logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodatkowa puszka - czy są jakieś przeciwwskazania ?

Endriu64 17 Maj 2012 18:53 2764 11
REKLAMA
  • #1 10907479
    Endriu64
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Witam,

Sytuacja wygląda następująco.
    Do kuchni osobno mam poprowadzony kabel zasilający od "licznika".
    Kabel przechodzi przez małą kanciapę, w której chciałbym zrobić punkt świetlny.
    Powiedzmy jedna żarówka, lecz to akurat ma chyba małe znaczenie.

Czy mogę śmiało dać puszkę w tej kanciapie i puścić wyprowadzenia na drugą puszkę, aby zrobić punkt świetlny?

Czy przez tą puszkę mogą występować jakieś większe spadki napięć ?

W kuchni jest razem światło + zasilanie. Oraz byłaby to druga puszka przecinająca ten kabel.

Pytam gdyż wiem o tym iż mniej łączeń tym lepiej, ale nie mam jak inaczej poprowadzić... a głównie mam na względzie bezpieczeństwo. Gdyż jednak w kuchni jest mikrofala, lodówka, żelazko, piec kuchenny także elektryczny.

poglądowy obrazek:

Dodatkowa puszka - czy są jakieś przeciwwskazania ?
  • REKLAMA
  • #2 10907515
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1503
    Cytat:
    Kabel przechodzi przez małą kanciapę, w której chciałbym zrobić punkt świetlny.
    Powiedzmy jedna żarówka, lecz to akurat ma chyba małe znaczenie.

Ma to duże znaczenie.
    Cytat:
    Czy mogę śmiało dać puszkę w tej kanciapie i puścić wyprowadzenia na drugą puszkę, aby zrobić punkt świetlny?

Nie.
    Cytat:
    a głównie mam na względzie bezpieczeństwo. Gdyż jednak w kuchni jest mikrofala, lodówka, żelazko, piec kuchenny także elektryczny.

I bardzo dobrze, ze dbasz o bezpieczeństwo. Obwody gniazd i oświetlenia maja być oddzielone, stosownie zabezpieczone i zmierzone.
  • REKLAMA
  • #3 10907528
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    To jakaś stara instalacja? Jak do kuchni masz oświetlenie i gniazda na jednym kablu? Nie możesz pociągnąć nowego kabla ze skrzynki z esami?
  • #4 10907530
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4303
    Akrzy74 napisał:
    I bardzo dobrze. Obwody gniazd i oświetlenia maja być oddzielone,
    Endriu64 napisał:
    W kuchni jest razem światło + zasilanie.

Zatem jest dobrze czy jest źle?
  • REKLAMA
  • #5 10907571
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1503
    vodiczka napisał:

Proszę precyzyjniej zadać pytanie.
  • #6 10908286
    Endriu64
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    może ja nie jasno napisałem.

Mam na jednym obwodzie gniazda i oświetlenie.
    Jakiś rok temu była modernizowana ta instalacja... Mieszkanie rodziców, więc ze tak powiem ich teren.
    Teraz juz troche za późno bo panele oraz "cegiełki" na ścianach. Przynajmniej tyle, że kuchnia bezpośrednio z licznika. Wcześniej było wszystko na jednym obw.
    Modernizacja także tyczyła wymiany bezpieczników topikowych na eSy.

Tak więc zostawię jak jest nie bede dodawał puszki. Muszą się obejść bez światła w tym pomieszczeniu.

Mam takie drugie pytanie.
    Gdyż mamy licznik na "klatkę schodową" i do tego także jest podłączony przewód który jest wyprowadzony na zewnątrz. Jest to na tyle niebezpieczne, że przewód ten jest jak zwykły przedłużacz i zakończony gniazdem bez żadnego zabezpieczenia przed wodą itd.

Chce go skrócić, włozyć w rurkę i zrobić gniazdko naścienne oczywiście odpowiednie IP.
    Ale bezpiecznik (topikowy) jest zaplombowany. Czy mogę zerwać plombę pod jakimś pretekstem żeby to przerobić ?

Troche to głupie, bo gdy wybije to trzeba by dzwonić do energetyki, że zmieniamy... A chce tylko pozbyć się napięcia by móc skrócić ten przewód...
    Dużo bezpieczniejsze bedzie gniazdo + przewód, a nie przewód ktry od razu wychodzi z ściany. Pozwijany i tak wisi na dworze...
  • #7 10908309
    19barti78
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    vodiczka napisał:
    Akrzy74 napisał:
    I bardzo dobrze. Obwody gniazd i oświetlenia maja być oddzielone,
    Endriu64 napisał:
    W kuchni jest razem światło + zasilanie.

Zatem jest źle(to co jest w kuchni), i nie należy tego zła powielać (to co ma być w kanciapie).
  • #8 10908704
    vodiczka
    Poziom 43  
    Endriu64 napisał:
    Ale bezpiecznik (topikowy) jest zaplombowany. Czy mogę zerwać plombę pod jakimś pretekstem żeby to przerobić ?

Plombowane są zabezpieczenia przedlicznikowe a nie zalicznikowe. Czy to oznacza że ten przewód "wyprowadzony na zewnątrz" jest podpięty do licznika przed zabezpieczeniem zalicznikowym czy co gorsza przed licznikiem (nielegalny pobór prądu)?
  • #9 10908939
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    vodiczka napisał:

Plombowane są zabezpieczenia przedlicznikowe a nie zalicznikowe. Czy to oznacza że ten przewód "wyprowadzony na zewnątrz" jest podpięty do licznika przed zabezpieczeniem zalicznikowym czy co gorsza przed licznikiem (nielegalny pobór prądu)?

Nie zawsze kolego. Czasem ZE stosuje tzw. ograniczniki mocy za licznikiem w postaci esów plombowanych :)
  • REKLAMA
  • #10 10908961
    vodiczka
    Poziom 43  
    Łukasz-O napisał:
    Nie zawsze kolego. Czasem ZE stosuje tzw. ograniczniki mocy za licznikiem w postaci esów plombowanych

Ogranicznik poboru mocy nie jest tożsamy z bezpiecznikiem
    Endriu64 napisał:
    Ale bezpiecznik (topikowy) jest zaplombowany

Moja odpowiedź dotyczyła tego wpisu.
  • #11 10908983
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    vodiczka napisał:

Ogranicznik poboru mocy nie jest tożsamy z bezpiecznikiem

Wiem, wiem ale z punktu użytkowania to, to samo :)
  • #12 10909180
    vodiczka
    Poziom 43  
    Łukasz-O napisał:
    Wiem, wiem ale z punktu użytkowania to, to samo

Z punktu użytkowania nie jest to samo gdyż bezpiecznik topikowy zadziała jednokrotnie i wymaga wymiany, ogranicznik działa wielokrotnie przy każdorazowym przekroczeniu mocy.
    Wydaje mi się że gdyby to był ogranicznik to "użytkowanie mikrofali, żelazka i pieca kuchennego także elektrycznego" byłoby raczej niemożliwe.
    Zapytajmy źródła, Endriu 64 czy jesteś absolutnie pewny że to bezpiecznik a nie ogranicznik?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość dodania puszki elektrycznej w małej kanciapie, gdzie planuje zainstalować punkt świetlny, mając na uwadze bezpieczeństwo i spadki napięcia. Odpowiedzi wskazują, że obwody gniazd i oświetlenia powinny być oddzielone, a istniejąca instalacja, łącząca gniazda i oświetlenie w kuchni, jest nieodpowiednia. Użytkownik decyduje się nie dodawać puszki, aby uniknąć problemów z bezpieczeństwem. Dodatkowo porusza kwestię niebezpiecznego przewodu wyprowadzającego na zewnątrz, który wymaga poprawy, ale napotyka na problem z plombą na bezpieczniku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA