logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres Krups EA8250 często włącza się auto-test

kawex 17 Maj 2012 08:45 10801 5
REKLAMA
  • #1 10905649
    kawex
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam
    Ekspres w zasadzie działa normalnie. Ale co jakiś czas a ostatnio to już coraz częściej wykonuje Auto-test w czasie, którego mieli kawę ale nie zaparza jej tylko wyrzuca zmieloną kawę do pojemnika na fusy. (woda nie przechodzi przez nią).
    Po wykonaniu auto testu, następne kawy robi normalnie aż do jakiegoś czasu, gdzie znów załącza się ten auto-test. Wcześniej (przez 3 lata na gwarancji) nie robił nic takiego.
    Co to jest ten Auto-test i do czego on służy? Jakie są tego przyczyny, bo szkoda tej zmielonej kawy, którą wyrzuca do fusów.

I druga sprawa jak ustawiam datę to wskazuje właściwie ale po zatwierdzeniu OK automatycznie zmienia datę na 21 luty 2014 i wszelkie próby zmiany nic nie dają. Cały czas pokazuje swoją datę. Ale to nie jest takie istotne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10906517
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Auto-test może wskazywać na jakąś usterkę: np. zespół kotła.
    Gdy się wcześniej np. przez przypadek ustawiło "wyższą" datę, to teraz wcześniejszej daty raczej się nie ustawi.
  • REKLAMA
  • #3 10908639
    czuczu1910
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    kolego auto test niestty nic dobrego nie wskazuje Najczesciej laczy sie to z wymiana zespolu kotla Jesli masz filtr zdemontuj go ze zbiornika Obejrzyj filterek przed przeplywomierzem zdarza sie ze jest zawalony Co do daty odinstaluj filtr w menu i zainstaluj od nowa Bedzi wolal date i ustawisz sobie jaka chcesz
  • REKLAMA
  • #4 10909338
    kawex
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedzi, wychodzi na to że czeka mnie spory wydatek. Wymiana zespołu kotła to pewnie z 500zł? Dzisiaj zauważyłem dodatkowo że pojawiła się woda po ekspresem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10911092
    czuczu1910
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    czyli raczej sprawa jasna na dol kotla lecialo od jakiegos czasu sruba zardzewiala tlo nie zamykal sie w odpowiednim czasie i po bolu Kociol to minimum 500 bez robocizny i marzy serwisu
  • #6 11164232
    kawex
    Poziom 11  
    Serwis za wymianę uszczelek zażądał 270 zł a jeśli będzie potrzebna jeszcze wymiana zespołu kotła to cena wzrośnie do 600zł.
    Postanowiłem rozwiązać problem sam. Zakupiłem uszczelki dwie na tłok po 5 zł i jedna za 14 zł na tłoczek(+ przesyłka 15 zł). Wymiana i oczyszczenie ekspresu zajęło mi 3 godziny.Trzeba uważać na przewody elektryczne i ostrożnie rozkręcać, ogólnie średnio trudne jak dla takiego laika jak ja.
    Jak na razie działa bez zarzutu a jak długo to się okaże.
    Temat uważam za zamknięty. Dziękuję wszystkim za pomoc.
REKLAMA