logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CK-5373T - po włączeniu natężenie głosu wynosi 255

MarcinB123 16 Maj 2012 01:19 1910 4
REKLAMA
  • #1 10901297
    MarcinB123
    Poziom 10  
    Mam telewizor samsung ck-5373t, problem w nim polega na tym że po włączeniu natężenie głosu wynosi 255 (co nie powinno mieć miejsca gdyż regulacja jest od 0 do 100), telewizor jest wtedy bardzo głośny ( ciężko wytrzymać bez zatykania uszu ). Można potem normalnie zmniejszyć natężenie głosu i po zmianie kanałów pozostaje już ta zmniejszona wartość, lecz gdy się go wyłączy i potem znowu włączy sytuacja się powtarza za każdym razem. Wewnątrz stan wizualny nie wskazuje na jakiekolwiek przepalenie. Podejrzewam więc pamięć EEPROM, chociaż z drugiej strony można zapisywać nowo wyszukane kanały oraz inne ustawienia np. kontrast, jasność. Oprócz wymienionej usterki szwankuje panel czołowy pod ekranem (wciskając zmiany głośności zmienia się program tak jakby sąsiedni klawisz się wcisnął ) nie znam jeszcze powodu gdyż nie przyglądałem się temu problemowi, wspominam o tym gdyż może istnieć związek w który mocno wątpię. W załączniku znajduje się schemat opisywanego TV. Proszę o poradę (Czy wymieniać pamięć EEPROM? ) gdyż nigdy nie spotkałem się jeszcze z tym problemem a wymieniając pamięć zapewne będę musiał ją zaprogramować.
  • REKLAMA
  • #2 10901574
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2910
    To wymień tą pamięć i będzie wiadomo. Podobne przypadki były opisywane na Elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #3 10903261
    MarcinB123
    Poziom 10  
    Ale czy bez zaprogramowania pamięci, będzie normalnie działał? Pytam gdyż nie mam odpowiedniego programatora ani programu, który prawdopodobnie należało by na nią wgrać. Przy okazji mam też pytanie: Czy wiedział by ktoś co DOKŁADNIE jest zapisywane na tej pamięci.
  • REKLAMA
  • #4 10904618
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Wynik z wyszukiwarki:
    Cytat:
    Znaleziono 64 wyników: ck-5373t

Cytat:
    Znaleziono 48 wyników: ck5373t

Plus jeszcze kilkadziesiąt po wpisaniu chassis - a może być dla tego modelu różne.
    Zapewniam, że wśród tych tematów da się znaleźć kilka o pamięci.
    Proszę zatem sprawdzić chassis, poczytać serwisówkę.

Proponuję kosz - za lenistwo i pisownię.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796351.html
  • #5 13611014
    MarcinB123
    Poziom 10  
    Wymiana pamięci eeprom pomogła :) Temat do zamknięcia.
REKLAMA