdzić pojemności moze pochwalicie sie jak w moich warunkach sprawdzić elektrolita? było by to bardzo przydatne
    to tyle co miałem do napisania
    jak dostane dalsze instrukcje przystąpie do działania
    pozdrawiam
  • #22 1129609
    Piquś
    Poziom 18  
    Hej!

1) Nie mierz pojemności tych elek, bo w sprzęcie mającym już swoje lata pojemność ta będzie z pewnością mniejsza (wysychanie elektrolitu). Zamiast tego sprawdź, czy te kondziołki nie mają zwarcia - jeśli tak, to to może być powodem zjarania końcówki i oczywiście należy takich delikwentów wymienić.

2) Sprawdzanie tranzystorów miernikiem nie zawsze daje prawdziwe wyniki - zdarza się, że na mierniku wszystko jest super, a pod napięciem są jaja. Niedawno miałem przypadek, gdy miernik pokazywał przerwę między poszczególnymi wyprowadzeniami, a tester tranzystorów pokazywał kompletne zwarcie... Jako, że te tranzystorki do drogich nie należą, może by je wszystkie wymienić? ;)

-Pozdrawiam (i Ciebie i Twojego AT'ka :D)
    -Piquś

[EDIT] Gdybyś się przypadkiem skusił na wymianę wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w torze audio na nowe (polecam ten zabieg), to tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic51613.html masz link do tematu, gdzie opisywałem rozbiórkę AT9100 (duży post z obrazkiem, gdzieś w 3/4 tematu). Wymiana taka z pewnością zapobiegnie wielu awariom, które mogą w najbliższym czasie wystąpić z powodu wysychania elek. Brzmienie też powinno ulec poprawie - dźwięk będzie czystszy i zyska na dynamice. :)

-Pozdro,
    -Piquś
  • #23 1131626
    uncle__saddam
    Poziom 13  
    No pozdrowienia at9100 na pewno się przydadzą a mi chyba tez niebawem ;)
    Dobra mistrzowie powymieniam wszystkie T na płycie wzmacniacza mocy (mniemam że to właśnie jest wzmacniacz napięciowy o którym była mowa) mimo ze miernik pokazuje ze są sprawne może kłamie albo się kryją skubańce ;) elki też zmienię tylko musze się przespać z tą propozycją zmiany wszystkich  potem wykonam niezbędne testy i regulacje oczywiście z tymi żarówkami....i napisze co się wydarzyło....
    Mam tylko pytanie bo jak patrzę w schemat
    To widzę, że złączem 17 do 1 idzie sygnał z przedwzmacniacza do wzmacniacza to logiczne,
    Ale widzę też C128 a jak wiadomo kondensatory mają to do siebie ze nie przepuszczają prądu stałego
    I PYTAM co by było gdyby na C128 jakimś cudem nastąpiło zwarcie i do wzm mocy popłynęła by składowa stała. Czy została by wzmocniona i mogła by zjarać cewkę głośnika ? Czy to wykluczone z jakiegoś powodu?
    Jak możecie uświadomcie mnie proszę żebym nie bytował w niewiedzy....
    At9100 musi „...it’s a live!!...” nie spocznę i mam nadzieje ze mi w tym pomożecie...
    Pozdrawiam wszystkich
    uncle__saddam
    Załączniki:
    • Wieza Unitra - trzaski w 1 kanale + stopiona membrana pwzm-wzm.jpg (10.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 1131696
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Jeżeli po drodze już nie ma więcej pojemności separujących, to jak najbardziej, wzmacniacz zostanie wysterowany napięciem stałym, co w konsekwencji odłoży się na głośniku, zakładając, że nie ma on takiego zabezpieczenia.
    Pozdrawiam
  • #25 1132696
    Piquś
    Poziom 18  
    janek11389 napisał:
    Witam! Jeżeli po drodze już nie ma więcej pojemności separujących, to jak najbardziej, wzmacniacz zostanie wysterowany napięciem stałym, co w konsekwencji odłoży się na głośniku, zakładając, że nie ma on takiego zabezpieczenia.
    Pozdrawiam

... I właśnie dlatego warto wymienić wszystkie te kondziołki, żeby uniknąć takich przykrych niespodzianek. Wymiana naprawdę nie jest kosztowna, zajmuje tylko trochę czasu, a można dzięki temu uniknąć wymiany głośników (tak, jak w Twoim przypadku), ew. kolejnych napraw sprzętu.

-Pozdrawiam!
    -Piquś
  • #26 1132817
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 82
    w tym ukladzie i w takich warunkach pracy zwarcie C128 jest wykluczone przez prawie 20 lat praktyki nie odnotowalem takiego przypadku ponadto sugestie wymiany polskich elektrolitow w sprzecie audio mijaja sie z celem rowniez praktyka podkreslam chodzi o stare sprzety audio bylej unitry
  • Pomocny post
    #27 1133815
    Piquś
    Poziom 18  
    krzysiek napisał:
    [...]ponadto sugestie wymiany polskich elektrolitow w sprzecie audio mijaja się z celem rowniez praktyka podkreslam chodzi o stare sprzety audio bylej unitry

A niby dlaczego wymiana elek w tych sprzętach "mija się z celem"? W moim przypadku oryginalne elka już 2 lata temu zaczynały siadać (głośność lewego kanału się samoczynnie zmieniała, nie pamiętam dokładnie który kondzioł był za to odpowiedzialny, ale był na płytce końcówki mocy i miał 47µ), więc je wszystkie wymieniłem. Odnotowałem również całkiem niezłą poprawę brzmienia, więc chyba jednak warto. :)

-Pozdrawiam!
    -Piquś
  • #28 1133833
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Jeżeli masz na to tylko ochotę i zapał, to jak najbardziej! Dzisiaj są to groszowe sprawy, a i roboty też nie wiele, kto powiedział, że tylko koło samochodu się biega ze szmatką i co chwile wymienia się coś, przecież wzmacniacz, też potrzebuje konserwacji i remontu.
    Pozdrawiam
  • #29 1134351
    uncle__saddam
    Poziom 13  
    Witam
    Dyskutantów ;)
    Kondziołki we wzm mocy i tak wymieniłem bo sprawdzałem czy są ok. a co za tym idzie musiałem je wylutować a jak już miałem je w łapie i do tego jednemu odpadła noga ;) przy demontażu więc je wymieniłem.
    Tylko skoro to nie jest wina c128 czy jak mu tam to czego jest wina? Wiecie chciałem wiedzieć o co chodzi zanim wymienię wszystkie elementy w sprzęcie wyglądające na dobre ;)
    Jak byście mogli z doświadczenia czerpiąc tak podsumować albo coś wskazać było by gitesik
    Ja oczywiście koncentruje się tu na samej płytce wzmacniacza mocy (c128 jest na płytce oddzielnej przedwzmacniacza) zakładając, przedwzmacniacz jest gites...
    pozdrawiam
  • #30 1134736
    Teslacoil
    Poziom 19  
    Na wszelki wypadek sprawdź C128.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemem w amplitunerze Unitra ZRK AT 9100 były trzaski w jednym kanale oraz stopiona membrana głośnika, spowodowane stałym napięciem na wyjściu końcówki mocy. Przyczyną uszkodzenia były wadliwe tranzystory mocy (2N6491, 2N6488) oraz uszkodzony stopień różnicowy wzmacniacza napięciowego, co doprowadziło do przeciążenia i uszkodzenia cewki głośnika. Zalecano wymianę wszystkich tranzystorów mocy i małych tranzystorów w stopniu różnicowym oraz sprawdzenie rezystorów (R113, R114, R115, R119, R120) i diody zenera D101. Wskazano na konieczność kontroli kondensatorów elektrolitycznych, które mogą powodować zwarcia i dalsze uszkodzenia. Do zabezpieczenia podczas testów sugerowano podłączenie żarówki 220V/40W szeregowo z zasilaniem końcówki mocy, co chroni przed dalszymi uszkodzeniami. Po wymianie elektrolitów i ponownym montażu elementów wzmacniacz zaczął działać poprawnie, a napięcie stałe na wyjściu spadło do bezpiecznego poziomu około 6-10 mV. Dyskusja podkreśliła znaczenie kompleksowej diagnostyki i wymiany zarówno tranzystorów, jak i kondensatorów w starszych urządzeniach audio, aby uniknąć uszkodzeń głośników i dalszych awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA