logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektroniczny licznik wody ze zdalnym odczytem - opinie i koszty wymiany

dziabaq 19 Maj 2012 12:01 7344 4
REKLAMA
  • #1 10912760
    dziabaq
    Poziom 11  
    Ocena: 42
    Witajcie,

W mojej spółdzielni jest akcja wymiany liczników analogowych, które już utraciły legalizację na elektroniczne ze zdalnym odczytem.
    Wielu lokatorów buntuje się przed tym rozwiązaniem, argumentując że taki licznik jest 100% droższy od zwykłego i bardziej zawodny ( wiadomo - elektronika )

Przeszukałem Gooogle i nie znalazłem nic co by mnie mogło ukierunkować ZA lub PRZECIW

Zebranie z głosowaniem wkrótce, a ja zielony :((

Możecie poradzić?
  • REKLAMA
  • #2 10912768
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Dowiedz się o model licznika. Wszystko zależy od jego wykonania. Może to być chiński bubel lub też porządny (też chiński, ale sprawdzony :) ).
  • REKLAMA
  • #3 10921276
    dziabaq
    Poziom 11  
    Mają to być wodomierze METRONA serii EPICO
  • REKLAMA
  • #5 10921539
    dziabaq
    Poziom 11  
    Dzięki, czytałem te opinie i szczerze mówiąc nie wnoszą nic konkretnego do tematu. Fakt że się komuś zablokował licznik nie przesądza że cały produkt jest do bani.

Mnie martwi natomiast co innego. Liczniki te wymagają koncentratora do sczytywania danych umieszczonego najlepiej co dwa piętra. Wyrasta ci więc dodatkowy grzmot na ścianie ( skrzynka ) do której trzeba doprowadzić kable ( zasilanie i internet ) kto potem będzie za to płacił??

Dochodzi również ryzyko wandalizmu. Zawsze znajdzie się taki ciekawski co rozp.. skrzynkę żeby zobaczyć co jest w środku ( może złoto? )
    I tak borykamy się ciągle z wandalami co domofon psują. Wandalami są roznosiciele ulotek co mają dodatek za wrzucenie ulotki do skrzynki, więc włamują się do zamków, rozbijają domofony, itp. żeby mieć ułatwioną pracę.

Ponadto licznik wymaga baterii... Producent podaje że wytrzyma ona 5 lat, ale pytam się na jakiej wodzie??? Na zimnej, zgoda, ale na gorącej nie daje baterii więcej niż rok. Kto ma ponosić koszty zakupu baterii i ich montażu?? Ja w liczniku grzebać nie będę, nawet gdybym umiał... Potem mnie oskarżą za próbę oszukania urządzenia pomiarowego.
REKLAMA