logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor DELL 1528-LS - gubienie synchronizacji i wieszanie się procesora Zilog

Zgoodie 04 Mar 2003 15:53 1679 4
REKLAMA
  • #1 115706
    Zgoodie
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Trafił do mnie monitor DELL 1528-LS z objawami gubienia synchronizacji przy zmianie częstotliwości. Rzeczywiście kilka minut po właczeniu przy próbie zmiany rozdzielczości obraz zachodziła na siebie i był niejako przesunięty a nawet powielony w poziomie a przy niektórych cęstotliwościach skakał również w pionie.Zaznaczam że na samym początku po załaczeniu rozdzielczość dało sie zmienić, psuć zaczynał sie po kilku minutach. Dodatkowo zauważyłem że w panelu sterowania diody często swiecą po kilka na raz, a powinna tylko jedna.wiec i procek tu Zilog Z0862040 wiesza sie. Powymieniałem kondki w układzie od poziomu i pionu oraz układ od pionu TDA 8172.Po wymianie sytuacja poprawiła sie i dłużej pracował monit poprawnie okolo 2 godziny dało sie zmianiać rozdzielczośc.Ale pozostawało wieszanie sie procka. Pomyślelem że może napięcia skaczą chociaż pomiierzyłem je na początku i wszysko było w porządku.Jednak podstawiłem elki w zasilaczu.a napięcia stale kontrolowałem.Sytuacja znów uległa poprawie mionit działa kilka godzin ale procek stale sie wiesza..Niepokojące jest to że wszystki elemanty w tym monicie które mają radiator grzeją sie do takich temperatur że jest to aż nieprawdopodobne....Pomóżcie...HELP Me wymiękam przy tym...
  • REKLAMA
  • #2 116594
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    Może będzie to nietrafiona rada, ale zobacz czy napiecia z przetwornicy nie są zawyżone. Wymień dla zasady elektrolity w zasilaniu 5V może od nich procek sie wiesza?
  • REKLAMA
  • #3 117350
    Zgoodie
    Poziom 26  
    elki wymieniłem niestety problem jest chyba troszke głebszy, gdzieś na radziecki i angielskich stronach, gdzie problem taki sam w tym samym modelu był poruszany,wyczytałem ze elementy w tym monicie grzeją sie dlatego że był on projektowany na odźwieżanie 67-75 Hz ale juz przy 75 to raczej jego skrajna praca.Nie wiem co o tym myśleć dlaczego mam używać monita który przy 1024x768 wytrzymuje 75 to czemu mam mu zaniżać odświeżanie..Jeden z ruskich zamontował podobno na tym procku cooler ale że to nic nie dało.Może by tak spróbować obniżyć napięcie zasilające procek do minimalnej dopuszczalnej wartości niestety nie moge znaleźć Aplikacji do niego wiec nie wiem na ile mozna by to napięcie obniżać.Sam procek nie grzeje sie tak bardzo, ale te pozostałe elementy(np. TDA od pionu, czy też tr. kluczujący w zasilaniu) to jak by mogły to by pewnie świeciły :).Zauważyłęm też ze przy sciągniętej obudowie chodzi znacznie dłużej, a po założeniu jak temperatura w środku wzrasta to teraz siada juz po godzinie.Raczej jest to wina procka, bo to on sie ewidentnie wiesza...Aha ciekawe jest to ze jak przy zmianie rozdzielczości np podczas Gry lub bezpośrednio w ustyawieniach w pulpicie gdy obraz sie rozjedzie (tzn, zgubi synchro) to jak wyłącze i włacze monit przyciskiem (nie zmieniając rozdzielczości) to po włączeniu on działa poprawnie...

Dzięki za zainteresowanie..
  • REKLAMA
  • #4 117416
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Pachnie to usterka mikrokontrolera albo procesora synchro (zerowanie od zasilania dziala swietnie!!!)
    Jest jeszcze taka stara i dobra rada -Jak nie wiesz od czego zaczac zacznij od zasilania-najprzedziwniejsze objawy sie zdarzaja z powodu elka , ktory ma 50% pojemnosci
  • #5 118101
    Zgoodie
    Poziom 26  
    dzięki za podpowiedzi...Elki w zasilaniu podmieniłem i raczej napięcia są w porządku.Jeden koleś z Idaho napisał mi że miał kilka takich monitorów z identycznymi objawami i ze powodował to procek synchro i coś wokół niego, że on sie przegrzewał i powodował usterke..A zamontowanie coolera na nim pozwalało na przedłużenie działania. Ale skoro taki układ pracuje przez godzine a z coolerem nawet dłużej to taki układ jest raczej sprawny tylko jakies elemanty zewnętrzne powodują jego przegrzanie.Jeśli sie myle to poprawcie mnie.Może jest jakaś możliwość aby on sie nie przegrzewał tak szybko.
REKLAMA