logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie średnice rur PP wybrać do instalacji wodnej w domu?

pinder 18 Maj 2012 14:28 7716 4
REKLAMA
  • #1 10910079
    pinder
    Poziom 10  
    Witam Serdecznie,
    Przymierzam się do wymiany obecnej instalacji ciepłej i zimnej wody z rur stalowych na rury plastikowe zgrzewane (PP),
    woda doprowadzona jest do piwnicy z założonym wodomierzem na 3/4 cala, w piwnicy chcę niedaleko pieca postawić stojący bojler, na parterze łazienka (4 pkt zimnej i 2 pkt ciepłej) + kuchnia 1 pkt zimnej i 1 pkt ciepłej + wyjście na zewnątrz do podlewania ogródka mycia samochodu i itp, dalej na piętrze łazienka ( 4 pkt zimnej i 2 pkt ciepłej) + kuchnia 2 pkt zimnej + 1 pkt ciepłej i to tyle,
    najdalej wysuniety punkt na pietrze to jest pralka i z piwnicy z wodomierza do niej będziue około 17 m, zaś z piwnicy nie wliczając bojlera najbliższy punkt od wodomierza to 7 m.
    Łączna liczba punktów: 12 pkt zimnej + bojler i 6 pkt ciepłej.
    ps. cyrkulacji nie zamierzam robić,
    na tym i wielu innych forach czytałem różne rzeczy typu najpierw rurą PP 32 (1cal) do pierwszego punktu a dalej 25 a juz np. w samej lazience 20.
    gdzie indziej czytałem, że 25 od wodomierza w zupełności wystarczy.

Bardzo proszę o radę.
    Pozdrawiam pinder
  • REKLAMA
  • #2 10910207
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4612
    Wprawdzie wodomierz zawęża przekrój na3/4",więc można by zacząć instalację rurą 3/4 czyli 25,ale ja proponuję podciąnąć grubszą,aż do rozgałezienia do wyjścia wody na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #3 10910312
    pinder
    Poziom 10  
    Rozumiem czyli do parteru gdzie będą trójniki na piętro, kuchnie i lazienke, a do bojlera mogę wstawić trójnik 32-25-32? i juz wejsc 25? a co z ciepłą wodą??
    wychodzić z bojlera 25 czy 20??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 10910952
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4612
    Przy tak rozbudowanej instalacji, bojler w piwnicy,trzeba się liczyć z poborem ciepłej wody w kilku punktach naraz. Wobec tego radzę poprowadzić główny przewód 25.Ale może jednak warto pomyśleć,o cyrkulacji. Na pietrze, trzeba będzie chwilę czekać na ciepłą wodę,zwłaszcza po długim czasie nie pobierania np.z rana. Samo położenie trzeciej rury to nie tak duży koszt ,a później będzie to już niemożliwe.A później masz czas zdecydować,czy ja wykorzystasz.
  • #5 10919858
    pinder
    Poziom 10  
    W zasadzie dużego poboru nie będzie tzn. łazienka na dole sporadycznie używana, na górze częściej ew. może być sytuacja włączonej pralki i zlewozmywaka w kuchni lub, zlewozmywak + prysznic(wanna).
    Zmieniłem trochę plan i myślę tak:
    z wodomierza 25 mm w piwnicy na trójniku do bojlera zasilanie 25 wyjście z bojlera 20 (ciepła) i dalej na parter ciepła 20 i zimna 25 na parterze trójnik zimnej na ogródek i na łazienkę dolna dalej już 20 , a zaraz przy tym trójniku drugi na gore do kuchni i łazienki tez już na 20. reszta cieplej od bojlera całość 20.
    CO o tym sądzicie?

Pozdrawiam
REKLAMA