logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcie nowej grzałki w pralce Ardo S1000X - wysadza bezpieczniki, co robić?

Comasz7 19 Maj 2012 20:12 3249 8
REKLAMA
  • #1 10914217
    Comasz7
    Poziom 2  
    Witam, czy mogę prosić o pomoc w problemie: zmieniłem grzałkę w pralce ardo s1000x, końcówki wtyków, "wciski" podłączające grzałkę czyste, suche wykonałem 2 prania i grzałka powoduje wysadzanie bezpiecznika w mieszkaniu. Korki wysadza efektownie nawet jeżeli pralka jest wyłączona (wtyczka w gniazdku), prąd nadal dochodzi do grzałki i wysadza korki. Czy możliwe aby grzałka miała wadę, na 100 % jest to grzałka na plastikowym pierścieniu w kol. niebieskim wyraźnie widać osmolone przypalenie.
  • REKLAMA
  • #2 10914745
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1265
    Comasz7 napisał:
    Czy możliwe aby grzałka miała wadę, na 100 % jest to grzałka na plastikowym pierścieniu w kol. niebieskim wyraźnie widać osmolone przypalenie.
    Co to za dziwne teorie i opowieści? W takim wypadku zdejmuje się przewody zasilające z grzałki i sprawdza ponownie, zamiast bawić w dedukcję.
  • REKLAMA
  • #3 10914797
    artfik
    Poziom 26  
    Ocena: 343
    Wyczyść dobrze to osmolenie ,mozna lakierem do paznokci posmarować ,a może ona przecieka i z tąd to osmolenie

Moderowany przez ROBSON33:

3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10914909
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1265
    artfik napisał:
    mozna lakierem do paznokci posmarować
    Albo posypać proszkiem z suszonej żaby.
    Jeśli pralka wyrzuca różnicówkę to lakier do paznokci na to nie pomoże - a jeszcze może się zapalić.
  • #5 10915081
    Comasz7
    Poziom 2  
    Co to za dziwne teorie i opowieści? W takim wypadku zdejmuje się przewody zasilające z grzałki i sprawdza ponownie, zamiast bawić w dedukcję.[/quote]

Nie bawię się w dedukcję, teorię i opowieści, tylko opisuje stan faktyczny jaki mam, swoimi słowami, tak aby przekazać jak najwięcej informacji i uzyskać pomoc, wszystko jest suche, dobrze zamocowane, brak luzów na zaciskach, skorzystałem z różnych postów na forum, a mimo to nie wiem dlaczego do grzałki dochodzi napięcie po wyłączeniu pralki, na skutek czego wysadza mi korki, a w tym czasie na zaciskach grzałki następuję drobny efekt hukowo - błyskowy, na skutek czego na zacisku oznaczonym kol. niebieskim nastąpiło osmolenie z nadtopieniem pastikowego niebieskiego "pierścienia". Po zdjęciu zacisków z grzałki pralka normalnie działa(oczywiście bez podgrzewania wody). Czy może to być wina nowej grzałki ? Chyba rzemieślniczej ? Może ktoś już miał taki problem ? Pralka po zmianie grzałki wykonała pranie czyszczące w temperaturze 60 stopniu, następnie kolejne w temp. 40 stopni, a gdy żona zatrzymała i chciała ponowić płukanie wywaliło korki, następnie przy kolejnym włączeniu powtórzyło się, po zdjęciu zacisków z grzałki dokończyłem pranie. Gdy założę zaciski na grzałkę włożę wtyczkę do gniazdka, nie włączę pralki, słychać i czuć grzałkę, muszę szybko wyjąć wtyczkę z prądu ot cały opis.
  • #6 10915111
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1005
    Zdejmij konektory z zacisków grzałki i przetestuj grzałkę induktoremo o napięciu 500V podłączając jeden przewód z induktora na korpus grzałki a drugi przewód na jeden zacisk grzałki i nie trzeba chodzić do wróżki wskazania induktora powiedzą Ci wszystko.Prawdopodobnie na metalowym korpusie grzałki jest wzdłużne mikropęknięcie wskutek czego do elementu grzejnego zabudowanego w metalowej rurce dostała się woda.Wymiana grzałki na nową przywróci sprawność pralki.
  • REKLAMA
  • #7 10915141
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    Comasz7 napisał:
    zmieniłem grzałkę w pralce ardo s1000x,

A jaki był powód wymiany grzałki?
  • #8 12287815
    kukula82
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Kolego na początek to powiedz czy wywala Ci wyłącznik różnicowy czy bezpiecznik bo to jest zasadnicza różnica.Jeśli różnicówka to masz upływność do masy czyli przebicie a jeśli bezpiecznik to masz zwarcie.chodź swoja drogą nie spotkałem się żeby grzałka miała zwarcie raczej przerwę(czyli spalona) albo przebicie.
    Moderowany przez mrhari:

3.1.19. Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.

• #9 12287969
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Kolego przed pisaniem sprawdź datę temat pochodzi z przed roku i pewnie już autora dawno nie interesuje więc po co odgrzewać stare kotlety.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nową grzałką w pralce Ardo S1000X, która powoduje wysadzanie bezpieczników, nawet gdy pralka jest wyłączona. Po wymianie grzałki, na zaciskach pojawiło się osmolone miejsce, co sugeruje możliwe uszkodzenie grzałki. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń, czyszczenie osmolonego miejsca, a także testowanie grzałki pod kątem mikropęknięć, które mogą prowadzić do przebicia. Istotne jest rozróżnienie, czy problem dotyczy wyłącznika różnicowego (przebicie) czy bezpiecznika (zwarcie). Wymiana grzałki na nową może przywrócić sprawność urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA