Witam serdecznie, chciałbym zainstalować grzejnik w mojej łazience. Nigdy go tam nie było więc musiałbym się wpiąć w rury. Do podłączenia chce użyć rur PP lecz nie wiem jakie wybrać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamziomekorko napisał:Ostatnio robiłem sobie w domu wodę - wywaliłem stalowe rury i robiłem w PP. Do ciepłej wody użyłem rumuńskich rur stabi.andrzej lukaszewicz - co ty za brednie wypisujesz!!! Każda rura PPR stabilizowana aluminium musi być najpierw obrobiona narzędziem, które nazywamy zdzierakiem. Najpierw zdzierasz warstwę aluminium z zewnętrznym tworzywem na długość zgrzewu, a następnie następuje proces zgrzewania i jako ostatni stygnięcia. Wszystkie średnice rur stabi z aluminium niezależnie jakiego producenta, czyli od 16 do 110 mm muszą być najpierw obrobione odpowiedniej średnicy zdzierakiem.
ziomekorko napisał:I jeszcze raz: nie muszą być zdzierane jeżeli aluminium jest wewnątrz (pomiędzy warstwami)Jeszce raz, rury stabi z aluminium muszą być skrobane zdzierakiem
ziomekorko napisał:Ależ nie musisz mnie zapewniać bo ja o tym doskonale wiem. Z rur stabi u mnie są dostępne te właśnie i sigmali. Sigmali trzeba zdzierać. Co ciekawe sklep kształtki ma tylko z sigmali, a rury zwykłe i stabo z sigmali i stabo rumuńskie (droższe od sigmali). Instalatorzy wolą rumuńskie bo szybciej idzie robota (nie trzeba zdzierać).Wawrzyniec - zapewniam ciebie że SIGMALI nie produkuje takich rur jakie pokazałeś na zdjęciu
ziomekorko napisał:Tego nie spotkałem.kształtki miedziane zespolone z miękkim lutem
ziomekorko napisał:andrzej lukaszewicz - co ty za brednie wypisujesz!!! Każda rura PPR stabilizowana aluminium musi być najpierw obrobiona narzędziem, które nazywamy zdzierakiem. Najpierw zdzierasz warstwę aluminium z zewnętrznym tworzywem na długość zgrzewu, a następnie następuje proces zgrzewania i jako ostatni stygnięcia. Wszystkie średnice rur stabi z aluminium niezależnie jakiego producenta, czyli od 16 do 110 mm muszą być najpierw obrobione odpowiedniej średnicy zdzierakiem.