logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik Siemens S7-1200 - komunikacja z PC i oprogramowanie

johny1000 17 Maj 2012 11:57 4834 16
  • #1 10906109
    johny1000
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie
    Chciałbym sobie kupic sterownik który mógłbym później rozbudować i wykorzystać w pewnym celu.

1) Wybrałem simatic S7 1200 (możliwosc rozbudowy, popularnosc). Nie chce logo. Czy ten sterownik w wersji podstawowej ma możliwosc komunikacji z PC w celu wgrywaniua programu sterującego?(opisałem to w 3) punkcie)

2) Czy za oprogramowanie do sterownika (w którym pisze sie programy trzeba płacic czy jest to darmowy dodatek do PLC)

3) Jaki interfejs jest potrzebny do komunikacji z lapkiem (nie mam rs232). W wyzej wymienionym sterowniku udało mi sie znaleź iź mozna dokupic moduł komunikacyjny profinet. Czy on słuzy tylko do zadan rozproszonych.

4)Czy jest jakis podrecznik do czytasnia schematów elektrycznych.

Gdyby to było istotne na początek chce kupic sterownik z kilkoma wejsciami z z mozliwoscią rozszerzenia wejsc odpowienim modułem. Chce się nauczyc ciąć kabelki itp. absolutnych podstaw. W planie mam zbudowanie makiety która będzie czyms w rodzaju tasmy na której będą jeźedzic klocki.

5)Gdybycie znali jakies zaufane sklepy z automatyką w necie lub poznaniu chętnie odwiedzę
  • Pomocny post
    #2 10906305
    cwan
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam,

ad 1. tak
    ad 2. trzeba zapłacić
    ad 3. S7-1200 ma wbudowany port Ethernet
    ad 4. jest, np. "Czytam rysunek elektryczny"
    ad 5. Link
  • #3 10907373
    johny1000
    Poziom 10  
    Dzieki wielkie za odpowiedź. :D Jeśli można chciałbym zapytać jeszcze o rzecz podstawową

6) Jak mierzyć prąd i napięcie za pomocą sterownika lub elementów współpracujących ze sterownikiem. Załóżmy że mam wiatrak (3 fazowa prądnica)
    i chciałbym znac napiecie i prąd po to aby wyświetlac je na panelu oraz aby sterowac jakims wyjsciem
    7) czy na wejscie do plc mozna podać większe napięcie niz 24V oraz wystawic wieksze niz 24V??
  • Pomocny post
    #5 10907993
    ElMapet
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    7.
    Wejścia masz albo tranzystorowe,
    wersje 24, 120, 230V
    każdy sterownik ma zakres w którym podaje logiczną 1,
    napięcie powyżej może uszkodzić transoptor, załączający wejścia,
    na wyjścia nie podasz więcej ze względu że 24V daje sterownik po załączeniu wyjścia.

drugiem typem są wyjścia przekaźnikowe,
    w przypadku przekaźników możesz dać inne napięcie, dowolne, byle w granicach jakie podaje producent
  • Pomocny post
    #6 10908466
    cwan
    Poziom 13  
    Witam,

ad 6. pomiar prądu możesz zrealizować za pomocą przekładników prądowych lub wykorzystać kompleksowo analizator sieci z portem komunikacyjnym, który podłączasz do PLC
    ad 7. albo PLC z wejściami/wyjściami przekaźnikowymi lub tranzystorowymi. w drugim przypadku z pomocą przychodzą zewnętrzne przekaźniki. Rozwiązanie to jest nieco droższe ale bezpieczniejsze - w przypadku np. przepięcia uszkodzeniu ulega przekaźnik, a nie wejście/wyjście sterownika
  • #7 10908848
    johny1000
    Poziom 10  
    Dzieki wszystkim.

- sterownik S7-1200 (CPU 1212C, AC/DC/przekaźnik, zintegrowane 8 DI / 6 DO / 2 AI)

8 ) Wytłumaczcie mi proszę o co chodzi z AC/DC/przekaźnik oraz zintegrowane 8 DI / 6 DO / 2 AI)

Oczywiscie wiem co to jest AC, DC , przekaźnik ale nie rozumiem co znaczy ten zapis. Nie rozumiem tez zapisu z wejsciami i wyjsciami. Na mój rozum sterownik ma 10 wejsc w tym dwa analogowe oraz 6 wyjsc. Przy czym na zdjeciu wydaje się że jest taka sama ilosc lampek (Link od Lazik)?

9 )Załóżmy że zdecydowałem się na sterownik simatic s7 1200. Czy jest jakis soft do tworzenia symulacji panelu HMI w PC?? Wiem ze Beckhoff ma np twincata jak sie nazywa odpowiednik siemensa?

10)W powyższym linku są pewne zestawy startowe. Czy do uruchomienia musze dopupic zasilacz??
  • Pomocny post
    #8 10909087
    cwan
    Poziom 13  
    Witam,

ad 8. AC/DC/przekaźnik - przez wyjście przekaźnikowe można "przepuścić" prąd stały lub zmienny o maksymalnej wartości jak w specyfikacji. To samo dotyczy wejścia sterownika. Zintegrowane 8 DI / 6 DO / 2 AI - lampek może być po tyle samo ale nie wszystkie są aktywne. Lampki nie aktywne nie posiadają opisów. Jeżeli na obrazku takowe opisy się pojawiają to jest to zdjęcie poglądowe. Wejścia analogowe nie posiadają lampek.
    ad 9. Step7 Basic posiada wbudowany soft do programowania oraz symulacji paneli
    Basic
    ad 10. Tak - jeżeli weźmiesz sterownik z zasilaniem 24V, nie - jeżeli będzie to sterownik z zasilaniem 230V. W każdym przypadku jednak sugerowałbym zakup zabezpieczeń.
  • #9 10911576
    johny1000
    Poziom 10  
    11) Jak nazywa sie przekaźnik za pomocą którego odcinam lub załączam 3 fazy silnika??
  • Pomocny post
    #10 10911644
    pepitto
    Poziom 18  
    Ocena: 162
    Kolego johny chyba chodzi ci o stycznik.
  • Pomocny post
    #11 10915745
    Superintendent
    Poziom 11  
    Helo Everybody,

Sam ostatnio długo szukałem nowoczesnego sterownika, bo te o konstrukcji z lat 90-tych /a one stanowią znakomitą większość na rynku/ już są przestarzałe. Przetrzepałem całkiem sporą grupę, ale nowocześniejszego i bardziej ekonomicznego niż TECOMAT Foxtrot /narzędzia za free, ETH, Web Serwer, datalogger, regulacja, programy bibiloteczne, oscyloskop, no i zdalne programowanie przez Internet..../ nie znalazlem. Dla mnie to GURU wśród PLCów na rynku. Reszta patrz Link lub Link. Sterownik ma dwie magistrale wewnętrzne /całkowita nowość na rynku!!!/ i nadaje się do obsługi systemów rozproszonych w przemyśle i infrastrukturze /a jest rzeczywiście gigantem, bo najmniejsze cacko obsługuje ponad 4000we/wy!!!/.
  • Pomocny post
    #12 10915796
    adamac2
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 23
    Superintendent napisał:
    Helo Everybody,

Sam ostatnio długo szukałem nowoczesnego sterownika, bo te o konstrukcji z lat 90-tych /a one stanowią znakomitą większość na rynku/ już są przestarzałe. Przetrzepałem całkiem sporą grupę, ale nowocześniejszego i bardziej ekonomicznego niż TECOMAT Foxtrot /narzędzia za free, ETH, Web Serwer, datalogger, regulacja, programy bibiloteczne, oscyloskop, no i zdalne programowanie przez Internet..../ nie znalazlem. Dla mnie to GURU wśród PLCów na rynku. Reszta patrz Link lub Link. Sterownik ma dwie magistrale wewnętrzne /całkowita nowość na rynku!!!/ i nadaje się do obsługi systemów rozproszonych w przemyśle i infrastrukturze /a jest rzeczywiście gigantem, bo najmniejsze cacko obsługuje ponad 4000we/wy!!!/.

Jeszcze nie widziałem go na poważnej instalacji więc z tym GURU bym nie nie przesadzał:). W ciemno mogę założyć za RsLogix5000 to on jest lata świetlne do tyłu:)

Rzut oka i już wiem, że to nie jest wogóle ta sama półka więc nie ma tematu:)
  • #13 10948682
    johny1000
    Poziom 10  
    12) Dlaczego produkuje sie dwie wersje logo 230RC
    oraz WERSJA 12/24. Jak sie te dwie opcje maja do zastosowan.

13) Link Pod tym linkiem koles testuje logo. Ma zadajnik wejsc i wyjsc. O ile rozumiem ze jak poda prąd na wejście za pomoca przełącznika to pojawi sie sygnał to nie rozumiem jak symuluje wyjścia. Myslałem ze wyjscia musi wysterowac sterownik a nie zadajnik. Jak działa ten zadajnik w przypadku wyjść??
  • Pomocny post
    #14 10948757
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    ad12) Większość Producentów ma urządzenia na 230 Vac i 24 Vdc - najczęściej spotykane. Pierwsze wykorzystywane w prostych aplikacjach, gdzie jest 230 Vac - np. prosta automatyka domowa. 24 Vdc - standard jako napięcie bezpieczne: szeroka gama czujników i przetworników.
    ad13) Ma w LOGO wpisany program i za pomocą wejść stymuluje wyjścia.
  • #15 11114090
    malik
    Poziom 11  
    1. Sterownik zawsze dopasowuj do aplikacji.

2. Niekoniecznie, są firmy jak Siemens które każą Ci zapłacić - są firmy gdzie się dogadasz, i mimo że program jest pozycją w cenniku dostaniesz go za free np JCI

3. Jak masz sloty w lapie kup kartę PCMCIA, jeśli nie to kup przejściówkę USB i nie oszczędzaj te tanie nie działają ze wszystkimi urządzeniami automatyki a RS będzie jeszcze długo w automatyce.

4. Literatury jest mnóstwo.

5. Jak będziesz czegoś potrzebował to służę pomocą.

6. Przekładniki, mierniki z wyjściem analogowym.

7. Czytaj dokumentację sterownika, tam jest zawsze podane co możesz do wejścia przyłożyć. Może to być potencjał bądź masa np. w simaticu masz +24VDC, w prostych JC masę, Relpol 230VAC.

8. AC/DC/Relay - możesz przyłożyć wszystko do wartości granicznych :) gdyż to jest przekaźnik. DI - Digital input / wejście cyfrowe (logiczne 0-1), DO - Digital Output / wyjście cyfrowe (0-1), AI - analog input / wejście analogowe (czytaj dokumentację bo typów jest dużo)

9. Nie używam Siemensa od czasów technikum :) ale teraz to nawet w śmiesznym Easy/Logo takie "bajery" znajdziesz

11. Stycznik

12. Wersję 230V wezmę wtedy: Nie ma miejsca w szafie na transformator a kolejnej szafki inwestor nie chce. W każdym innym przypadku korzystam z 24VDC

13. Po to właśnie jest Ci potrzebny PC i soft (simatic) bo logo możesz programować z wyświetlacza. Wejście -> procedura -> wyjście

Dodano po 36 [minuty]:

Superintendent napisał:
    Helo Everybody,

Ciekawe co takiego przetrzepałeś :) Jest wielu producentów, wielu bazuje na sprawdzonych rozwiązaniach i nie bawi się po WiFi bo to jest zawodne. Co innego jest przestarzałe? Licznik, PID, czasówka? Generalnie wychodzę z założenia że sprawdza się to co jest stabilne. Internet to jedynie do zarządzania i obsługi. Nie wyobrażam sobie i myślę że musiałbym być samobójcą bym programował maszynkę za pół miliona przez internet nie będąc przy niej... Dwie magistrale są wg Ciebie nowością?? Chyba lat 90 :) bo już wtedy takowe sterowniki się programowało. Dziś nie dziwi mnie nawet 5 magistral. Te 4k IO na jednym procku? Ciekawe ile trwa cykl pełnego RAMu procedur... GURU wśród PLC? wolę DDC, bo PLC to za mało...
  • #16 11129724
    DYBIK
    Poziom 2  
    Witam,
    zamierzam kupić s7-1200 1214c DC/DC/Relay, proszę o informacje:
    1.Czy ten strownik może obsługiwać opertor z laptopa (zamiast drogiego panela HMI) tzn. czy można stworzyć operatorską stronę www do zadawania i monitorowania wartości parametów (podobno niektóre wersje mają Web Serwer - które?) ?
    2.Czy oprogramoanie TIA PORTAL v11 dostępne na różnych portalach wymaga podczas instalacji jakiejś "witaminki", potrzebuję wersję którą można programować sterownik (nie demo) ?
    Pozdrawiam
  • #17 11129922
    lazik_s
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    DYBIK napisał:
    Witam,
    zamierzam kupić s7-1200 1214c DC/DC/Relay, proszę o informacje:
    1.Czy ten strownik może obsługiwać opertor z laptopa (zamiast drogiego panela HMI) tzn. czy można stworzyć operatorską stronę www do zadawania i monitorowania wartości parametów (podobno niektóre wersje mają Web Serwer - które?) ?
    2.Czy oprogramoanie TIA PORTAL v11 dostępne na różnych portalach wymaga podczas instalacji jakiejś "witaminki", potrzebuję wersję którą można programować sterownik (nie demo) ?
    Pozdrawiam

Wszystkie 1200 mają webserver
    https://www.automation.siemens.com/mdm/defaul...1524141835&Language=en-US&TopicId=38513857291
    http://www.youtube.com/watch?v=o8dqSkLWQWo&feature=youtu.be
    Potrzebujesz TIA to kup zestaw startowy a będziesz miał orogramowanie w cenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup sterownika Siemens S7-1200, zwracając uwagę na jego możliwości rozbudowy i komunikacji z PC. W odpowiedziach potwierdzono, że S7-1200 w wersji podstawowej umożliwia komunikację przez port Ethernet, a oprogramowanie TIA Portal jest płatne, chyba że zakupiony zostanie zestaw startowy. Użytkownik pyta również o interfejsy do komunikacji oraz o pomiar prądu i napięcia, na co uzyskał informacje o zastosowaniu przekładników prądowych i analizatorów sieci. Dodatkowo, poruszono kwestie dotyczące napięcia wejściowego i wyjściowego oraz zastosowania przekaźników. W dyskusji wspomniano o różnych modelach sterowników oraz ich funkcjonalności, w tym o możliwości tworzenia symulacji paneli HMI.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA