logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować AirLive G.DUO jako repeater z TP-Link TD-W8960N?

kubczyk85 19 Maj 2012 22:24 3688 10
REKLAMA
  • #1 10914690
    kubczyk85
    Poziom 10  
    Witam

Mam mały problem z konfiguracją G.DUO, mianowicie: w jednym budynku pod Neo podłączony mam router Tp-liknk TD-W8960N i chciałbym udostępnić internet w budynku obok, niestety sieć łapie tylko przy oknach, im głębiej w domu tym gorzej z zasięgiem. Aby polepszyć zasięg chcę kupić do drugiego budynku AP. W międzyczasie do testów pożyczyłem AP Airlive G.Duo (którego chciałem kupić). Niestety mam problem z konfiguracją G.DUO. Próbowałem ustawić w dwojaki sposób najpierw WISP+AP następnie Client+AP, ale za każdym razem nie mam dostępu do internetu. Radio 1 ustawiam,aby odbierał SSID nadawany z tp-linka, podaję hasło i niby wszystko OK, ale przy podłączeniu się do AP nie działa jak należy. Nie wiem też do końca czy wina leży w konfiguracji AP czy może routera Drugi problem, to czy jest możliwość ustawienia AP tak aby nie tworzyć nowej sieci, w sensie nowego SSID-a. Wolałbym mieć jedną sieć, z jedną pulą adresów i będąc podłączonym czy to do AP czy routera móc zarządzać jednym i drugim oraz wszystkimi komp. w sieci.
    Bardzo proszę o pomoc w konfiguracji AP.
    Ewentualnie, ponieważ jeszcze urządzenia nie kupiłem, może polecili byście innego AP, który miałby takie opcje.
  • REKLAMA
  • #2 10915276
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Jeżeli komputery chcesz mieć w jednej sieci to konfiguracja Client+AP, gdzie w AP wpisujesz taką samą nazwę SSID jak na TP-Linku i konfigurujesz takie same zabezpieczenia.
    Problemem może być poziom sygnału jaki masz na G.DUO z TP-Linka.
  • REKLAMA
  • #3 10915372
    kubczyk85
    Poziom 10  
    Próbowałem takich ustawień, ale kiedy chcę na drugiej antenie (radio 2) dać taką samą nazwę SSID-a pluje się, że na dwóch antenach nie może być taka sama nazwa. Najbardziej denerwuje mnie to, że nie potrafię go skonfigurować, aby poprawnie działał. Wcześniej konfigurowałem go z innym routerem (jakimś tp-linkiem) i nie było problemów, a teraz niezależnie od ustawień ciągle mam brak dostępu do internetu. Może to być wina tego, że AP nie łączy się poprawnie z routerem? Na tp-linku zmieniłem zabezpieczenia na WPA2-PSK oraz AES podobnie wybieram na AP, ale nie chce się zalogować, co również jest dziwne, ponieważ przy pierwszej konfiguracji pokazało się, że się połączył. Później przy dalszym ustawianiu, za każdym razem wyskakuje błędne ustawienia zabezpieczeń.
  • REKLAMA
  • #4 10915383
    jimasek
    kubczyk85 napisał:
    Później przy dalszym ustawianiu, za każdym razem wyskakuje błędne ustawienia zabezpieczeń.

Próbowałeś resetować G.DUO do ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja?
  • #5 10915463
    kubczyk85
    Poziom 10  
    Właśnie to zrobiłem, ale i tak nie pomogło. Jak łącze się przez sieć z AP, nie mam dostępu do internetu.
  • #6 10917018
    jimasek
    Spróbował bym skonfigurować połączenie jako Client w Radio1 i sprawdzić czy masz internet przez kabel. Daj screen-a ze statusu urządzenia.
  • #7 10917406
    kubczyk85
    Poziom 10  
    A więc tak. Zacząłem wszystko od nowa. Najpierw podłączyłem AP do Routera po kablu i AP ustawiłem jako AP+AP i po połączeniu się do sieci z AP wszystko działało jak należy.
    Następnie lapka podłączyłem po LAN-ie do AP, a jego ustawiłem jako Client+AP . W ustawieniach radio 1 Client wybrałem Site Curvey następnie sieć (router), wprowadziłem hasło i niby się połączyło. Sprawdziłem na routerze i jest widoczny MAC AP jako podłączony pod wi-fi.
    Dalej w ustawieniach LAN Interface, DHCP ustawiłem na wyłączony a bramę na IP routera.
    Dostępu do netu jednak nie było, ale teraz ciekawsza część - jak się połączyłem przez wi-fi nagle internet zaczął działać, a przecież na identycznych ustawieniach próbowałem połączyć się przez pół wczorajszego dnia. Po prostu witki opadają:(
    Po zmianie na WISP+AP, i podonych ustawieniach jak Client+AP również internet nie działa.
  • #8 10917441
    jimasek
    To co pisałem daj screen-a ze statusu routera oraz komendy ipconfig /all. Konfiguracja Client+AP, prawdopodobnie jest gdzieś problem z adresacją lub DNS-ami.
  • #9 10922773
    kubczyk85
    Poziom 10  
    W końcu udało mi się znaleźć rozwiązanie, problemem niestety była moja głupota:( W pomieszczeniu miałem słaby zasięg i widocznie nie mógł się połączyć z routerem (lub gubił połączenie), przeniosłem się do pomieszczenia obok i już problemów nie było. W błąd wprowadziło mnie to, że kiedy łączyłem się przez site curvey wyskakiwała informacja, że się połączył. Niestety tyle się z nim namęczyłem a i tak zasięg jednak nie jest zadowalający i w miejscach gdzie jest słabszy zasięg przerywa połączenie. Myślę, żeby poszukać innego rozwiązania, dlatego mam jeszcze jedno pytanko, czy zakup do routera TP-Link TD-W8960N AP TP-LINK TL-WA901 i ustawienie go jako repeater było by lepszym wyjściem, przynajmniej jeśli chodzi o zasię i szybkość??
  • #10 10924392
    jimasek
    Zasięg może tak ale szybkość na pewno nie. Tryb repeater zawsze wprowadza opóźnienia w transmisji.
  • REKLAMA
  • #11 10933424
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    kubczyk85 napisał:
    Niestety tyle się z nim namęczyłem a i tak zasięg jednak nie jest zadowalający i w miejscach gdzie jest słabszy zasięg przerywa połączenie. <...>

Nie napisałeś, jaka jest siła sygnału wskazywana funkcją Site Survey. A było na ten temat (gdyby choć trochę poszukać) np. TUTAJ
    Swoją drogą dziwię się moderatorom, że nie przenieśli powyższych postów do tamtego topicu (o bardzo podobnym tytule), gdzie od dawna są dyskutowane różne zagadnienia związane z konfiguracją G.DUO.

Rozwiązaniem może być znalezienie najbardziej optymalnego miejsca odbioru dla urządzenia lub zastosowanie lepszej anteny na Radio1 np. kierunkowej-panelowej. Jakkolwiek jeżeli rzecz dotyczy przesyłania wifi w pomieszczeniach, wewnątrz budynków (po drodze kilka ścian, stropów, itp.) i to może się okazać nie bardzo skuteczne.

Pozdrawiam -

Stanley

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją punktu dostępowego AirLive G.DUO jako repeatera dla routera TP-Link TD-W8960N. Chciałby poprawić zasięg internetu w sąsiednim budynku, ale napotyka trudności w ustawieniach, szczególnie przy próbie użycia tej samej nazwy SSID na obu antenach. Po kilku próbach i resetach urządzenia, użytkownik odkrył, że problemem był słaby sygnał z routera, co uniemożliwiało stabilne połączenie. Po przeniesieniu G.DUO do innego pomieszczenia z lepszym zasięgiem, internet zaczął działać, jednak zasięg nadal pozostawia wiele do życzenia. Użytkownik rozważa zakup innego punktu dostępowego TP-Link TL-WA901 jako alternatywy, ale obawia się, że tryb repeatera może wprowadzać opóźnienia w transmisji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA