logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Asus DSL N-11 Rozłączanie z netem co 5 minut

Rychu1234 14 Maj 2012 20:17 6367 33
REKLAMA
  • #1 10896414
    Rychu1234
    Poziom 9  
    Witam serdecznie.
    Otóż mam pewien problem który spróbuje przestawić w sposób prosty gdyż totalnie się na tym nie znam ;] Mam stary router Netgear'a który działa bezproblemowo jednak daję zbyt słaby sygnał wi-fi, aby efektywnie korzystać z niego na dole.(brak możliwości wymiany anteny). Dlatego też zakupiony został router Asus DSL N-11. Router działa całkiem dobrze i daję o wiele lepszy sygnał Wi-fi. Jednak mankamentem jest rozłączanie średnio co 5 minut na dosłownie sekundę. Przy zwykłym korzystaniu z internetu jest to do zniesienia jednak przy oglądaniu filmów czy graniu przez gry przez net jest to niesamowicie uciążliwie. Czy macie pomysł w czym tkwi problem?? .Z góry dzięki za wszelką pomoc xD
  • REKLAMA
  • #2 10896513
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Zrób skan programem inssider na komputerze i w miejscu którym przerywa sygnał i wstaw tutaj screen z tego programu
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 10896646
    Rychu1234
    Poziom 9  
    Ogólnie połączenie przerywa na kompie podłączonym przez kabel jak również przez wi-fi w gwoli ścisłości. Zaraz spróbuje zrobić scana. Najpierw musiałem się nauczyć jak włączyć konfigurację sieci WLAN bo była wyłączona. Zainstalowałem również nowy firmware do routera. Sprawdzam aktualnie czy to pomogło. Myślisz, że mogłoby to pomóc?

Dodano po 0 [sekundy]:

Ogólnie połączenie przerywa na kompie podłączonym przez kabel jak również przez wi-fi w gwoli ścisłości. Zaraz spróbuje zrobić scana. Najpierw musiałem się nauczyć jak włączyć konfigurację sieci WLAN bo była wyłączona. Zainstalowałem również nowy firmware do routera. Sprawdzam aktualnie czy to pomogło. Myślisz, że mogłoby to pomóc?
  • #4 10896684
    Bródka
    Poziom 42  
    Rychu1234 napisał:
    Myślisz, że mogłoby to pomóc?

Nie wykluczone ale co dokładnie zostało zmienione w nowym firmware powinno pisać na stronie producenta routera w pozycji Release Notes lub Changes
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 10896903
    Rychu1234
    Poziom 9  
    ASUS DSL-N11 beta firmware v0.00.18
    1. Added the ISP configurations at Northern Europe.
    2. Fixed the Auto-hunt and Auto-sense issues for Quick Internet Setup.
    These issues happened at ISP O2, talktalk, and Orange.

Tyle na stronce producenta. Wgranie nowego firmware nie pomogło. A co do tego programu to o ile się nie mylę sprawdza on tylko połączenia wi-fi czy również sygnał idący po kablu?
  • #6 10896980
    Bródka
    Poziom 42  
    Skoro odcina zarówno po kablu jak i wifi to może to być wina dostawcy internetu
    Jak zachowuje sie ikonka ADSL na routerze podczas zerwania połączenia ?
    Zastosowałeś filtry do telefonów ?
    Gdy zerwie ci połączenie wejdź w menu start/uruchom i wpisz CMD po tym w okienku które się pojawi wpisz ipconfig /all i wstaw screen z tego okienka tu na forum

Przydały by sie także parametry linii, niestety nie ustawiałem tego asusa, a instrukcja nie posiada wystarczająco dobre jakości zdjęć abym zobaczył gdzie sa te parametry linii
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 10896999
    Rychu1234
    Poziom 9  
    Miałem takie podejrzenia ale, gdy odpalam drugi router działa bez zastrzeżeń xD Wykluczyłem więc dostawcę. Podejrzewam problem z routerem jako wadę fabryczną lub błąd w ustawieniach.

Dodano po 1 [minuty]:

A najgorsze w tym jest, że internet rozłącza jedynie na sekundkę więc ciężko wyłapać ten moment aczkolwiek spróbuje ;]
  • #8 10897013
    Bródka
    Poziom 42  
    Rychu1234 napisał:
    Miałem takie podejrzenia ale, gdy odpalam drugi router działa bez zastrzeżeń xD Wykluczyłem więc dostawcę.

Tu jesteś w błędzie bo poprzednik jak i nowy router może i z pewnością mają rożne chipsety, a to powoduje że jeden radzi sobie gorzej inny lepiej na liniach kiepskiej jakości, a tych jest nie mało u nas
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 10897139
    Rychu1234
    Poziom 9  
    Jestem totalnie zielony. Powiesz mi proszę jak sprawdzić ustawienia linii? Trzeba wejść w ustawienia routera? Co do lampki to sprawdzę to jutro i ci napisze. Bo na razie siedzę na Netgearze.
  • Pomocny post
    #10 10897224
    Bródka
    Poziom 42  
    Tak jak sisalem nie ustawiałem nigdy tego asusa, a instrukcja ze strony producenta jest ograniczona w tej kwestii, zaloguj sie na router i szukaj pozycji, status, parametry linii lub coś podobnego, powinny być tam m.in. takie parametry jak:
    SNR Margin
    Line Attenuation
    Data Rate
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 10899067
    Rychu1234
    Poziom 9  
    http://img826.imageshack.us/img826/1649/asusq.jpg

Mam nadzieję, że o to chodziło. Co do lampki to cały czas próbuje wyłapać. Mam dwie lampki od ADSL Jedna To Sync która święci ciągłym zielonym światłem i druga z napisem DATA ona mruga rytmicznie po 2 lub więcej razy lub gaśnie na sekundę i znów zaczyna mrugać. Jest jeszcze lampka WLAN która zazwyczaj świeci światłem ciągłych ale są momenty, że mrugnie raz czy dwa i znów zaczyna świecić. Może to nieistotne ale wolałem powiedzieć xD

Dodano po 3 [minuty]:

http://img37.imageshack.us/img37/1592/asusi.jpg

po chwili zmieniła się wartość HEC Error
    z 0 na 17 i CRC Error z 1 na 3.

Dodano po 2 [minuty]:

http://img7.imageshack.us/img7/8714/asus2gc.jpg

sorrki dwa razy wysłałem ten sam screen.
  • #12 10899121
    Bródka
    Poziom 42  
    Wygląda na problem z linią skoro po chwili masz błędy CRC, router podłączony kablem płaskim do gniazdka, jak daleko router ma do gniazdka telefonicznego ?
    Filtry na telefonach założone ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 10899144
    Rychu1234
    Poziom 9  
    ADSL over pots fillter. Speed touch .Taki jest filter założony na kabel od telefonu. Odległość routera od gniazdka to ok 4 m. Gdyż gniazdko jest w drugim pokoju.

Dodano po 2 [minuty]:

A może wejść na drugi router i poszukać podobnych informacji. A później je porównać. Co Pan o tym myśli?
  • #14 10899154
    Bródka
    Poziom 42  
    Filtr założony odpowiednio ?
    Kabel płaski ?
    Zmiana kabla i sprawdzenie filtra może pomóc ale i tak bym dzwonił do operatora i powiedział że masz błędy CRC na linii i aby to technicy sprawdzili

Dodano po 1 [minuty]:

Rychu1234 napisał:
    A może wejść na drugi router i poszukać podobnych informacji. A później je porównać. Co Pan o tym myśli?

Routery nie sa miernikami, mogą przekłamywać choć w przypadku błędu CRC to na 99% oznacza on uszkodzoną linie i dlatego tracisz synchronizacje
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 10899164
    Rychu1234
    Poziom 9  
    Aha czyli mówisz, że jeżeli na drugim routerze mnie rozłącza to dlatego, że lepiej radzi on sobie z niestabilnością i niską jakością linii?
  • #16 10899178
    Bródka
    Poziom 42  
    Tak jak pisałem sa lepsze i gorsze chipsety, nie zmienia to faktu ze nie powinieneś mieć wcale błędów CRC, a przynajmniej nie tak szybko, rozumiem kilka błędów CRC na sesji trwające np 24 godziny ale ty jak pisałeś miałeś je zaraz wiec linia telefoniczna do sprawdzenia
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #17 10899227
    Rychu1234
    Poziom 9  
    Dobra dziękuje Panu bardzo. Jak sprawdzę linię to jeszcze napiszę ;]

Dodano po 3 [minuty]:

http://imageshack.us/photo/my-images/818/img00024201205151704.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/835/img00023201205151704.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/38/img00021201205151703.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/837/img00019201205151702.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/31/img00018201205151702.jpg

Tu jeszcze fotki okablowania xD Sorry za słabiutką jakość.

Dodano po 3 [minuty]:

A i last question. Czy taki problem może być spowodowany posiadaniem na komputerze oprogramowania do dwóch routerów jednocześnie?
  • Pomocny post
    #18 10899267
    Bródka
    Poziom 42  
    Kable masz płaskie, nie powinno sie ich stosować do internetu bo są podatne na zakłócenia, filtr telefoniczny masz źle podpięty (na odwrót) on ma być podłączony swoim kabelkiem do gniazdka telefonicznego, a ikonka telefonu oznacza że ma być tam podłączony kablem idącym do aparatu telefonicznego

Dodano po 3 [minuty]:

Rychu1234 napisał:
    A i last question. Czy taki problem może być spowodowany posiadaniem na komputerze oprogramowania do dwóch routerów jednocześnie?

Routery nie potrzebują żadnego oprogramowania, podejrzewam ze masz na myśli aplikacje które pomagają ustawiać router bez logowania sie do niego i odpowiedź brzmi nie, ty masz problem z samą linia telefoniczna jedynie co możesz zrobić to podłączyć prawidłowo filtr i zmienić kable na okrągłe ale i tak dzwoń do operatora, technicy mają sprawdzić okablowanie od strony centrali
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 10899301
    Rychu1234
    Poziom 9  
    Dobra poprawiłem filtr. Zobaczymy czy coś się poprawi. Co to są za okrągłe kable. Bo ten co mam to są RJ 11 a ten okrągłe??

Dodano po 1 [sekundy]:

Dobra poprawiłem filtr. Zobaczymy czy coś się poprawi. Co to są za okrągłe kable. Bo ten co mam to są RJ 11 a ten okrągłe??
  • Pomocny post
    #20 10899365
    Bródka
    Poziom 42  
    RJ11 to rodzaj wtyczki, kable okrągłe przypominają kabel sieciowy (internetowy) ale maja mniej żył, na upartego można zastosować typowy kabel sieciowy RJ45 ale lepiej isc do sklepu elektronicznego lub z kablami i kupić okrągły przewód telefoniczny, oznaczeń tego typu kabla niestety nie pamiętam ale w sklepie powinni ci doradzić, oczywiście taki kabel trzeba także obrobić ale w sklepie powinni ci to zrobić choć z wtyczką kabel może nie przejść przez ścianę
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 10899399
    Rychu1234
    Poziom 9  
    Poprawa filtru chyba nic nie dała ;] Hmm ale nie zorientowałem się, że na dole też mam telefon...Żal. I sprawa wygląda trochę gorzej bo filtr jest zamontowany źle na odwrót ale nie mogę go zamienić... zaraz wrzucę zdjęcia.

Dodano po 7 [minuty]:

http://img717.imageshack.us/img717/6668/asus3p.jpg

teraz to już w ogole liczba błędów gwałtownie podskoczyła:P

A co do kabli na dole:
    http://imageshack.us/photo/my-images/441/img00028201205151805.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/12/img00027201205151804.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/43/img00026201205151804.jpg

Dodano po 21 [minuty]:

Na dole odpięty został telefon. Ale nie ma to wpływu na działanie routera.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #22 10899494
    Bródka
    Poziom 42  
    Musiał byś zastosować złączkę i wtedy obrócisz filtr dodając kawałek kabla
    Filtry niwelują zakłócenia i zrywanie połączenia podczas używania telefonu, odłączenie takiego aparatu od linii telefonicznej na czas testów naświetli problem z filtrami ale tak jak pisałem wcześniej ilość błędów CRC jest zbyt duża i wina leży po stronie operatora
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 10900884
    Rychu1234
    Poziom 9  
    A wiesz może dlaczego router nie chce chodzić na innych ustawieniach QoS tylko na UBR. Przy próbach załączenia CBR i VBR nie nawiązuje połączenia :(
  • #24 10901072
    Bródka
    Poziom 42  
    Jak mniemam ten router ma bardzo ograniczony QoS, pokaż screen z ustawień bo według instrukcji nie ma tam praktycznie co ustawiać
    Co chcesz osiągnąć po przez zmianę ustawień QoS ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 10901142
    Rychu1234
    Poziom 9  
    Szczerze to po prostu bawiłem się w ustawieniach ;] Zmieniłem PPPoE na PPPoA bo tak było na starym routerze. Ale jak wyczytałem nie ma to większego znaczenia a już na pewno nie wpływa na ten problem. Co do QoS robiłem to z nudów i żeby się czegoś nowego dowiedzieć. Problem został zgłoszony do Netii ale pewnie nas przełączą do TPsy bo to chyba ich linie.

http://img24.imageshack.us/img24/3730/asusqon.jpg
  • #26 10901184
    Bródka
    Poziom 42  
    Rychu1234 napisał:
    Zmieniłem PPPoE na PPPoA bo tak było na starym routerze. Ale jak wyczytałem nie ma to większego znaczenia

Ma znaczenie, PPPoA jest w TP, PPPoE jest w netii
    Screen który pokazałeś to ustawienia WAN wiec tam ma pozostać UBR bo WAN ustawia się pod operatora, jeśli internet się łączy to w tych ustawieniach nic nie zmieniaj
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 10901196
    Rychu1234
    Poziom 9  
    Dziwne ;] Działa i na PPPoA i PPPoE ale jeżeli mówisz, że PPPoE jest pod Netie to już zmieniam xD
  • #28 10901202
    Bródka
    Poziom 42  
    To się zmienia w zależności od linii na której jesteś, same ustawienia mogą zacząć działać dopiero po restarcie routera, a i ustawienia są także zależne od regionu kraju
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 10901205
    Rychu1234
    Poziom 9  
    Najbardziej zastanawia mnie fakt tego że od razu po stracie Routera za każdym razem startuje z 1 CRC Errorem :( Czasami ta liczba błedów wzrasta a czasami utrzymuje się na 1 przez długi okres. Najciekawsze jest to, że w momencie rozłączenia liczba błędów nie wzrasta.
  • #30 10902250
    Bródka
    Poziom 42  
    Rychu1234 napisał:
    Najbardziej zastanawia mnie fakt tego że od razu po stracie Routera za każdym razem startuje z 1 CRC Errorem :( Czasami ta liczba błedów wzrasta a czasami utrzymuje się na 1 przez długi okres

Po prostu coś jest nie tak z połączeniem, nie zawsze ilosc błędów będzie taka sama
    Rychu1234 napisał:
    Najciekawsze jest to, że w momencie rozłączenia liczba błędów nie wzrasta.

Po rozłączeniu nie wzrośnie bo router traci połączenie, a utrata może być od strony DSLAM'u
    Nie ma co gdybać bo samemu nic nie zdziałasz
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem Asus DSL N-11, który rozłącza połączenie internetowe co 5 minut, zarówno przez Wi-Fi, jak i po kablu. W odpowiedzi na problem, uczestnicy dyskusji sugerują wykonanie skanowania sygnału, aktualizację firmware'u oraz sprawdzenie ustawień linii ADSL. Wskazują również na możliwość problemów z jakością linii telefonicznej oraz błędami CRC, które mogą wskazywać na uszkodzenia. Użytkownik wymienia również, że inny router działa bez problemów, co sugeruje, że problem może leżeć w nowym urządzeniu. W trakcie rozmowy poruszane są kwestie dotyczące filtrów telefonicznych oraz jakości używanych kabli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA