logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana zbiornika LPG z homologacją 67R00 - przepisy i praktyka SKP

and61 14 Sie 2009 08:39 28824 11
REKLAMA
  • #1 6891754
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    Upłynęło 10 lat i muszę wymienić zbiornik
    Jakie sa dokładnie przepisy dotyczące przypadków wymiany zbiornika w instalce z hom. 67R00, czy w ich świetle może zostać stary ("00") wielozawor, czy nie... a jesli nawet nie, to jaka jest praktyka w tym względzie, tzn. jak na to patrzą diagności podczas przeglądu w SKP.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6892019
    globus
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    Wielozawór może zostać, stara butla też ale musisz zrobić na nią nowe badanie, niestety ważne tylko na rok wiec jest to całkowicie bez sensu bo to tylko koszta. Zostaje zakup nowej butli mającej homologację na 10 lat. Diagności różnie podchodzą jedni chcą inni nie, chyba zależy to od ich zaangażowania w pracę.

Regulamin, p.15. Popraw treść postu, lub trafi on do kosza. ElpigazN
  • #4 6892468
    jaro2001
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam

Kiedyś też miałem ten problem, pojechałem zrobić badanie ale mogłem wybrać na 2 lata lub na 5 lat była duża różnica w cenie. Z racji, że był to samochód stary, ostatecznie jednak kupiłem butlę używaną na Allegro z homologacją na parę lat i jeszcze gaz w niej był ;). to mnie wyszło najtaniej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 6894067
    and61
    Poziom 27  
    byłem dzis u gazownika , uzgadniając wizytę , on potwierdza odpowiedź kol globus , można wymienić zbiornik bez wymiany zaworu

czyli jak widac z powyższego przykładu
    przepis można różnie interpretować

po wymianie zbiornika podjadę do SKP , ciekaw jestem co oni powiedzą :P
  • #6 6894411
    GIGOL1977
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam . Podłączę się do wątku bo nie chcę zakładać nowego tematu.Jeśli w papierach butli pisze że została wyprodukowana w 2000 roku to muszę ją wymienić przed przeglądem który mam w kwietniu 2010 czy mogę jeździć do końca roku tzn czy homologacja jest ważna do 01.2010 czy 12.2010 bo nigdzie nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi na to pytanie.Jeśli ktoś się oriętuje w temacie to proszę o odpowidź
  • REKLAMA
  • #7 6897232
    banzai54
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    To i ja Was o coś zapytam, jestem przed 1 przeglądem auta z gazem i nie wiem czy mam ze sobą coś brać czy tylko samochód i dowód rejestracyjny?
    Pytam ponieważ mój znajomy miał taką sytuację, pojechał na stację, przegląd kosztował 100zł i gazu nie sprawdzali... A diagnosta widział, że gaz jest ponieważ oglądał samochód i jeszcze nim na kanał wjeżdżał, a włącznik nie jest jakoś specjalnie ukryty.
  • REKLAMA
  • #8 6897278
    and61
    Poziom 27  
    przez 3 lata posiadania obecnego auta do SKP jeździłem tylko z autkiem i dow. rejestracyjnym , płaciłem 180zł
    na przeglądzie w styczniu diagnosta chciał obejrzeć zbiornik , popatrzył na wybitą na nim datę i przypominał o konieczności jej wymiany przed następną wizytą
    Gigol
    proponuje zapytać na tym forum http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=2498
  • #9 6897585
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    może rozwieję wątpliwości
    jeśli butla ma atest np do wrzesień 2010 a przegląd jest w sierpniu to diagnosta musi podbić tyle że może dać przegląd na miesiąc (do końca września) a jeśli da na rok to można jeździć do następnego przeglądu ale należy przed następnym przeglądem wymienić butlę albo zrobić legalizację tej która jest w aucie
    jeśli butla posiada jeszcze atest to na przegląd należy zabrać dowód rejestracyjny i śwadectwo homologacji butli - wtedy nikt się nie przyczepi
    jeśli auto ma inst gazową ale nie ma stosownej pieczątki w dowodzie to dianosta powinien dać wynik negatywny ze względu na obecność inst chyba że właściciel okaże się stosownymi dokumentami na inst to powinien polecić zrobienie stosownego wpisu w wydziale komunikacji
  • #10 6899868
    and61
    Poziom 27  
    Witam jeszcze raz i mam kolejne pytanie :
    czy oprocz "Poświadczenia wykonania i zbadania zbiornika gazu skroplonego do napędu pojazdów samochodowych " gazownik zobowiązany jest wydać jeszcze jakieś pismo poświadczające wymianę zbiornika (np. takie jak poprzedni właściciel otrzymał przy montażu instalacji gazowej ) ??czy po wymianie zbiornika wymagane jest zrobienie badań w SKP ?czy wykonuje sie je w normalnym terminie wyznaczonym w Dow. Rejestracyjnym .
  • Pomocny post
    #11 6903119
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    gazownik nic nie musi wydawać, potrzebne jest ci tylko zaświadczenie legalizacji zbiornika a przegląd robisz w normalnym terminie jak w dowodzie
    nawiasem mówiąc jak sam wymienisz butlę i nie będzie wycieków to też nikt nie ma prawa się przyczepić
  • #12 6904610
    and61
    Poziom 27  
    kwok, dzieki za info , co prawda trochę spóźnione ( zbiornik wczoraj rano został wymieniony) ale ta wiedza może przyda się innym jej poszukującym

tak na marginesie : jest jak mówisz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana zbiornika LPG z homologacją 67R00 po upływie 10 lat wymaga zakupu nowej butli z ważną homologacją na 10 lat. Stary wielozawór i butla mogą pozostać, jednak konieczne jest wykonanie nowego badania technicznego zbiornika, które jest ważne tylko na rok, co generuje dodatkowe koszty i jest mało opłacalne. Przepisy dotyczące wymiany zbiornika i wielozaworu są interpretowane różnie przez diagnostów SKP, a praktyka zależy od ich indywidualnego podejścia. Podczas przeglądu należy posiadać dowód rejestracyjny oraz świadectwo homologacji butli. Jeśli atest butli wygasa w trakcie roku kalendarzowego, diagnosta może wystawić przegląd ważny do końca miesiąca ważności atestu lub na rok, pod warunkiem wymiany lub legalizacji zbiornika przed kolejnym przeglądem. Po wymianie zbiornika gazownik wydaje zaświadczenie o legalizacji zbiornika, nie jest wymagane dodatkowe pismo potwierdzające wymianę. Przegląd techniczny wykonuje się w normalnym terminie określonym w dowodzie rejestracyjnym. Samodzielna wymiana zbiornika bez wycieków nie powinna być kwestionowana przez diagnostów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA