logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór radiotelefonów PMR do komunikacji na 3 km z przeszkodami urbanistycznymi

wilkolaski 10 Sty 2005 22:49 14334 37
Najlepsze odpowiedzi

Czy legalne radiotelefony PMR wystarczą do łączności na około 3 km przez zabudowę miejską między mieszkaniami na 9. i 4. piętrze, i który z wymienionych modeli będzie najlepszy?

Tak, przy takich warunkach PMR powinien wystarczyć, zwłaszcza jeśli lokalizacje mają choćby częściową „widoczność” radiową; warto kupić zestaw z subtonami CTCSS, żeby ograniczyć odbiór obcych rozmów [#1127850] Z wymienionych modeli sensownie wygląda Midland GXT400, bo użytkownik raportował na nim 5–6 km przez miasto na oryginalnych antenach, a po zastosowaniu anteny bazowej zasięg wzrastał jeszcze bardziej [#1491676] Przy użytkowaniu z 9. i 4. piętra autorzy forum uznali, że połączenie powinno być OK [#1127850] Jeśli jednak budynki całkowicie zasłonią drogę radiową i „się nie widzicie”, to pozostaje inny legalny sposób łączności: CB radio [#1128060]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 1127508
    wilkolaski
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam.
    Planuje kupno zestawu radiotelefonow zeby zestawic polaczenie miedzy domami oddzielonymi od siebie o okolo 3 km ( okolo 2,5km w lini prostej ).Problem jest w tym ze maja to byc urzadzenia dzialajace legalnie bez pozwolenia i miedzy tymi domami sa bloki 11 pietrowe.W jednym z tych domow radiotelefon bedzie na 9 pietrze a w drugim na 4.
    W necie znalazlem takie sprzety:
    MOTOROLA T5500
    MOTOROLA T5820
    Radiotelefon First 4650
    Radiotelefon Midland GXT400VP1
    Jak mozecie napiszcie mi co myslicie o kazdym z nich i ktory z nich nadaje sie do zrealizowania mojego szczwanego planu.
    Wielkie dziekuje za kazde info.
  • REKLAMA
  • #2 1127850
    vy73
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Nie powinno być problemu, jezeli planujesz zakup PMRa koniecznie kup zradio z subtonami ctcss, nie bedziesz musial sluchac wszystkiego dookola :)
    Najlepszym rozwiązaniem jest zakup radiotelefonów w zestawie, akumulatory, ładowarka zestawy douszne, homologacja, gwarancja.
    Tak wychodzi taniej !!!

Przy PMRach jest zlota zasada ,,Jak sie widzisz, tak sie słyszysz"
    A skoro to ma byc uzywane 9 i 4 piętro - będzie OK.

Zerknij np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38612520
  • REKLAMA
  • #4 1128724
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    vy73 napisał:
    Nie powinno być problemu, jezeli planujesz zakup PMRa koniecznie kup zradio z subtonami ctss, nie bedziesz musial sluchac wszystkiego dookola :)

A sa jakies PMRy bez CTCSS?
  • #5 1129814
    vy73
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Radiotelefonów PMR bez subtonów ctcss jest bez liku
    np. UCOM TWIN TALKER 3600, Elro WT02, Binatone i wiele innych !!!
  • #6 1178462
    olo
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Nie prawda Ucom Twin alker posiada subtony, więc nie pisz jeśli nie wiesz
  • REKLAMA
  • #7 1491676
    Jaremko
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Ja na Midland GXT 400 mam prawie całe miasto (5-6 km) na oryginalnych antenach. Gdy tylko 1 stacja pracuje na antenie bazowej (16 cm z czterema pzeciwwagami) zasięg zwiększa się do ok. 15 km. To naprawdę mocne radia. Z akumulatorami 2500 mAh używam je przez 2 dni.
  • REKLAMA
  • #8 1513698
    marosik
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Panie JEREMKO mam takie pytanie. Czy moglby pan troszke wiecej informacji na ten temat podac?
    Co to sa te przeciwwagi i co pan zmienil w swoich midlandach?
  • #9 1515251
    Jaremko
    Poziom 14  
    Obniżyłem poziom blokady szumów i zwięszyłem dewiację.
    Co do przeciwwag to są cztery rurki Φ 8mm aluminiowe pod okątem ok. 135° w stosunku do dipola. Dipol też z tej samej rurki (16 cm). Antena zamocowana na dachu (ok. 15 m). Kabel koncentryczny to H1000. Niestety nie znam SWR ponieważ nie dysponuję na taką częstotliwość.
    Niedługo zamieszczę fotkę który PR'ek za co odpowiada.
  • #10 1518560
    marosik
    Poziom 15  
    Przydaloby sie zeby jeszcze Pan napisal , w ktora strone krecic i ile?
    Z jakims umiarem czy do oporu? Testowac na 2 krotkofalowkach? Widzialem jakis opis w innym temacie. Byl tam napisane ,ze jeden jest na dole a drogi na gorze .... i oczywiscie opis za co ktory jest odpowiedzialny. (szkoda ze juz mi to z glowy ucieklo).
    A co zrobic jesli zmienilem antenki na teleskopowe? Czy nie istnieje jakas mozliwosc zestrojenia calosci bez przyrzadow i bardziej dokladnej znajomosci tematu?
  • #11 1518680
    Jaremko
    Poziom 14  
    Tutaj jest opis, który PR'ek za co odpowiada ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic156218.html ). Co do kręcenia to trzeba doświadczalnie. Użyte tam PR'ki kręcą się dookoła więc musisz próbować i kiedy będzie najlepiej. Później zniknie i znowu coraz lepiej (np. modulacja).
    Co do anten teleskopowych to po pierwsze są one za długie, po drugie spotkałem się z takimi bublami, w których poszczególne segmenty miały kiepski styk ze sobą (raz łączyły raz nie). Zrób antenę z 16 cm druta (1/4 λ). Najlepszy będzie środek linki od hamulaca od roweru usztywniona twardym silikonem w termokurczliwej koszulce (jest pewność że się nie zakrzywi przez przypadek)
  • #12 1518759
    marosik
    Poziom 15  
    Czy ma jakies znaczenie z jakiego materialu jest wykonana antena? Tzn z miedzi czy stali zwyklej(linka) czy zalozmy z nierdzewnego stopu uzywanego w dentystyce(dosc drogi ale bardzo wytrzymaly) ?
    Ta antena 16cm ma byc po prostu kawalek prostego drutu? Jaka srednica bedzie najlepsza (jesli bym chcial zrobic z miedzi/stal dentystyczna)?
  • #13 1518783
    marlabu
    Poziom 12  
    Czy są to PR 1 i 2[/img]
    Załączniki:
    • Wybór radiotelefonów PMR do komunikacji na 3 km z przeszkodami urbanistycznymi midland.jpg (146.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1518864
    marlabu
    Poziom 12  
    Jeżeli obrócisz o 90° w lewo to 1 będzie obok a 3 nad kwarcem
    Więc która
    Jaremko czekamy na odpowiedź
  • #16 1518922
    Jaremko
    Poziom 14  
    1 jest odpowiedzialna za modulację. Jeżeli spojrzeć na PR'ek nr 1 to jest on w kształcie koła z lekkim zcięciem. Właśnie to zcięcie u mnie jest na godz. 10:30 (wtedy dewiacja jest największa).
    2 to blokada szumów. Ja u siebie ustawiłem tak aby ów zcięcie blaszanego suwaka PR'ka było skierowane w stronę kwarca (czyli na powyższym zdjęciu na godz. 6:00). Trzeba zaznaczyć że owe ustawienia mogą się od siebie różnić w poszczególnych egzemplarzach.
    Pamiętaj że zbyt niski próg blokady szumów może powodować że przy większych zakłóceniach w eterze radio może szumieć niepotrzebnie.
    3 to jakiś trymer więc nie radzę nim kręcić bo się radio może "rozjechać".
  • #17 1518939
    marlabu
    Poziom 12  
    WIELKIE DZIĘKI
    Pozdro
  • #18 1518961
    Jaremko
    Poziom 14  
    1 jak ustawiłem na godz. 12:00 (w stronę tej metalowej puszki w.cz.) to modulacji nie miałem w ogóle.
    2 natomiast na godz. 3:00 otwiera blokadę cały czas (radio szumi non stop), więc ustawiłem tak na pograniczu.
    Modulację dałem na maksa, co prawda jakość nie jest pierwszorzędna ale grzmi.
    Pozdrawiam.

Dodano po 11 [minuty]:

marosik napisał:
    Czy ma jakies znaczenie z jakiego materialu jest wykonana antena? Tzn z miedzi czy stali zwyklej(linka) czy zalozmy z nierdzewnego stopu uzywanego w dentystyce(dosc drogi ale bardzo wytrzymaly) ?
    Ta antena 16cm ma byc po prostu kawalek prostego drutu? Jaka srednica bedzie najlepsza (jesli bym chcial zrobic z miedzi/stal dentystyczna)?

Z tą nierdzewką to bez przesady, nie lutuje się, i pryska podczas spawania.
    Zrób z kawałka druta lub jak chcesz bazową to idź do hydraulicznego i kup miedzianą Φ8. Będziesz mógł ją polutować.
  • #19 1519023
    marosik
    Poziom 15  
    tak sie sklada ze rurke miedziana 8mm mam (kiedys mnie napadlo i kupilem kawalek;) )
    A moze tak dokladniej jak ja wykorzystac? jakie odcinki i jak je dokladnie polaczyc. czy da rade przymocowac to na balkonie na parterze?
    Jesli chodzi o te 16 cm to mam uciac po prostu kawalek jakiejs linki /drutu miedzianego usztywnic go czymkolwiek i bedzie dzialalo? tzn chodzi mi o to czy robic go na styl oryginalu (sprezynke) ?
  • #20 1519244
    Jaremko
    Poziom 14  
    Ten "pionowy kawałek" zamiast tej spiralki oryginalnej, a poziome przeciwwagi do masy ( - zasilania ).
    Możesz to podłączyć kablem koncentrycznym 50Ω (np. RG-58) do kilku metrów lub na dłuższym odcinku przewód H1000 (ma mniejsze tłumienie). Tnij co 66cm.
    Załączniki:
    • Wybór radiotelefonów PMR do komunikacji na 3 km z przeszkodami urbanistycznymi gp_ant.gif (6.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 1520047
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1053
    Nie można powiedzieć, że materiał, z którego zbudowana jest antena nie ma wpływu na jej parametry ale w wykonaniu amatorskim można go pominąć (z przyczyn parametrów elektrycznych). Rodzaj materiału ma wpływ na tzw. współczynnik skrócenia anteny. Najmniejszy współczynnik skr. będzą miały materiały o dobrej przewodności (srebro, złoto, miedż, aluminium) większy - stal, stal "nierdzewka" itp. Średnica (grubość) promiennika wpływa na szerokopasmowość anteny. Cienki promiennik jest bardziej selektywny.
  • #22 1520912
    marosik
    Poziom 15  
    Wielkie dzieki za troszke teorii. A jak sprawa wyglada jesli wezmiemy pod uwage rurke? Przeciez jest pusta w srodku..
  • #23 1520946
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 321
    Powyzszy rysunek przedstawia jedynie wyglad anteny GP... Mozna zrobic w/g tego obrazka, ale antena bedzie nietrwala ;)
    Rurka czy pręt - nie ma znaczenia... I tak fale elektromagnetyczne 'ida' po wierzchu anteny.

Centymetr srednicy w tym przypadku w zupelnosci wyatarczy ;)
  • #24 1521067
    Żytni
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Witam. O wpływie oporu właściwego na wsp. skrócenia nie słyszałem (ale mogło mi sie przytrafić) złoto nie jest dobrym przewodnikiem a jedynie się nie utlenia, miedź ślicznie się srebrzy w zużytym wywoływaczu fotograficznym, współczynnik skrócenia zależy z pewnością od smukłości elementów tzn. stosunku długości do średnicy i jest to znaczne skrócenie. Nie pamiętam wzoru ale dla Fi 12mm dla GP na CB było to ok. 8 cm. Długością przeciwwag można poszerzyć pasmo i uzyskać ładny kształt krzywej rezonansowej (strojąc na tej zasadzie jak filtr wieloobwodowy na początek i koniec pasma) a imp. promieniowania dobrać regulując kąt pochylenia przeciwwag. nad ziemią idealną to imp. prom. GP jest ok. 37 ohm, z symulacja masy czterema przeciwwagami pod kątem prostym to ok 40 ohm, z przeciwwagą pionowa - ok. 75 ohm czyli te 50 jest "po drodze" przy kącie ok. 120 - 140 stopni. Pochylenie przeciwwag powoduje także poprawienie skuteczności anteny przy łącznościach na fali bezpośredniej. Mogłem się "sypnąć w szczegółach a nie mam gdzie sprawdzić więc jakby - to proszę o korektę i wyrozumiałość.
  • #25 1705390
    gregoryll
    Poziom 2  
    marlabu napisał:
    Czy są to PR 1 i 2[/img]

Co to za dwa kabelki przylutowane, możesz zdradzić do czego one służą?
  • #26 1706387
    marlabu
    Poziom 12  
    Te dwa kabelki to zasilanie do wibry
  • #27 1707883
    gregoryll
    Poziom 2  
    marlabu napisał:
    Te dwa kabelki to zasilanie do wibry

Dzieki, a może byś opisał jak zrobić wibracje jeżeli Ci się udało z chęcią bym sobie zrobił.
  • #28 1714215
    marlabu
    Poziom 12  
    Jeżeli chodzi o GXT - 400 to wystarczy ustawić w menu
    Załączniki:
    • Wybór radiotelefonów PMR do komunikacji na 3 km z przeszkodami urbanistycznymi GXT- 400.jpg (45.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 1716262
    gregoryll
    Poziom 2  
    marlabu napisał:
    Jeżeli chodzi o GXT - 400 to wystarczy ustawić w menu

A jak to się ma do modelu GXT310 ? Da się zrobić?
  • #30 1722999
    marlabu
    Poziom 12  
    Jeżeli chodzi o GXT310 to chyba nie
    Załączniki:
    • Wybór radiotelefonów PMR do komunikacji na 3 km z przeszkodami urbanistycznymi midland.jpg (94.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru legalnych radiotelefonów PMR do komunikacji na odległość około 3 km w warunkach miejskich z przeszkodami w postaci wysokich bloków. Zalecane jest stosowanie radiotelefonów z subtonami CTCSS, co pozwala uniknąć zakłóceń i niepożądanego nasłuchu. Wskazano, że przy położeniu anten na 9 i 4 piętrze zasięg powinien być wystarczający. W przypadku braku widoczności optycznej rozważane jest użycie CB radia. Wśród omawianych modeli wymieniono MOTOROLA T5500, T5820, First 4650 oraz Midland GXT400VP1, z pozytywnymi opiniami szczególnie dla Midland GXT400, który na oryginalnych antenach zapewnia zasięg 5-6 km, a po zastosowaniu anten bazowych nawet do 15 km. Poruszono temat modyfikacji anten, w tym wykonania anteny GP z rurki miedzianej 8 mm i przeciwwag aluminiowych pod kątem około 135°, co poprawia parametry zasięgu i modulacji. Omówiono również regulację poziomu modulacji i blokady szumów (dewiacji i squelch) w radiotelefonach, z uwagą na ostrożność przy regulacji trymerów, aby nie powodować zniekształceń sygnału. Wskazano na możliwość ładowania radiotelefonów poza standardową ładowarką, np. z zasilacza 12 V z odpowiednim wtykiem. Dyskusja zawiera także szczegółowe porady dotyczące konstrukcji i strojenia anten, materiałów używanych do promienników oraz wpływu ich parametrów na efektywność transmisji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA