logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koniec homologacji LPG, jaki zbiornik, wielozawór?

Tomgo1990 23 Maj 2012 01:07 18953 12
REKLAMA
  • #1 10925305
    Tomgo1990
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam, jako iż kończy mi się za niedługo ważność homologacji lpg, a trzeba zrobić przegląd więc jestem zmuszony wymienić zbiornik lpg i tutaj mam kilka pytań...
    Czytając parę tematów stwierdziłem, że przedłużanie homologacji nie ma sensu ze względu na koszt i za pewne krótki okres przedłużenia homologacji w moim wypadku dlatego, że butla jest już skorodowana od zewnątrz, a wyczytałem że ma to wpływ na przedłużanie okresu ważności homologacji. Dlatego uznałem, że najlepszym wyjściem będzie zakup używanej butli z ważną homologacją.
    Teraz taka sprawa obecnie posiadam ZBIORNIK CYLINDRYCZNY o pojemności 20l z wielozaworem TOMASETTO. Jako, że nie miałem w ogóle problemów z instalacją mogę uznać, że przypuszczalnie wielozawór jest w dobrej kondycji i nie chciałbym go wymieniać, więc pozostaje wymiana samego zbiornika. Tyle, że mam problem bo z tego co widzę ciężko zakupić taką samą butlę szukałem na aukcjach i na pobliskim złomowisku byłem zapytać i niestety takiej butli nie ma.

Pytanie jakim zbiornikiem mógłbym zastapić obecny, aby stary wielozawór pasował i nie było problemów z jego instalacją w nowej butli?

Będe bardzo wdzięczny za odp, bo czas już mnie goni (2 tygodnie do przeglądu) i muszę jak najszybciej zabrać się za wymianę owej butli. Jeśli ktoś posiada namiary gdzie moga zakupić pasującą, bądź taką samą butlę to prosiłbym o informacje.

Z góry dziękuje za odp!
  • REKLAMA
  • #2 10925400
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1308
    Nie ma takiego zbiornika by zastąpić ten stary ponieważ 10lat temu zbiorniki atestowane były do ciśnienia 45Mpa ,a teraz do 25Mpa i stąd różnica w wielozaworach . Te do nowszych zbiorników posiadają tzw zawór upustowy zbyt wysokiego ciśnienia chroniący przed rozerwaniem zbiornika, a te stare go nie miały. Czyli zmota nowy zbiornik i stary zawór grozi niebezpieczeństwem w razie przetankowania i pożaru
  • #3 10925403
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 10925418
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1308
    Z tym co napisałem wiążą sie numery homologacyjne i należy ich przestrzegać .
  • #5 10925437
    dino777
    Poziom 26  
    Ocena: 122
    żadnych numerów nigdzie nie wpisujesz, wielozawór możesz zostawić stary, jak zakupisz butlę dostaniesz też wyciąg z homologacji, który jest ważny dla diagnosty, żadnych pieczątek nigdzie nie trzeba wbijać, że się wymieniło butlę, ważne jest aby wielozawór był odpowiedni do nowej butli, chodzi o wyciąganie do końca gazu, jak będzie za mały to przedłużysz wężyk, jak za duży to skrócisz.
    poszukaj tu-> www.drypa.pl
  • REKLAMA
  • #6 10926038
    Tomgo1990
    Poziom 10  
    Panowie więc o kolei bo zaczynam sie gubić... Według tego co pisze misiek musiałbym zakupić butle wraz z wielozaworem i w takiej opcji zainstalować do samochodu, a z tego co pisze dino wielozawór mógłby pozostać...

Ja z tego co słyszałem i wyczytałem to nie trzeba kupować zbiornika z zaworem bo homologacja dotyczy butli i to jest sprawdzane podczas przeglądu.

dino777 więc jak rozumiem różnica polagała by tylko na długości wężyka i obojętnie jaką butlę zakupie nie będzie problemu z zamontowaniem wielozaworu? Chodzi mi tutaj czy są różnice w jakichś śrubach czy coś? Jesli nie znajde takiego samego zbiornika jeśli chodzi o kształt to jaki będzie najlepiej zakupić? I dzięki za stronke zobacze czy coś da sie tam znaleźć.
  • #7 10926072
    dino777
    Poziom 26  
    śruby sa rozmieszczone tak samo, homologacja sprawdzana przy BT dotyczy butli, oczywiście wielozawór musi tez mieć homologację, najlepiej zakupić taką samą lub wielkościowo podobną, na stronie co podałem są wymiary butli, do tego wejdź na stronę jakiegokolwiek producenta to tez będziesz miał wymiary, np. IRENE, STAKO, chyba, ze zmiana na toroidalną to wtedy i nowy wielozawór trzeba kupić
  • REKLAMA
  • #8 10926181
    Tomgo1990
    Poziom 10  
    Wiadomo najlepiej taką samą ale właśnie w tym rzecz, że nigdzie takiej samej nie potrafie znaleźć. Dokładnie posiadam taka butlę jak na tym zdjęciu: http://irene.pl/samochody/rozne/FIAT%20700.jpg czy np. taka butla bedzie ok by zastąpić starą: http://moto.allegro.pl/butla-walcowa-lpg-40l-waznosc-11-2013-z-dokum-i2367563231.html ? A jeśli nie to byłbym wdzięczny gdybyś mi podesłał wiedząc już jaką posiadam butlę taką aby pasowała, bo po prostu nie chce tego spie*rzyć i zakupić jakąś niewłaściwą do której nie będzie pasował wielozawór :/
  • Pomocny post
    #9 10926195
    dino777
    Poziom 26  
    potrzebujesz zbiornika eliptycznego http://www.irene.pl/ podpytaj u nich kto to rozprowadza, bo wygląda na niszową produkcję, albo pomyśl o zbiorniku w koło, będziesz miał chyba wiecej miejsca w bagażniku, bo zapas mozna sobie przekładać

Dodano po 30 [sekundy]:

aa ten z all........ro jest inny
  • #10 10926223
    Tomgo1990
    Poziom 10  
    No własnie i chyba dlatego ciężko gdziekolwiek znaleźć taką butlę, ale jak powiadasz napisze do nich i zapytam może mają jakieś informacje gdzie można bezproblemowo zakupić, a jak nie to już też tak myślałem żeby zmienić na na butlę w miejsce koła i zakupić jakaś uzywaną już z wielozaworem skoro mój stary nie będzie pasował.

I sory tak w ogóle za linka z al...ro ;)
  • #11 10946991
    maro504
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    I jak z tą butlą?
    Pytam,gdyż jeśli chcesz mogę ją zalegalizować na kolejne 10 lat.
    Jesteś zainteresowany dzwoń 504-231-853
    Posiadam także wiele innych zbiorników używanych zalegalizowanych na minimum 9 lat ważności z wielozaworem i bez.
  • #12 11324122
    flatron316
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Witam
    Odgrzewam kotleta.
    Mam podobny problem jak w tytule -ale troche inne pytania .Otóż mam zbiornik toroidalny Bormech 46l do niego wielozawór o oznaczeniu MOD AT02 OMVL
    Chce kupic sam zbiornik i sam go przełożyć

I teraz pytania
    1.Czy jak kupię zbiornik to mam na coś zwrocić uwagę odnosnie rozmiaru otworu pod zawór -czy to jakiś uniwersalny rozmiar i wielozawor bedzie pasował do wszystkich butli?
    2.To pytanie jest zwiazane z 1 -ponieważ na stronie bormecha są rożne zbiorniki ale jak wynika nie produkują 46l -robia albo 45 albo 50l czy musze kupowac zbiornik Bormecha czy moge innego producenta i ten wielozawór ktory mam bedzie pasował?
    3.Czy może ktoś podpowiedzieć jaki zbiornik wejdzie do Scenica1 ph2 (po FL) z 2002r (ilu litrowy ew o jakich wymiarach)?
    Pozdrawiam
  • #13 11324633
    dino777
    Poziom 26  
    ad1. uniwersalny, żadnych problemów przy przekłądaniu
    ad2. może być inny
    ad3. zmierz miarką i będziesz wiedział, albo wejdź na stronę IRENE i tam są różne auta i zdjęcia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem wymiany zbiornika LPG w związku z końcem ważności homologacji. Użytkownik posiada zbiornik cylindryczny 20l z wielozaworem TOMASETTO, który chce wymienić na używany zbiornik z ważną homologacją. Uczestnicy forum zwracają uwagę na różnice w ciśnieniach homologacyjnych starych i nowych zbiorników, co wpływa na bezpieczeństwo. Podkreślają, że wielozawór może pozostać, o ile jest odpowiedni do nowego zbiornika. Użytkownik pyta o dostępność zbiorników oraz ich kompatybilność, a także rozważa możliwość zakupu zbiornika toroidalnego. Wskazówki dotyczące wymiarów i producentów, takich jak IRENE i Bormech, są również omawiane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA