logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra at 9100. Na jednym kanale bardzo strzela w kolumnie.

krzysio861 23 Gru 2006 21:25 2091 11
REKLAMA
  • #1 3363873
    krzysio861
    Poziom 10  
    witam
    mam problem mianowice na jednym kanale bardzo mi szczela w kolumnie , nie wiem czym to jest spowodowane glos moge wyciszyc na maxa a szczelanie jest czasem bardzo glosne?? prosze o pomoc!!
  • REKLAMA
  • #2 3364055
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Prawdopodobnie kondensatory na płytce końcówki(ta z radiatorem)i 47uF przestały pełnić swoją rolę.
    Aby upewnić się że chodzi o końcówkę zamieniasz skrajne kabelki z "gorącymi"sygnałami kanałów na złączu Zł1. Jeśli po zamianie problem jest w dalszym ciągu na tym samym kanale to mamy "error" w końcówce. Do sprawdzenia(jak nie masz miernika pojemności-do wymiany) kondensatory C102,C105,C106 (kanał lewy) lub jeśli chodzi o kanał prawy C202,C205,C206 .Jeśli to nie pomoże (po sprawdzeniu że chodzi o końcówkę!-złącze zł1) to kondensator filtrujący do wymiany 2x4700 uF/40V . Ewentualnie(jeśli to chodzi o końcówkę) jeśli masz multimetr sprawdż czy na wyjściu nie pojawia się składowa stała napięcia( ustawiasz VDC -zakres 200mV) jeśli jest 50mV i więcej pary różnicowe w końcówce do wymiany T101 i T102 (prawy kanał T201 i T202). Jako że nie dostaniesz BC307B stosujesz w ich miejsce BC556B lub BC557C.

Pozdrawiam :popcorn:
  • #3 3364134
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Miałem to samo w tym amplitunerze i okazało się ze struktury tranzystrów mocy w tym kanale były przegrzane pomogła ich wymiana.
    Pozdrawiam Michał
  • #4 3364197
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    michas napisał:
    Miałem to samo w tym amplitunerze i okazało się ze struktury tranzystrów mocy w tym kanale były przegrzane pomogła ich wymiana.
    ł

Nawet jeśli ...Nie zmienia to faktu że należało by je przemierzyć a nie wymieniać w ciemno. W ten sposób możemy wymienić cały kanał a problem pozostanie :( Pozostaje do sprawdzenia to co pisałem w poprzednim poście jak i również sprawdzenie czy nie ma zimnych lutów.

• REKLAMA
  • #5 3364248
    michas
    Poziom 23  
    :arrow: DrobnyCiulacz przepraszam Cię bardzo to ty zaproponowałeś wymianę prawie wszystkiego w końcówce w swoim powyższym poscie.
    Cóż ci da sprawdzenie tranzysorów miernikiem jak "puszczają" pod napięciem - przepraszam za bardzo obrazowe słownictwo ale juz nie wiem jak pisać....:| I nie wyssałem przyczyny uszkodzenia z palca przecież napisałem ,że miałem takie uszkodzenie i co pomogło.
    Wesołych Świąt
    ps Tranzystory mocy nie są takie drogie bd 243C bd244C kosztują po zeta sztuka.
  • #6 3364378
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    michas napisał:
    :arrow: DrobnyCiulacz przepraszam Cię bardzo to ty zaproponowałeś wymianę prawie wszystkiego w końcówce w swoim powyższym poscie.

Panie michas czytaj uważniej proponowałem najpierw przemierzenie a póżniej ewentualną wymianę "krytycznego"elementu ! Policzyłeś może ile jest elementów w jednym kanale a ile z nich ja proponowałem sprawdzić i ewentualnie wymienić że piszesz o wymianie niemalże całej końcówki ?

michas napisał:
    :
    Cóż ci da sprawdzenie tranzysorów miernikiem jak "puszczają" pod napięciem - przepraszam za bardzo obrazowe słownictwo ale juz nie wiem jak pisać....:

"Puszczają" pod napięciem ..A w jakiej książce poświęconej elektronice kolega znalazł takie obrazowe słownictwo ?

michas napisał:
    :
    ps Tranzystory mocy nie są takie drogie bd 243C bd244C kosztują po zeta sztuka.

Od kiedy siedzą w stopniu końcowym AT9100 takie tranzystory ? Chyba tylko po nieumiejętnej naprawie... Sterujące to BD139,BD140 a końcowe to BDP 395,BDP 396(lub 2N66488 i 2N6491) .Jeśli już wymieniamy końcowe to na BD911,BD912.
    michas napisał:
    :
    I nie wyssałem przyczyny uszkodzenia z palca przecież napisałem ,że miałem takie uszkodzenie i co pomogło.

Jeśli to kolegę interesuje ja też https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic478059.html jak również mam AT9100 i też miałem taki problem...

Wesołych świąt

:wink:
  • REKLAMA
  • #7 3364438
    michas
    Poziom 23  
    Sorki....ale rece mi opadają ...nie wiem czy mam dalej sie wdawać w dyskusje ...dam ci przykład kondensator elektrolityczny też przemierzysz miernikiem pojemnosci i też nie uzyskasz pewności czy nie ma upływności założe się że wykaże ci prawidłową pojemność a będzie uszkodzony.
    Nie chce nikomu ubliżać ale celowo napisałem tym obrazowym słownictwem bo nie wiedziałem czy zrozumiesz o co mi chodzi. Tranzystor końcowy pod wpływem temperatury i napięcia dostaje wewnętrznego zwarcia i stąd trzaski - to samo sie zdarza w stopniu różnicowym i też mierząc miernikiem tranzystor może okazać sie dobry i nic miernikiem nie wyczaisz a tranzystor bedzie uszkodzony...
    Nie wiem czemu tak na mnie napadłeś zaproponowałem zmiane tranzystorów
    nie zanegowałem twoich sugestii choć dziwie sie, ze zaproponowałeś wymiane np kondensatora głównego choć trzeszczy w jednym kanale...zastanów sie co piszesz na drugi raz i nie napadaj...
    Pozdrawiam Michał.
    Ps zaproponowane tranzystory swietnie spełnią zadanie w tej końcówce parametry są zgodne z oryginałami - też przykład na czepianie sie do szczegółów.
  • REKLAMA
  • #8 3364494
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    michas napisał:

Nie wiem czemu tak na mnie napadłeś .

Przepraszam jeśli odniosłeś takie wrażenie . Moim zamiarem była co najwyżej polemika z tobą a nie walka ..... :cry:

michas napisał:

choć dziwie sie, ze zaproponowałeś wymiane np kondensatora głównego choć trzeszczy w jednym kanale...

Przyznaję się bez bicia -zapędziłem się :oops:

michas napisał:

Ps zaproponowane tranzystory swietnie spełnią zadanie w tej końcówce parametry są zgodne z oryginałami - też przykład na czepianie sie do szczegółów.

Zdziwiło mnie umieszczenie tranzystorów o mniejszej Ptot od oryginałów :?

• #9 3364552
    michas
    Poziom 23  
    Faktycznie z tymi tranzystorami sie także zagalopowałem przyznaje mają mniejszą moc nie sprawdziłem tego dokładnie mój błąd. Fakt ,że one działają
    ale ale faktycznie nie polecam ich stosowania :sm7:
    Moze skończmy juz te spory w swieta nie wypada uwazam ze poczesci ja mam racje a poczesci Ty. I najlepiej będzie jak autor postu wyciągnie z tego korzystne wnioski.
    Pozdrawiam Michał.
  • #10 3364562
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    michas napisał:

Moze skończmy juz te spory w swieta nie wypada uwazam ze poczesci ja mam racje a poczesci Ty. I najlepiej będzie jak autor postu wyciągnie z tego korzystne wnioski.
    Pozdrawiam Michał.

Pod tym cytatem podpisuję się obiema rękami :D

Pozdrawiam Wojtek
  • #11 3364675
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    krzysio861 napisał:
    witam
    mam problem mianowice na jednym kanale bardzo mi szczela w kolumnie

Szczelić to jak to powiedział jeden z polityków, można kogoś w pape.

Sądze ze ten objaw jest spowodowany uszkodzeniem tranzytsorów końcowych lub sterujących. Proponuje wymiane na BD911/912 (sandartowo) i powinno być wszystko ok, srawdź też tranzystory sterujące oraz tranzystor regulujący pr spoczynkowy.

Pozdrawiam
  • #12 3367876
    Brunet41kr
    Poziom 12  
    polmika - bllble- to typowa usterka w tym typie do wymiany wzmacnacz róznicowy i tylko tyle z pozdrowieniami swiatecznymi :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem z głośnym "strzelaniem" w kolumnie na jednym kanale w amplitunerze Unitra AT9100 najczęściej wynika z uszkodzenia elementów stopnia końcowego wzmacniacza. Główne przyczyny to uszkodzone kondensatory elektrolityczne (np. C102, C105, C106 dla kanału lewego lub C202, C205, C206 dla prawego) oraz kondensator filtrujący 2x4700 µF/40V. Dodatkowo, uszkodzone mogą być tranzystory różnicowe (T101, T102, T201, T202) lub tranzystory mocy końcowej. Zaleca się najpierw diagnostykę poprzez zamianę kabli sygnałowych na złączu Zł1, pomiar pojemności kondensatorów oraz pomiar napięcia stałego na wyjściu wzmacniacza (VDC, zakres 200 mV). W przypadku wykrycia uszkodzeń, wymiana tranzystorów końcowych na oryginalne lub odpowiedniki o odpowiednich parametrach (np. BD911, BD912) jest wskazana. Wymiana tranzystorów na modele o mniejszej mocy (np. BC307B na BC556B lub BC557C) może działać, ale nie jest zalecana. Wskazane jest także sprawdzenie lutów i ewentualnych zimnych połączeń. Problem jest typowy dla modelu AT9100 i często wymaga wymiany wzmacniacza różnicowego lub elementów stopnia końcowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA