Witam ! Pilnie potrzebuję Schematu Podłączenia : dwie żarówki , z tym ażeby można było zaświecić jedną lub dwie żarówki / podobnie jak jest w żyrandolach /i wszystkie wyłączyć i włączać z trzech przełączników .Bardzo proszę o pomoc Ryszard[/b]
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamMaRyG napisał:--Wielkie dzięki za Odp. , ale naprawdę potrzebuje schematu i proszę o pomoc . Jeżeli posiada Pan taki schemat będe Panu Bardzo wdzięczny .
remik_l napisał:Można prosić o namiar na podwójny przełącznik krzyżowy?
Przyznam, że pogooglowałem trochę i nie mogę znaleźć.
MaRyG napisał:W skrócie : napiszę o co mi dokładnie chodzi : Wchodząc do pokoju przy drzwiach zapalam przełącznikiem żyrandol z dwóch żarówek . Po bokach łóżka z prawej i lewej strony mam przełączniki 1 i 2 którymi chciałbym wyłączyć 1 żarówkę , lub zgasić całkiem światło . Z jednej strony zapala światło i gasi żona , a zdrógiej ja .
remik_l napisał:...Ponawiam pytanie: Koledzy, czy można prosić o namiar na podwójny przełącznik krzyżowy?
Bronek22 napisał:Wszelkie rady zaczynają się od tego, jakie jest okablowanie, dokąd dochodzi.
Dodano po 23 [minuty]:
MaRyG napisał:W skrócie : napiszę o co mi dokładnie chodzi : Wchodząc do pokoju przy drzwiach zapalam przełącznikiem żyrandol z dwóch żarówek . Po bokach łóżka z prawej i lewej strony mam przełączniki 1 i 2 którymi chciałbym wyłączyć 1 żarówkę , lub zgasić całkiem światło . Z jednej strony zapala światło i gasi żona , a zdrógiej ja .
Jeżeli ma być to robione jednym wylącznikiem, to sprawa niejest prosta. Bo to są 2 funkcje. Przełącznik musi odrożniać, czy steruje 1 żarówką , czy gasi dwie.
Ta jedn a żarówkę należy sterować przekaźnikiem bistabilnym. Wtedy możemy ją dowolnie gasić i zapalać.
Do sterownia 2 żarówkami, powinien być drugi bistabilny.
Pierwszy bistabiny dziala bezpośrednio ze zdublowanych przełączników przy łóżkach.
Drugi bistabilny jest sterowany bezpośrednio z przelącznika przy drzwiach.
Przełącznik przy łożku przełaczy soięna drugi bistabilny, pod warunkiem, że przelącznik przytrzymamy przez 2 sek. I do tego trzeba zaprojektować i dorobić elektronikę. Poza tym, obie żarowki w żyrandolu powinny być sprzęgniete przekaźnikiem, żeby jedna żarowka byla sterowana jednocześnie z dwóch bistabilnych.
Jest to kawal roboty i projektu i dlatego kolega musi za to dobrze zapłacić.
Jest to do zrobienia
Przed przystąpieniem do projektu musi być odpowiednie okablowanie. I tu sie może sprawa położyć. Bo nie będziemy mieli dostępu w odpowiednim miejscu do przewodów.
Na to co ja wymyśliłem, do rozdzielnicy musza dochodzić przewody z 3 przełączników i od żarówek.I tylko po 2 ( 3 z PE) żyły od każdego elementu.
Kolega sobie wymyślił kosztowny kaprys.
Ja u siebie mam zbliżoną opcję, ale zrobiłem to na pilocie i na wydzielonej odrębnej żarówce. zamiast przełącznika przy łóżku używam pilota.
Bronek
sq9jjh napisał:
Z logiki wynika, że podwójny przełącznik krzyżowy, musiałby mieć 8 zacisków a to z 6-oma zaciskami to podwójny schodowy, chyba, że się mylę.
Bronek22 napisał:Opcja byłaby prostsza, jeżeli przy łóżku byłby podwójny wyłącznik. Do tego wyłącznika tylko 3 żyły. Jeden biegun do 2 żarówek, drugi do pojedyńczej żarówki. Wtedy nie jest potrzebna elektronika i kolega ma czego chce. Elektronika zmniejsza liczbę żył do 2.
Bronek