logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell D1028LR - migająca dioda i przekaźnik degaussingu, niestabilne napięcia

chrisku 26 Lut 2006 22:28 1152 5
REKLAMA
  • #1 2351951
    chrisku
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ... choć mój monitor nie jest przeznaczony do auta oczywiście :D . I właśnie z tą częstotliwością po włączeniu pyka sobie w kółko przekaźnik od degaussingu, a monitor jeszcze w takt mruga zieloną LEDą.
    Proszę o poradę, gdyż mam małe doświadczenie w naprawie tego sprzętu i nie wiem czego się dalej czepiać :cry:.
    Z ustalonych do tej pory rzeczy to:
    - napięcie B+ 170V "kiwa się" w takt "przerywacza" w zakresie 150-160V na multimetrze i nie pomaga żadne kręcenie B+ adj. Jak wylutowałem stabilizator 8V 7153 to zakres kiwania zmalał i było ok. 170V,
    - pozostałe napięcia, nawet te stabilizowane też podrygują sobie w takt pykania i nie można przez to mierzyć dokładnie napięć bo wszystko się no-stop "kiwa",
    - transoptor 7103 (ten m.in.od power saving control) ma na swojej diodzie LED kiwające się zasilanie ok. 5-7 V ( a nie 0V jak w schemacie),
    - pykający przekaźnik od deaussingu dostaje sygnał do swojego klucza bezpośrednio z IC (ten od U-control) 7805 typu MC69HC... ale nic dziwnego przy nim nie zauważyłem, 5V tylko nieznacznie siada na jego zasilaniu gdyż napięcie przed 7805 też się oczywiście kiwa,
    - lutów zimnych nie znalazłem.
    Proszę wszystkich fachowców o jakieś wskazówki na ten mój generatorowy przypadek bo mi się repertuar wyczerpał :D.
    Pozdr/Chrisku
  • REKLAMA
  • #2 2352511
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    masz jedna z najprostrzych do diagnozy usterek i wyczerpal ci sie repertuar? Sadze ze w szczecinie jest wystarczajaco duzo serwisow umiacych rozwiazac twoj problem - zajmij sie lepiej wymiana zarowek w aucie - tam sa nizsze napiecia

nie podchodz do tego typu "ja nie dam rady??" - ocen trzezwo swoje umiejetnosci, przemysl co potrafisz i wiesz na temat budowy i dzialania monitora czy tv ogolnie i jak to sie ma do twojego problemu
    czasami po prostu nie warto - zapezdiles sie pod procesor, tylko po co?
  • REKLAMA
  • #3 2354619
    chrisku
    Poziom 11  
    Prosiłem o konkretną pomoc a nie o dołowanie i mędrkowanie :cry: . Jak ktoś chce we własnym zakresie coś naprawić to ma do tego prawo :!:. Na tym zasadza się całe funkcjonowanie Elektrody, że ktoś może pomóc drugiemu i to w sposób życzliwy. Fakt, że niektórzy przy tym się uczą, ale i oby potem nie pozjadali wszystkich rozumów, jak niektórzy.
    Myślę, że jednak znajdą sie "normalne" osoby i do tematu podejdą przyjacielsko :D
    Bez urazy
    Chrisku
  • REKLAMA
  • #4 2354633
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    po przyjacielsku? wsadz odrazu gwozdzia w gniazdko - bedziesz mial przedsmak tego co cie czeka
  • REKLAMA
  • #5 2356256
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam przekaznik załączany jest tranzystorem sterowanym przez procesor sprawdź styki od wymuszenia rozmagnesowania może przywieraja tylko wszystko wróc jak było przedtem wlutój diodę i wyreguluj napiecia . Sprawdx zasilanie tego tranzystora ale odłącz cewki rozmagnesowujące nie będzie skakac napiecie w przetwornicy wymień elki w gałezi zasilajęcej przekaznik . pozdrawiam
  • #6 2363229
    chrisku
    Poziom 11  
    BHenryk napisał:
    Witam przekaznik załączany jest tranzystorem sterowanym przez procesor sprawdź styki od wymuszenia rozmagnesowania może przywieraja tylko wszystko wróc jak było przedtem wlutój diodę i wyreguluj napiecia . Sprawdx zasilanie tego tranzystora ale odłącz cewki rozmagnesowujące nie będzie skakac napiecie w przetwornicy wymień elki w gałezi zasilajęcej przekaznik . pozdrawiam

Witam, wymieniłem więc elki, odłączyłem cewkę rozmagnesowującą i nic nowego. Po zmostkowaniu transoptora efekt był taki, że nie pykał cyklicznie już przekaźnik (procek się uspokoił) i wahania napięć się zmniejszyły - B+ doszedł bardziej do 170V, ale całość dalej pulsowało. Wymieniłem sterujący UC3842 w przetwornicy na nowy, bo latały na nim też napięcia i dalej sie drań kiwa. Może jakieś elementy przy przetwornicy powodują takie oscylacje? Może gdzieś dalej w kierunku linii? Help!
REKLAMA