logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podłączenia dwóch żarówek z trzech przełączników - jak w żyrandolu?

MaRyG 19 Maj 2012 11:54 12704 13
  • #1 10912735
    MaRyG
    Poziom 2  
    Witam ! Pilnie potrzebuję Schematu Podłączenia : dwie żarówki , z tym ażeby można było zaświecić jedną lub dwie żarówki / podobnie jak jest w żyrandolach /i wszystkie wyłączyć i włączać z trzech przełączników .Bardzo proszę o pomoc Ryszard[/b]
  • #2 10912789
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    Ale poszukać to już się nie chce? :roll:
    Szukaj pod hasłami wyłącznik schodowy i krzyżowy. Do Twojego zastosowania potrzebne będą podwójne.

EDIT
    W związku z PW
    MaRyG napisał:
    --Wielkie dzięki za Odp. , ale naprawdę potrzebuje schematu i proszę o pomoc . Jeżeli posiada Pan taki schemat będe Panu Bardzo wdzięczny .

Kolego, pisałem Ci że skoro nie potrafisz samodzielnie rozrysować schematu krzyżowego, daremny Twój trud.

Ale może dasz sobie radę. ;-)
    Proszę, oto schemat:
    PS. Schemat uproszczony, nie zawiera przewodu PE!
  • #3 10913556
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    Jeszcze możesz zrealizować to na świecznikowym przekaźniku bistabilnym.

Można prosić o namiar na podwójny przełącznik krzyżowy?
    Przyznam, że pogooglowałem trochę i nie mogę znaleźć.
  • #4 10913624
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    remik_l napisał:
    Można prosić o namiar na podwójny przełącznik krzyżowy?
    Przyznam, że pogooglowałem trochę i nie mogę znaleźć.

Link
    Link
    Link
    Faktem jest, że dawno nie używałem tego typu łącznika i nie sprawdzałem w/w ofert. Nie mniej jednak spory czas temu miałem z nim do czynienia i wnioskuję, że nadal jest w sprzedaży.
  • #5 10913650
    MaRyG
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki za schemat. W/g przesłanego schematu przełącznikiem krzyżowym podwójnym zaświecę dwie żarówki, ale schodowym podwójnym 1 wyłączę tylko żarówkę nr 1 nie wyłączę żarówki nr 2. Analogicznie dotyczy to wyłącznika schodowego nr 2. Mi chodziło o to czy jest możliwość załączenia dajmy na to przełącznikiem krzyżowym, czy też innym - 1 żarówki , lub dwóch żarówek naraz / podobnie jak w żyrandolu / i wyłączenie wyłącznikiem schodowym nr 1, jednej żarówki, lub dwie żarówki, analogicznie chodzi mi o przełącznik nr 2 / nim wyłączę tylko żarówkę nr 2 . Nie wiem czy się Pan ze mną zgodzi. Z poważaniem
    Jeżeli udało by się Panu znaleźć jakieś rozwiązanie będę bardzo wdzięczny .

W skrócie napiszę o co mi dokładnie chodzi: wchodząc do pokoju, przy drzwiach, zapalam przełącznikiem żyrandol z dwóch żarówek. Po bokach łóżka z prawej i lewej strony mam przełączniki 1 i 2 którymi chciałbym wyłączyć 1 żarówkę, lub zgasić całkiem światło. Z jednej strony zapala światło i gasi żona a z drugiej ja.

Z poważaniem
  • #6 10913694
    remik_l
    Poziom 29  
    Wszystkie linki prowadzą do stron z podwójnym przełącznikiem krzyżowym (wcześniej jak googlowałem to też wyszukiwarka je znalazła) jednak podejrzewam, że jest to nieprawda.

Dlaczego?

Na każdej z ww. stron jest podany nr katalogowy 774118, 774218 a wg niego jest to przycisk podwójny przełączny ( 41 - kremowy, 42 - biały) o takim schemacie podłączenia
    z którego wnioskuje, że nie jest to podwójny przełącznik krzyżowy. Chyba, że się mylę.

Ponawiam pytanie: Koledzy, czy można prosić o namiar na podwójny przełącznik krzyżowy?
  • #7 10914586
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 10914769
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 271
    remik_l napisał:
    ...Ponawiam pytanie: Koledzy, czy można prosić o namiar na podwójny przełącznik krzyżowy?

Z logiki wynika, że podwójny przełącznik krzyżowy, musiałby mieć 8 zacisków a to z 6-oma zaciskami to podwójny schodowy, chyba, że się mylę.
  • #9 10915211
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 156
    Bronek22 napisał:
    Wszelkie rady zaczynają się od tego, jakie jest okablowanie, dokąd dochodzi.

Dodano po 23 [minuty]:

MaRyG napisał:
    W skrócie : napiszę o co mi dokładnie chodzi : Wchodząc do pokoju przy drzwiach zapalam przełącznikiem żyrandol z dwóch żarówek . Po bokach łóżka z prawej i lewej strony mam przełączniki 1 i 2 którymi chciałbym wyłączyć 1 żarówkę , lub zgasić całkiem światło . Z jednej strony zapala światło i gasi żona , a zdrógiej ja .

Jeżeli ma być to robione jednym wylącznikiem, to sprawa niejest prosta. Bo to są 2 funkcje. Przełącznik musi odrożniać, czy steruje 1 żarówką , czy gasi dwie.
    Ta jedn a żarówkę należy sterować przekaźnikiem bistabilnym. Wtedy możemy ją dowolnie gasić i zapalać.
    Do sterownia 2 żarówkami, powinien być drugi bistabilny.
    Pierwszy bistabiny dziala bezpośrednio ze zdublowanych przełączników przy łóżkach.
    Drugi bistabilny jest sterowany bezpośrednio z przelącznika przy drzwiach.
    Przełącznik przy łożku przełaczy soięna drugi bistabilny, pod warunkiem, że przelącznik przytrzymamy przez 2 sek. I do tego trzeba zaprojektować i dorobić elektronikę. Poza tym, obie żarowki w żyrandolu powinny być sprzęgniete przekaźnikiem, żeby jedna żarowka byla sterowana jednocześnie z dwóch bistabilnych.
    Jest to kawal roboty i projektu i dlatego kolega musi za to dobrze zapłacić.
    Jest to do zrobienia

Przed przystąpieniem do projektu musi być odpowiednie okablowanie. I tu sie może sprawa położyć. Bo nie będziemy mieli dostępu w odpowiednim miejscu do przewodów.
    Na to co ja wymyśliłem, do rozdzielnicy musza dochodzić przewody z 3 przełączników i od żarówek.I tylko po 2 ( 3 z PE) żyły od każdego elementu.
    Kolega sobie wymyślił kosztowny kaprys.
    Ja u siebie mam zbliżoną opcję, ale zrobiłem to na pilocie i na wydzielonej odrębnej żarówce. zamiast przełącznika przy łóżku używam pilota.
    Bronek

Powalający tekst, szczególnie te fragmenty tłustym drukiem.
    Drzwi otwarte, nie trzeba ich wyważać, wystarczy trochę miejsca w puszce pod wskazany przez Kolegę remik_I przekaźnik BIS-404 za raptem 68 zł netto i zwykłe jednoklawiszowe łączniki zwierne.
  • #10 10915310
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Przekaźnik bistabilny szeregowy HAGERa. Stan pracy po jednorazowym naciśnięciu przycisku sterującego: Wyłączony, zwarte styki 1-2, zwarte styki 1-2 i 3-4, zwarte styki 3-4, wyłączony.
  • #11 10916683
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 10917230
    remik_l
    Poziom 29  
    sq9jjh napisał:

Z logiki wynika, że podwójny przełącznik krzyżowy, musiałby mieć 8 zacisków a to z 6-oma zaciskami to podwójny schodowy, chyba, że się mylę.

Mnie również się tak wydaje, tyle że sterowanie odbywa się za pomocą przycisków.
  • #13 10917354
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Bronek22 napisał:
    Opcja byłaby prostsza, jeżeli przy łóżku byłby podwójny wyłącznik. Do tego wyłącznika tylko 3 żyły. Jeden biegun do 2 żarówek, drugi do pojedyńczej żarówki. Wtedy nie jest potrzebna elektronika i kolega ma czego chce. Elektronika zmniejsza liczbę żył do 2.
    Bronek

A jak zrobić żeby załączać to z 3 miejsc???
  • #14 10917967
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat podłączenia dwóch żarówek z trzema przełącznikami, aby umożliwić ich niezależne włączanie i wyłączanie, podobnie jak w żyrandolu. Użytkownicy sugerowali zastosowanie podwójnych przełączników schodowych i krzyżowych, a także przekaźników bistabilnych do realizacji tego zadania. Wskazano na potrzebę odpowiedniego okablowania oraz możliwości sterowania z różnych miejsc. Pojawiły się pytania dotyczące dostępności podwójnych przełączników krzyżowych oraz ich specyfikacji. Wskazano również na konieczność zaprojektowania odpowiedniej elektroniki, jeśli zastosowanie ma być bardziej skomplikowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA