logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skąd wyciek oleju do sprzęgła w Actros 1840 MP1 po naprawie?

Subokay 18 Maj 2012 17:14 3607 6
REKLAMA
  • #1 10910584
    Subokay
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam

Mam problem. Jest wyciek oleju do sprzęgła.

Historia jest dość zagmatwana.
    W styczniu poszło mi sprzęgło (skończyło się) i zrobiłem je w serwisie Mana na częściach Sachsa razem z kołem zamachowym. Wszystko było dobrze do zeszłego tygodnia. Najpierw coś chrupnęło i auto straciło biegi. Pedał sprzęgła wpadł w podłogę. Myśleliśmy, że wyprzęgnik ale okazało się, że poszedł element dociskowy sprzęgła.
    W sumie dużo nie wyszło i szafa grała bez wyciągania całej skrzyni.
    Już wtedy mechanik zwrócił uwagę na fakt, że jest zasyfione sprzęgło olejem. Bo jak otworzył otwór rewizyjny to mu wyciekało. No ale jak to w transporcie nie było czasu ani funduszy żeby to rozebrać i stać. Wszystko było pięknie przez tydzień. Od poniedziałku auto stoi bo sprzęgło się ślizga jak jasna cholera i nie można tym jechać. Przyszło mi więc wyjąć wszystko i....
    No właśnie. Tarcza sprzęgła cała mokra (do wymiany ew. nabicia) reszta do uratowania.

Ale pojawia się pytanie skąd wyciek ???

Wersje wg mechaników są dwie :

1. Nieszczelna skrzynia z której wycieka olej- ODPADA (dziś sprawdzone na hamowni - skrzynia jest szczelna i sucha)

2. Wyciek oleju silnikowego na łączeniu skrzyni z wałem korbowym (od strony silnika), tam gdzie przychodzi koło zamachowe. Tam jest jakby zwichrowana obudowa sprzęgła gdzie przychodzi uszczelniacz. I oni podejrzewają że wyciek musi być stamtąd bo miejsce na uszczelniacz może być sfałdowane itp.

Ja obstawałem też za tym, że to jest olej silnikowy no ale trzeba było sprawdzić. Dodatkowo auto odkąd kupiłem brało w dużych ilościach olej (od zmiany do zmiany około 30). Ale ani nie kopciło ani nic. Naprawdę ciśnienie wszystko super. Gdzie się podziewał ten olej ciężko powiedzieć. Chyba że właśnie zagadka się rozwiązała. Ale pozostaje pytanie jak robiono sprzęgło w styczniu dlaczego nie zgłoszono mi faktu iż ten olej tam jest ? Widocznie go nie było... A auto mam u siebie już z 4 lata.... Więc chyba dopiero przy montażu sprzęgła w styczniu coś się posypało na uszczelnieniu a wcześniej coś było zrobione tak żeby do następnego rozebrania się trzymało.
    Sam już nie wiem... Czy są inne opcje przez które olej silnikowy może wlatywać do sprzęgła? Bo teraz stanęło na tym że muszę kupić obudowę sprzęgła ale nowa to kosmos cena a używaną ciężko dostać i też niemało kosztuje.... No i pytanie czy to na pewno to. Ja nie jestem mechanik więc proszę jeśli ktoś coś wie albo może rzucić na to światło chętnie usłyszę podpowiedź....
  • REKLAMA
  • #2 10911143
    robi1214
    Poziom 31  
    Ocena: 868
    Po ściągnięciu koła zamachowego będzie widać czy olej cieknie z symeringu wału.
  • REKLAMA
  • #3 10911262
    Subokay
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    koło zostało zdjęte.. Nic nie widać.
  • REKLAMA
  • #4 10911717
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 10911982
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1227
    Zmień tych podejrzanych mechaników, którzy potrzebują hamowni, aby ustalić jaki rodzaj oleju wycieka i skąd.
    Olej silnikowy jest czarny w odróżnieniu od złotego i gęstego przekładniowego.
    Sprawdzić należy simering główny, obudowę i wymienić przy okazji łożysko wałka sprzęgła.
  • #6 10915523
    TomasAGC
    Poziom 16  
    Ocena: 210
    kwantor napisał:
    Zmień tych podejrzanych mechaników, którzy potrzebują hamowni, aby ustalić jaki rodzaj oleju wycieka i skąd.
    Olej silnikowy jest czarny w odróżnieniu od złotego i gęstego przekładniowego.
    Sprawdzić należy simering główny, obudowę i wymienić przy okazji łożysko wałka sprzęgła.

Zgadzam się z kolegą kwantor
    Coś z uszczelniaczem na wale pod kołem zamachowym
  • #7 10931359
    czester11
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Tak jak koledzy pisza wymień uszczelniacz wału z tyłu
    Na koło zamachowe nabij dystans naprawczy.

Najprawdopodobniej wypieło bądz rozleciało ci sie łozysko oporowe.
    Dlatego zgrzytnęło i hałasowało. Moja rada dokładnie sprawdz komore sprzegła i skrzyni biegów aby nie została stara kulka z łozyska.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyciekiem oleju do sprzęgła w ciężarówce Actros 1840 MP1 po naprawie. Po wymianie sprzęgła i koła zamachowego w serwisie Mana, pojawiły się objawy, takie jak chrupanie, utrata biegów oraz opadanie pedału sprzęgła. Mechanik zauważył, że sprzęgło jest zasyfione olejem, jednak po zdjęciu koła zamachowego nie znaleziono widocznych wycieków. Użytkownicy sugerują sprawdzenie uszczelniacza wału, obudowy oraz łożyska wałka sprzęgła, a także wymianę uszczelniacza na wale pod kołem zamachowym. Istnieje również podejrzenie o pęknięcia w obudowie rozrządu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA