Witam
Mam chyba dosyć proste pytanie o podłączenie dsku 2,5".
Nigdy tego nie robiłem a sprzętu - czyli dysku i taśmy jeszcze nie mam więc dlatego pytam.
Mam bezdyskowego klienta Igel 564 LX Premium, bootowany z CF karty.
Chciałbym zamontować dysk i zainstalować windowsa XP.
Już zadaję pytanie:)
Na płycie głównej nad slotem karty CF są igły do podłączenia dysku IDE 2,5".
Wyjście ma 44 piny, dyski 2,5" maja 43 piny i zamek ( brak 20 pinu ).
Żeby połączy te 2 interfejsy musiałbym użyć taśmy 40 żyłowej czy da się to połaczyć czy jest to poprostu totalnie niekompatybilne.
Wiem że piszę troche chaotycznie, informacji w internecie szukam juz 3 dzień.
Aby troche zoobrazować sprawę dodam kilka zdjęć znalezionych w sieci.
Tak wygląda taśma którą podłącza się dysk (brak 19 lub 20 pinu) rzecz jasna interfejs w dysku wygląda podobnie.
Tak wygląda slot na płycie głównej.
Podsumowując czy da się połaczyć dysk z wyjsciem jak na pierwszym zdjęciu z płytą z wyjściem jak na drugim miejscu. Rzecz jasna taśma musiała by być "pełna" 44 pinowa pytanie dotyczy tylko tego czy można połączyć dysk z płytą.
Poprawiłem wstawianie obrazków (a właściwie to jeden z kolegów, który zaraportował) [WojtasJD]
Instrukcja: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
Mam chyba dosyć proste pytanie o podłączenie dsku 2,5".
Nigdy tego nie robiłem a sprzętu - czyli dysku i taśmy jeszcze nie mam więc dlatego pytam.
Mam bezdyskowego klienta Igel 564 LX Premium, bootowany z CF karty.
Chciałbym zamontować dysk i zainstalować windowsa XP.
Już zadaję pytanie:)
Na płycie głównej nad slotem karty CF są igły do podłączenia dysku IDE 2,5".
Wyjście ma 44 piny, dyski 2,5" maja 43 piny i zamek ( brak 20 pinu ).
Żeby połączy te 2 interfejsy musiałbym użyć taśmy 40 żyłowej czy da się to połaczyć czy jest to poprostu totalnie niekompatybilne.
Wiem że piszę troche chaotycznie, informacji w internecie szukam juz 3 dzień.
Aby troche zoobrazować sprawę dodam kilka zdjęć znalezionych w sieci.
Tak wygląda taśma którą podłącza się dysk (brak 19 lub 20 pinu) rzecz jasna interfejs w dysku wygląda podobnie.
Tak wygląda slot na płycie głównej.
Podsumowując czy da się połaczyć dysk z wyjsciem jak na pierwszym zdjęciu z płytą z wyjściem jak na drugim miejscu. Rzecz jasna taśma musiała by być "pełna" 44 pinowa pytanie dotyczy tylko tego czy można połączyć dysk z płytą.
Poprawiłem wstawianie obrazków (a właściwie to jeden z kolegów, który zaraportował) [WojtasJD]
Instrukcja: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html