logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czyszczenie gaźnika. Jak powinna wyglądać procedura?

czapajew 11 Sty 2005 11:24 8336 8
REKLAMA
  • #1 1128421
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    Mam takie pytanie, czy ktoś może stosował do czyszczenia gaźników środek /niewiem czy prawidłowo piszę nazwę/ TOTAL CONDITIONER.
    Środek ten jest w spraiu, ma podwójne działanie, najpierw czyść gaźnik, a druga faza to czyszczenie komory silnika z nagaru.Prawdopodobnie jest b.dobry ale nie wiem czy puźniej nie trzeba przeprowadzić diagnostyki gaźnika. Proszę o opinie na ten temat.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1128605
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    do czyszczenia gażnika używam dodatek do benzyny Total Fuel Cleaner.
    Sprajem niewiele wewnątrz się wyczyści
  • #3 1134517
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Ja używam Carburettor Cleaner firmy Valvoline. Nie mogę narzekać. Jednak nie wykluczam, że jest coś lepszego.
  • REKLAMA
  • #4 1135421
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    To czyszczenie robicie profilaktycznie, czy coś się dzieje?
    Mam przejechane 160tys i żadnego czyszczenia gaznika nie robiłem do tej pory. Na razie wszystko jest w porzadku.
  • #5 1135505
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    nie wiem co to jest za auto,ale czysczenie gaznika najlepiej wykonac poprzez calkowite jego wykrecenie rozebranie i wymycie poszczegolnych czesci w benzynie.w zadne wynalazki nie wierze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1135695
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Fiat Uno60S 1994r silnik 1108
  • REKLAMA
  • #7 1136555
    staszekk7
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Ja sądze że tylko rozebranie i mycie następnie przedmuchanie sprężonym powietrzem da faktyczne efekty a mycie zewnęczne to wielki bajer
  • #8 1136883
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    Mi chodzi tylko o profilaktyke mam przejechane Ponym 190 tyś, gaźnika nigdy nie czyściłem ani rozkręcałem, jak do tej pory jest wszystko ok.
    Tylko słyszałem o tym specyfiku jak pisałem w 1 poście, gdyż z rtego co mówił sprzedawca on pozytywnie nie tylko wpływa na gażnik ale na czyszczenie całego silnkia.
    Pozdr.
  • #9 1137956
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Witam
    Sorki że zażartuje, czysci pewnie nieżle kieszeń, a na silnik pewnie jeszcze lepiej wpływa jak moto doktor hehehehe. Przepraszam że żartuje ale czasami te wszystkie specyfiki potrafią bardziej zepsuć silnik niż naprawić.
    Jeszcze raz sorki jestem w tym bardzo ostrożny, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy procedury czyszczenia gaźnika oraz stosowania środka TOTAL CONDITIONER w sprayu, który ma podwójne działanie: czyszczenie gaźnika i komory silnika z nagaru. Użytkownicy wskazują, że skuteczne czyszczenie gaźnika wymaga jego całkowitego demontażu, rozebrania i mycia poszczególnych części, najlepiej w benzynie, a następnie przedmuchania sprężonym powietrzem. Zewnętrzne spraye mają ograniczoną skuteczność. Jako alternatywę do czyszczenia gaźnika wymieniono dodatki do paliwa, takie jak Total Fuel Cleaner oraz Carburettor Cleaner firmy Valvoline. Wątpliwości budzi konieczność diagnostyki po zastosowaniu środków chemicznych oraz skuteczność preparatów typu TOTAL CONDITIONER, które mogą mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na silnik. Przykładowy samochód w dyskusji to Fiat Uno 60S z 1994 roku, silnik 1108 cm³, z przebiegiem około 190 tys. km, w którym gaźnik nie był dotychczas czyszczony i działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA