logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja z rur PP w łazience (zlew/kabina prysznicowa/pralka)

serek56 14 Lip 2019 00:59 4521 7
REKLAMA
  • #1 18059638
    serek56
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich moje pytanie jest następujące będę kładł instalacje wodną z rur pp ciepła/zimna woda. Me pytanie jest następujące jakie średnice rur powinienem zastosować:
    *na odcinku 1
    *na odcinku 2
    *na odcinku 3 (tylko woda zimna)
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18059642
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Wszędzie spokojnie wystarczy dwudziestka, 99% mieszkań jest tak robionych.
  • REKLAMA
  • #3 18059645
    serek56
    Poziom 11  
    Aha dzięki i do ciepłej wody te ppr glass czy coś takiego, te z tą taką wkładką z włókna?
    Ale kolanek ppr glass nie widziałem nigdzie to się zwykłymi robi bez tej wkładki?
  • Pomocny post
    #4 18059651
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Nie! Nie ma absolutnie potrzeby jeśli rury idą w ścianie. Wkładka służy do tego jak rury idą po wierzchu - wtedy mniej się odkształcają od gorącej wody - do niczego więcej. Co nie znaczy, że zwykła rura nie wytrzyma - trochę się zwichruje i tyle.

Kolanka dajesz zwykłe bo innych nie ma. Powodzenia.

I jeszcze jedno - najważniejsze:-
    Jeśli to robisz sam i pierwszy raz, to uważaj żeby nie przegrzać rury/złączki bo zaślepisz otwór - rurę 20 grzejesz dosłownie chwilę - max 3-5sek w zależności od temp. Trzeba to wyczuć.
  • #5 18061254
    serek56
    Poziom 11  
    Robiłem już raz u cioci ale tylko ciągnąłem zimną wodę do grzejnika przepływowego to nie miałem styczności z ciepłą wodą. A i jeszcze jedno pytanko jak to w ścianie robię i niby rura się rozpręża (wichruje) to dać ją w tej izolacji tą ciepłą i dopiero zagipsować, żeby miała miejsce na rozprężanie by rura nie pękła albo potem ściana już gotowa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18061395
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    WędkarzStoLica napisał:
    Co nie znaczy, że zwykła rura nie wytrzyma - trochę się zwichruje i tyle.

Co to znaczy zwykła? PN 10, PN 16, PN20 , wszystkie sa zwykłe? I bez wkładki.
    Każdą rurę PPR trzeba dawać w otulinie pod posadzką/wylewką, nawet zimną.
  • #7 18061544
    serek56
    Poziom 11  
    Chodziło mu o zwykłą PP a nie PPR z usztywnieniem. Co do średnic dogadane było wyżej w komentarzu.
  • REKLAMA
  • #8 18061545
    serek56
    Poziom 11  
    Chodziło mu o zwykłą PP a nie PPR z usztywnieniem. Co do średnic dogadane było wyżej w komentarzu.

Dodano po 2 [minuty]:

Dowiedziałem się jakich średnic mam użyć do tej instalacji oraz jakiego typu rur.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat instalacji wodnej z rur PP w łazience, w tym średnic rur dla ciepłej i zimnej wody. Użytkownicy sugerują, że standardowa średnica rur to 20 mm, co jest powszechnie stosowane w mieszkaniach. W przypadku rur do ciepłej wody, nie ma potrzeby używania rur z wkładką wzmacniającą, jeśli rury są umieszczone w ścianie. Wskazano również na konieczność stosowania otulin dla rur, aby umożliwić ich rozprężanie. Użytkownicy podkreślają, że ważne jest, aby nie przegrzać rur podczas ich montażu, co może prowadzić do uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA