logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion dv6-2015sw po upadku – brak startu, mrugające diody, podejrzenie GPU

antronic 14 Maj 2012 08:55 3311 8
REKLAMA
  • #1 10894285
    antronic
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam mam do naprawy laptopa takiego jak w temacie, jest po upadku ale działał jeszcze parę miesięcy aż w końcu się wysłużył i teraz się nawet nie włącza.
    Po naciśnięciu przycisku power diody tylko mrugną wentylatorek od procka się zakręci i nic dalej się nie włącza.
    Co może być przyczyną uszkodzony procesor od grafiki ponieważ klient mówił że coś wcześniej działo się z obrazem.
    Proszę o jakieś podpowiedzi co sprawdzić albo gdzie można kupić w miarę tanio całą płytę główna.

Pozdrawiam
    Andrzej
    antronic
  • REKLAMA
  • #2 10895248
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1539
    Jakie jest doświadczenie kolegi w naprawach tego typu sprzętu oraz jakim sprzętem dysponuje?
    Jakie do tej pory zostały wykonane czynności diagnostyczne?
  • REKLAMA
  • #4 10897110
    antronic
    Poziom 11  
    boro1234567 Moje doświadczenie z elektroniką i naprawa laptopów jest dobre. Posiadam sprzęt do programowania biosu radio code itd. Resetowałem bios sprawdziłem kości RAM na dysku jest partycja recovery, ale to nic nie pomaga ponieważ lapek się nie odpala kontrolki błysną tylko raz i nic więcej się nie załącza według tabeli błędów jedno błyśnięcie oznacza uszkodzoną płytę główna.
    Bateria i ładowanie jest ok zasilania na procek bios ram i całą resztę też są ok.
    Po kilku krotnym naciśnięciu przycisku power wzrasta temperatura procesora oraz grafiki. Po wykonanym telefonie do serwisu HP i zaczerpaniu informacji od kolegów informatyków dowiedziałem się że najczęstszą przyczyna ulega uszkodzeniu procesor grafiki ewentualnie chipset,ale niestety nie ma możliwości w tym wypadku to dokładnie sprawdzić.
    Kolego GumaWP dodam jeszcze że resetowanie biosu w żaden sposób nie pomaga dalej jest jedno blyśnięcie kontrolek i koniec.
    Teraz nasuwa mi się tylko pytanie czy jak zakupię płytę główna to nie okaże się ze jest dobra a uszkodzeniu uległ tylko procesor płyta z tego co się dowiedziałem kosztuje od 450zł w górę, a natomiast jak kupię procesor a okaże się ze uszkodzona jest płyta więc też będzie niepotrzebny wydatek.
  • #5 10897146
    Damian0396
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    To sprawdź wszystko na innej płycie i wykluczysz co może być zrobione..
    Pozdrawiam:D
  • #6 10897148
    GumaWP
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Obejrzyj rdzeń procesora. Jeśli będzie nadkruszony lub spalony to CPU do śmieci. Bardziej to jednak wygląda na uszkodzenie płyty.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 10897185
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1539
    antronic napisał:
    boro1234567 Moje doświadczenie z elektroniką i naprawa laptopów jest dobre. Posiadam sprzęt do programowania biosu radio code itd. Resetowałem bios sprawdziłem kości RAM na dysku jest partycja recovery, ale to nic nie pomaga ponieważ lapek się nie odpala kontrolki błysną tylko raz i nic więcej się nie załącza według tabeli błędów jedno błyśnięcie oznacza uszkodzoną płytę główna.
    Bateria i ładowanie jest ok zasilania na procek bios ram i całą resztę też są ok.
    Po kilku krotnym naciśnięciu przycisku power wzrasta temperatura procesora oraz grafiki. Po wykonanym telefonie do serwisu HP i zaczerpaniu informacji od kolegów informatyków dowiedziałem się że najczęstszą przyczyna ulega uszkodzeniu procesor grafiki ewentualnie chipset,ale niestety nie ma możliwości w tym wypadku to dokładnie sprawdzić.
    Kolego GumaWP dodam jeszcze że resetowanie biosu w żaden sposób nie pomaga dalej jest jedno blyśnięcie kontrolek i koniec.
    Teraz nasuwa mi się tylko pytanie czy jak zakupię płytę główna to nie okaże się ze jest dobra a uszkodzeniu uległ tylko procesor płyta z tego co się dowiedziałem kosztuje od 450zł w górę, a natomiast jak kupię procesor a okaże się ze uszkodzona jest płyta więc też będzie niepotrzebny wydatek.

Swoją wiedzę na temat laptopów potwierdziłeś pisząc ten post.
    Chcesz naprawić tą płytę czy wymienić?
  • #8 10897262
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    antronic napisał:
    Moje doświadczenie z elektroniką i naprawa laptopów jest dobre.
    Wykonaj zatem diagnostyczny reballing mostu północnego. Jeśli płyta ruszy, most do wymiany.
  • REKLAMA
  • #9 10897714
    antronic
    Poziom 11  
    Właśnie sprawdziłem w innym laptopie procesor i okazało się że nie działa.
    Laptop na nowym procesorze ruszył ale jest ciemny ekran zostało mi jeszcze spróbować wymienić kulki pod procesorem od grafiki i teoretycznie powinien ruszyć.
    Później to zrobię i się odezwę czy pomogło.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Laptop HP Pavilion dv6-2015sw nie włącza się po upadku. Po naciśnięciu przycisku power diody mrugają, wentylator działa, ale system się nie uruchamia. Użytkownik sprawdził BIOS, RAM, oraz zasilanie, ale problem nadal występuje. Wskazano na możliwe uszkodzenie procesora graficznego lub chipsetu. Po wymianie procesora laptop uruchomił się, ale ekran pozostał ciemny. Sugerowane rozwiązania obejmują diagnostykę płyty głównej, reballing mostu północnego oraz wymianę kulek pod procesorem graficznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA