logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

asrock p4v88 bios 1.60 jak ustawić RAID? inst. xp sp2 na dysku sata

sqlim85 16 Maj 2012 11:32 3022 8
REKLAMA
  • #1 10902010
    sqlim85
    Poziom 9  
    PC na płycie asrock p4b (p4v88) bios w wersji 1.60. Instalator nie widzi dysków twardych (sata). Ściągnąłem sterowniki sata raid ze strony producenta i nagrałem całość, zgodnie z instrukcją, na fdd. Instalator widzi dyskietkę (wciskam f6 podczas ładowania instalatora) i mogę wybierać w jej zawartości. Chcę zainstalować xp sp2, więc wybieram xp. Tak czy inaczej całość nie daje rezultatów. Nie udaje mi się zrealizować jednego z punktów instrukcji dołączonej do sterowników na stronie producenta:

http://www.asrock.com/mb/download.pl.asp?Model=P4V88&o=All

Nie wiem jak dokonać opisanych zmian w biosie. W biosie nie widać żadnych opcji dotyczących raid, czy sata. Czytałem o podobnych problemach, ale nie znalazłem rozwiązania. Pisałem maila do asrock. Zobaczymy, czy dostanę odp.
  • REKLAMA
  • #2 10902396
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4850
    sqlim85 napisał:
    Instalator nie widzi dysków twardych (sata)
    Jakich? Jeśli to dyski SATA II, to musisz je przełączyć w tryb SeialATA 1.5Gb/s.
    Bios widzi dyski?
  • #3 10902414
    sqlim85
    Poziom 9  
    Nigdzie nie widać dysków. Możliwe, że wymagają przełączenia, bo są chyba nawet o połowę młodsze od płyty. Ale jak przełączyć je w inny tryb?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 10903590
    sqlim85
    Poziom 9  
    dyski to:

WD2500KS 250GB
    WD10EADS 1TB

obydwa Serial ATA. Na obydwu mam zrobione po 2 partycje. na pierwszym jest aktualnie zainstalowany system xp sp2, zaktualizowany do sp3, który jednak i tak nie działałby, bo zmieniłem płytę główną i chipset jest inny. Nie mam podłączonych żadnych zworek.
  • REKLAMA
  • #7 10912579
    sqlim85
    Poziom 9  
    założyłem zworki na dyskach twardych i komputer je zobaczył. W biosie też było widać dyski i były ustawione na RAID Odpaliłem instalator windows xp sp2 i wcisnąłem F6, żeby zainstalować sterowniki RAID od producenta płyty głównej. Wszystko się zainstalowało elegancko, także dalej zacząłem instalować świeżą kopię xp sp2. Przy formatowaniu dysku i ładowaniu plików (ten żółty pasek na niebieskim ekranie:) wywaliło mi raz, że nie może załadować pliku unimdm.tsp. Była opcja, żeby spróbować ponownie, zakończyć, albo pominąć. Spróbowałem ponownie załadować ten plik i wszystko weszło już tym razem na 100% bez problemów. Jak ten etap się już skończył i instalacja przebiegała dalej (w tym środowisku graficznym już zbliżonym do windy:) raz wyskoczył mi niebieski ekran zanim była opcja wpisania nr serial. Jak próbowałem 2gi raz, niebieski ekran wyskoczył na jakimś etapie, gdzie już konfigurowałem system. Jak spróbowałem 3ci raz, udało mi się przebrnąć przez całą instalację i zalogować się tak, że widziałem już pulpit itd, ale znów pojawił się niebieski ekran. W tej chwili, gdy włączam komputer, bootowanie jest ustawione z hdd, system windows nie ładuje się. Raz kom odpalił się z 2ma "piknieciami" spikera i pojawił się czarny ekran z informacjami, z których odnotowałem tylko CMOS Checsum Bad i F1 to załadowanie ustawień domyślnych default, ale to nic nie dało, nic dalej się nie załadowało. Następnym razem, gdy uruchomiłem kompa, był jeden sygnał spikera, w/w ekran nie pojawił się, wszystko szybko przeskoczyło do czarnego ekranu, gdzie tylko w lewym górnym rogu migało podkreślenie. Nic więcej się nie załadowało.
  • #8 10913539
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4850
    To co było najważniejsze, pominąłeś - czyli numery/treść BSOD.
    Teraz trudno będzie znaleźć winowajcę.
    Postaraj się uruchomić system w trybie awaryjnym, jeśli się nie uda, to spróbuj zainstalować system na jednym z dysków, bez RAID.
    Inna możliwość - uruchom komputer z jakimś LiveCD Linux'a i sprawdź poprawność działania podzespołów.
  • #9 10924437
    sqlim85
    Poziom 9  
    Próbowałem naprawić system, przy pomocy instalatora (R), ale nie dało rady. W Biosie dyski są na RAID, albo na disabled. Niczego innego tam nie mogłem wybrać. Jednak znalazłem jeszcze jedno miejsce, w którym mogę coś pozmieniać i wydaje mi się, że to jest to, ale wolę zapytać.

Mniej więcej w momencie, gdy mogę uruchomić bios F2, mogę też wcisnąć TAB i pojawia się

VIA Tech. VT8237 SATA RAID BIOS Ver 2.20

Tam mogę grzebać w opcjach typu Create/Delete Array. Mogę zmieniać ustawienia RAID. W tej chwili jest na RAID1 (Mirroring). Wydaje mi się, że powinno być na RAID 0, ale nie chciałem próbować, dopóki nie zapytam.

Co do niebieskiego ekranu przy instalacji windows, to na końcu wyświetlił takie informacje:

0x000 000 24 (0x 001902FE, 0X F6FBA030, 0XF6FB9D2C, 0XF7115E65)

ntfs.sys - Adress F7115E65 base at F70EF000, Datastamp 41107eea

LiveCD jeszcze nie mam. Każdy dysk jest podzielony na 2 partycje. Na jednej z partycji (nie systemowej) mam dane, które chciałem chronić przed sformatowaniem i przerzuciłem wcześniej z przeznaczonej dla systemu na nią właśnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows XP SP2 na płycie głównej ASRock P4V88 z BIOS-em w wersji 1.60, ponieważ instalator nie widzi dysków SATA. Po pobraniu i nagraniu sterowników SATA RAID na dyskietkę oraz wciśnięciu F6 podczas instalacji, nadal nie udało się zrealizować instalacji. Po kilku próbach i sugestiach dotyczących ustawienia zworki na dyskach, użytkownik zdołał je zobaczyć w BIOS-ie. Po zainstalowaniu systemu wystąpiły błędy BSOD, w tym problem z plikiem ntfs.sys. Użytkownik rozważał zmianę ustawień RAID w BIOS-ie, z RAID 1 (Mirroring) na RAID 0, aby poprawić sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA