Witam Wszystkich. Mam nadzieję, że umieszczam mój post we właściwym dziale...
Jakiś czas temu przez swoje zaniedbanie, piesek zniszczył całą instalację w quadzie. Ponieważ poobgryzał kostki i inne podzespoły, postanowiłem odtworzyć instalację od podstaw. Brakujące elementy kupiłem nowe, poszukałem schematów elektrycznych (m.in na forum elektroda - za co dzięki), ale niestety brak jest iskry. Z podzespołów i ich możliwej wadliwości, wyeliminowałem już: moduł CDI, cewkę WN - sprawdzone w skuterze, działają ok, nowy iskrownik. Zmierzone wartości napięcia na poszczególnych elementach:
Zasilanie modułu - cewka - ok. 35V
Impulastor - 5V
Wyjście z modułu CDI na cewkę WN - 1,5 - 2V
Poniżej odtworzyłem schemat obecnej instalacji:
Jeżeli chodzi o ilość przewodów wychodzących z magneta, to tak jak na schemacie widać jest ich pięć:
1. Zółty
2. Biały - obydwa do stabilizatora napięcia - raczej mnie na tym etapie nie interesują,
3. Niebiesko-biały - impulsator (czujnik położenia wału)
4. Czarno-czerwony - zasilanie modułu CDI
5. Zielony - masa
Czy ktoś może ma jakieś pomysły lub zauważył błąd w połączeniach? Z góry
dziękuję za pomoc.
Jakiś czas temu przez swoje zaniedbanie, piesek zniszczył całą instalację w quadzie. Ponieważ poobgryzał kostki i inne podzespoły, postanowiłem odtworzyć instalację od podstaw. Brakujące elementy kupiłem nowe, poszukałem schematów elektrycznych (m.in na forum elektroda - za co dzięki), ale niestety brak jest iskry. Z podzespołów i ich możliwej wadliwości, wyeliminowałem już: moduł CDI, cewkę WN - sprawdzone w skuterze, działają ok, nowy iskrownik. Zmierzone wartości napięcia na poszczególnych elementach:
Zasilanie modułu - cewka - ok. 35V
Impulastor - 5V
Wyjście z modułu CDI na cewkę WN - 1,5 - 2V
Poniżej odtworzyłem schemat obecnej instalacji:
Jeżeli chodzi o ilość przewodów wychodzących z magneta, to tak jak na schemacie widać jest ich pięć:
1. Zółty
2. Biały - obydwa do stabilizatora napięcia - raczej mnie na tym etapie nie interesują,
3. Niebiesko-biały - impulsator (czujnik położenia wału)
4. Czarno-czerwony - zasilanie modułu CDI
5. Zielony - masa
Czy ktoś może ma jakieś pomysły lub zauważył błąd w połączeniach? Z góry
dziękuję za pomoc.