logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie grzejnika łazienkowego, jakie rurki PP wybrać?

sebaele22 12 Lut 2017 19:36 20886 19
  • #1 16273664
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 513
    Witam serdecznie, chciałbym zainstalować grzejnik w mojej łazience. Nigdy go tam nie było więc musiałbym się wpiąć w rury. Do podłączenia chce użyć rur PP lecz nie wiem jakie wybrać.

Pozdrawiam
  • #2 16273679
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2107
    Do grzejnika wystarczy rura PP-R stabi 16mm lub 20mm. Ze względów mechanicznych polecam 20mm. Do tego umieść rury w peszlu lub otulinie jeśli będa wkuwane w scianę, posadzkę.
  • #3 16273704
    sebaele22
    Poziom 30  
    całe przyłącze jest bardzo plisko pieca jak i również głównych rur. Jedynie co bede musiał zrobić to tylko rozciąć rury wejścia i wyjścia i wpiąć tam trójniki i rurki o długości około 50cm po czym zawory i grzejnik. Czy te rurki wymagają skrobaka czy nie? Chciałbym użyć takich co nie trzeba skrobaka.
  • #4 16273883
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    16mm stabi z aluminium z reguły wymaga skrobaka , a 20 już kupisz bez skrobania. Tylko kup rurę stabi z wkładką aluminiowa nie z włókna szklanego.
  • #5 16274161
    sebaele22
    Poziom 30  
    Z tego co wyczytałem to każda z wkładką aluminiową potrzebuje skrobaka :-( więc już teraz nie wiem czy z aluminium czy z włókna szklanego, a dlaczego nie może być z włóka?
  • #6 16274374
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Od lat stosuje rury stabi sigma , czy kalde i nie trzeba żadnego skrobaka, bo aluminium jest w środku , a nie na zewnatrz. W cienkich 16 mm fizycznie jest to trudno wykonalne ze wzgledu na grubość ścianki i często jest alu na wierzchu rury.
  • #7 16274413
    sebaele22
    Poziom 30  
    Aaaa czyli skrobak jest potrzebny gdy osłona alum jest na wierzchu? Czy złączki również mam jakieś wybierać do tych rurek czy po prostu wystarczy że będą na fi 20?

Dodano po 5 [minuty]:

A i dlaczego nie może być w włókna szklanego tylko z aluminium ?
  • #8 16274654
    ziomekorko
    Poziom 19  
    Ocena: 176
    andrzej lukaszewicz - co ty za brednie wypisujesz!!! Każda rura PPR stabilizowana aluminium musi być najpierw obrobiona narzędziem, które nazywamy zdzierakiem. Najpierw zdzierasz warstwę aluminium z zewnętrznym tworzywem na długość zgrzewu, a następnie następuje proces zgrzewania i jako ostatni stygnięcia. Wszystkie średnice rur stabi z aluminium niezależnie jakiego producenta, czyli od 16 do 110 mm muszą być najpierw obrobione odpowiedniej średnicy zdzierakiem.
    No ale ja już widziałem takie cuda że szok:
    - Gwintowane rury i kształtki z PPR skręcane na pakuły (tak, te do zgrzewania).
    - Rury PPR łączone na system GEBO (to ten system do łączenia bez gwintowego stali).
    - Rury ALU-PEX zgrzane do kolan PPR.
    - Rury PE-RT (na przyłącza wodociągowe i do ogrodu) zgrzewane z kształtkami PPR w całym domu mieszkalnym na wodzie i c.o.
    Podejrzewam że robili to ludzie z bardzo niskim poziomem wiedzy o wykonaniu instalacji hydraulicznych.
    Jeszce raz, rury stabi z aluminium muszą być skrobane zdzierakiem, rury stabi glass (stabilizowane rożnymi włóknami w zależności od producenta) zgrzewa się zaraz po docięciu bez zdzierania tak jak zwykłe rury bez stabilizacji.
  • #9 16274975
    sebaele22
    Poziom 30  
    Dziękuję za pomoc czyli musiałbym zakupić najlepiej stabi ale z włóknem szklanym? Czy ewentualnie bez stabi? Tak jak wcześniej pisałem chciałbym podłączyć na nich grzejnik łazienkowy. Jeżeli już zakupię odpowiednią rurkę to czy kształtki też mam w jakiś sposób dobierać czy to już bez znaczenia?

Dodano po 6 [minuty]:

ziomekorko dodam że z pewnego sklepu dostałem wiadomość że rura "ZGRZEWKA rura 20mm STABI aluminium PN25" nie wymaga skrobaka... Ale PN25 to już chyba takiej nie ma co?
  • #10 16275125
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    ziomekorko napisał:
    andrzej lukaszewicz - co ty za brednie wypisujesz!!! Każda rura PPR stabilizowana aluminium musi być najpierw obrobiona narzędziem, które nazywamy zdzierakiem. Najpierw zdzierasz warstwę aluminium z zewnętrznym tworzywem na długość zgrzewu, a następnie następuje proces zgrzewania i jako ostatni stygnięcia. Wszystkie średnice rur stabi z aluminium niezależnie jakiego producenta, czyli od 16 do 110 mm muszą być najpierw obrobione odpowiedniej średnicy zdzierakiem.
    Ostatnio robiłem sobie w domu wodę - wywaliłem stalowe rury i robiłem w PP. Do ciepłej wody użyłem rumuńskich rur stabi. Podłączenie grzejnika łazienkowego, jakie rurki PP wybrać? Podłączenie grzejnika łazienkowego, jakie rurki PP wybrać? Podłączenie grzejnika łazienkowego, jakie rurki PP wybrać? Aluminium w środku, nie wymagają zdzierania. Robiłem "20" i "25"

Dodano po 7 [minuty]:

ziomekorko napisał:
    Jeszce raz, rury stabi z aluminium muszą być skrobane zdzierakiem
    I jeszcze raz: nie muszą być zdzierane jeżeli aluminium jest wewnątrz (pomiędzy warstwami) Podłączenie grzejnika łazienkowego, jakie rurki PP wybrać?
  • #11 16275206
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ale z tego co mi wiadomo to PN25 nie ma jest tylko PN10,16 i 20.
    Co do złączek czy też muszą być specjalne pod każdą rurę? Jeśli chodzi tylko o średnicę to wiem że do rury fi 20 musi być złączka fi 20. No i czy podczas zakupu takiej rury patrzeć na grubość? Bo również widziałem fi 20 ale to o różnych grubościach.
  • #12 16275265
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    sebaele22 napisał:
    Ale z tego co mi wiadomo to PN25 nie ma
    A co to jest? Podłączenie grzejnika łazienkowego, jakie rurki PP wybrać?
    Kupiona w sklepie w Polsce.
    Pokazać białe, a powie że czarne.

Dodano po 5 [minuty]:

sebaele22 napisał:
    ZGRZEWKA rura 20mm STABI aluminium PN25" nie wymaga skrobaka
    sebaele22 napisał:
    Ale PN25 to już chyba takiej nie ma co?
  • #14 16275295
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Z tego co mi powiedzieli to nie ma podobno specjalnych, ale to nie był duży sklep i mogą się mylić. Ja robiłem na zwykłych. Złączki są grube więc pewnie nie wymagają dodatkowej stabilizacji, ale wybieraj te jednolite bo widziałem i takie które na kolanach (łukach) były cieńsze niż na prostym odcinku (tym co się zgrzewa).

Dodano po 18 [minuty]:

A tutaj jest: http://www.sigmali.pl/system-sigma-li-pp-r/rury-pp-r/rura-stabi-pn-25
    Załączniki:
    • sigmali-catalog-2016.pdf (4.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 16276437
    ziomekorko
    Poziom 19  
    Ocena: 176
    Wawrzyniec - zapewniam ciebie że SIGMALI nie produkuje takich rur jakie pokazałeś na zdjęciu. Zresztą masz odpowiedź na jednym z nich skąd ten wynalazek pochodzi i sam wiesz o tym, tylko robić w swoim domu laboratorium próbne czy to dobre?, czas pokaże. Pytałem swoich znajomych hydraulików i hurtowników z branży instalatorskiej we Wrocławiu i nikt o tym czymś nie słyszał a już na pewno nie handluje. Niedawno robiłem instalacje na rurach SIGMALI stabi w średnicach 40-75 mm i trzeba było skrobać na każdej średnicy.
    Z ciekawości powiem że nie dawno próbowałem innego wynalazku z sanitarki - kształtki miedziane zespolone z miękkim lutem. Na zakupione w internecie dziesięć kolan i zlutowaniu ich zgodnie z dołączoną instrukcją siedem przecieków. Zatem ja dziękuję wynalazkom nie wiadomego pochodzenia. Wole się trzymać starych sprawdzonych materiałów i technologi.
  • #16 16276558
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    ziomekorko napisał:
    Wawrzyniec - zapewniam ciebie że SIGMALI nie produkuje takich rur jakie pokazałeś na zdjęciu
    Ależ nie musisz mnie zapewniać bo ja o tym doskonale wiem. Z rur stabi u mnie są dostępne te właśnie i sigmali. Sigmali trzeba zdzierać. Co ciekawe sklep kształtki ma tylko z sigmali, a rury zwykłe i stabo z sigmali i stabo rumuńskie (droższe od sigmali). Instalatorzy wolą rumuńskie bo szybciej idzie robota (nie trzeba zdzierać).

Dodano po 1 [minuty]:

ziomekorko napisał:
    kształtki miedziane zespolone z miękkim lutem
    Tego nie spotkałem.
  • #17 16276617
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    ziomekorko napisał:

Pohamuj się z takimi opiniami, bo jeszcze dużo musisz zobaczyć i się nauczyć jak widać.
    To ze Ty stosujesz takie z aluminium na wierzchu, nie oznacza, że nie ma innych : takich z aluminium pomiędzy warstwami.
    Kol. @Wawrzyniec pokazał na jednym ze zdjęć jak to wygląda.
    Tyle w temacie. Roboty na 20 minut , a pisania na godzinę.
  • #18 16286949
    sebaele22
    Poziom 30  
    Witam ponownie, grzejnik podłączony. Musiałem zakupić rury z warstwą aluminium na wierzchu bo takie były na zasilaniu i powrocie, do tego zakupiłem skrobak. Co do podłączenia to szczerze powiem że robiłem to pierwszy raz, wszystko szczelne ale mam obawy że może puścić po czasie. Skrobanie fatalne bo czasem więcej skrobie niż tylko warstwę aluminiową i rura jest nieco cieńsza. Chciałbym jeszcze zapytać czy takie połączenia na złączkach muszą być prosto? Pytam bo na niektórych łączeniach musiałem delikatnie krzywić aby spasowały mi wyprowadzenia na grzejnik.
  • #19 16288954
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Lekkie odchylenie nie spowoduje nieszczelności, tylko kiepski efekt wizualny, O zgrzewy ( po oskrobaniu) się nie martw, bo po zgrzaniu PP stanowi jednolity materiał i zostaje pogrubiony o kształtkę zewnetrzną. Jakbyś przeciął taki zgrzew to nie widać gdzie było łączenie.
  • #20 16289423
    sebaele22
    Poziom 30  
    Dzięki a czy po zgrzaniu można delikatnie naciągać, wyginać itp?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia grzejnika łazienkowego przy użyciu rur PP. Użytkownicy zalecają stosowanie rur PP-R stabi o średnicy 16mm lub 20mm, przy czym 20mm jest preferowane ze względu na wytrzymałość. Wskazano, że rury z wkładką aluminiową wymagają skrobaka, natomiast rury z włóknem szklanym są mniej zalecane. Użytkownicy podkreślają, że rury stabi z aluminium wewnętrznie nie wymagają skrobania, co ułatwia instalację. Zwrócono uwagę na konieczność doboru odpowiednich złączek do rur oraz na znaczenie grubości ścianek rur. Połączenia na złączkach mogą być lekko odchylone bez ryzyka nieszczelności, a po zgrzaniu materiał staje się jednolity.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA