logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dysk IDE 2,5 do Igel 564 LX Premium z 44-pinowym złączem?

profaner 13 Maj 2012 11:19 2700 8
REKLAMA
  • #1 10890929
    profaner
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Mam chyba dosyć proste pytanie o podłączenie dsku 2,5".
    Nigdy tego nie robiłem a sprzętu - czyli dysku i taśmy jeszcze nie mam więc dlatego pytam.

Mam bezdyskowego klienta Igel 564 LX Premium, bootowany z CF karty.
    Chciałbym zamontować dysk i zainstalować windowsa XP.

Już zadaję pytanie:)
    Na płycie głównej nad slotem karty CF są igły do podłączenia dysku IDE 2,5".
    Wyjście ma 44 piny, dyski 2,5" maja 43 piny i zamek ( brak 20 pinu ).
    Żeby połączy te 2 interfejsy musiałbym użyć taśmy 40 żyłowej czy da się to połaczyć czy jest to poprostu totalnie niekompatybilne.

Wiem że piszę troche chaotycznie, informacji w internecie szukam juz 3 dzień.
    Aby troche zoobrazować sprawę dodam kilka zdjęć znalezionych w sieci.

Tak wygląda taśma którą podłącza się dysk (brak 19 lub 20 pinu) rzecz jasna interfejs w dysku wygląda podobnie.

Tak wygląda slot na płycie głównej.

Podsumowując czy da się połaczyć dysk z wyjsciem jak na pierwszym zdjęciu z płytą z wyjściem jak na drugim miejscu. Rzecz jasna taśma musiała by być "pełna" 44 pinowa pytanie dotyczy tylko tego czy można połączyć dysk z płytą.

Poprawiłem wstawianie obrazków (a właściwie to jeden z kolegów, który zaraportował) [WojtasJD]
    Instrukcja: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
  • REKLAMA
  • #2 10891271
    miśko77
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    A może zajrzyj do instrukcji od płyty.
  • REKLAMA
  • #3 10891279
    profaner
    Poziom 12  
    nie mam instrukcji
  • REKLAMA
  • #5 10891355
    profaner
    Poziom 12  
    Szukałem informacji w tych instrukcjach i nic nie znalazłem.
  • #6 10892991
    dariog1986
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    a nie zastanawia was jak do tego dusku zasilanie podłączyć ? :) z tego co wiem ten komputer nie jest do tego w żaden sposób przystosowany
  • REKLAMA
  • #7 10893059
    profaner
    Poziom 12  
    Nie. Zasilanie mnie nie zastanawia, bo w 44 pinowym interfejsie 4 piny to wlasnie zasilanie.

Dziekuje bardzo za pomoc
  • #8 10893414
    dariog1986
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    profaner napisał:
    Nie. Zasilanie mnie nie zastanawia, bo w 44 pinowym interfejsie 4 piny to wlasnie zasilanie.

Dziekuje bardzo za pomoc

ja używałem do tego zawsze przejściówki z oddzielnym zasilaniem - nie było w tedy problemu ... jak nikt nic nie pomoże polecam stacje dokującą
  • #9 10893626
    profaner
    Poziom 12  
    Przejściówka z oddzielnym zasilaniem ma sens w przypadku przejścia z 44 pinów na 40 czyli z dysku 2,5" na 3,5".
    Nie bardzo wiem jak mogła by wyglądać stacja dokująca do tej płyty?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie dysku IDE 2,5" do klienta bezdyskowego Igel 564 LX Premium, który bootuje z karty CF. Zauważa, że płyta główna ma 44-pinowy interfejs, podczas gdy dysk 2,5" ma 43 piny i zamek. Użytkownik zastanawia się, czy można użyć taśmy 40-żyłowej do połączenia tych interfejsów. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie instrukcji, jednak użytkownik nie znalazł w nich potrzebnych informacji. Pojawiły się również wątpliwości dotyczące zasilania dysku, na co użytkownik odpowiedział, że 4 piny w 44-pinowym interfejsie odpowiadają za zasilanie. Inny uczestnik dyskusji zasugerował użycie przejściówki z oddzielnym zasilaniem, co może być rozwiązaniem w przypadku podłączenia dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA