logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Strzał w głośnikach przy wyłączaniu radia przez chinche – co w radiu może to powodować?

maester 11 Sty 2005 18:55 2541 12
REKLAMA
  • #1 1129561
    maester
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    jaki moze byc powod "strzalu" w glosnikach (podlaczonych pod wzmacniacz zewnetrzny przez chinche) podczas wylaczania radia? przyczyna tkwi na pewno w radiu (sprawdzalem z innym - ok), tylko nie wiem jaka... :( pomoze ktos?
  • REKLAMA
  • #2 1129732
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    a czy radio wcześniej tak ronbiło?? moze to być jakis kondesnatro rozładowyjacy siępo wyłaczeniu radia i on daje taki trzeska ale nie wiem dokładnie możesz cos wiecej powiedzeć??
  • REKLAMA
  • #3 1130005
    Wojtek44
    Poziom 27  
    Ocena: 72
    Witam
    A zasilanie wzmacniacza jest sterowane z radia?
    Jesli nie to podłącz sterowanie wzmacniaczem - powinno pomóc.
    Wojtek
  • #4 1130077
    maester
    Poziom 10  
    dziekuje za odpowiedzi.

zasilanie wzmacniacza jest sterowane radiem (wyjscie remote), kable sygnalowe to oczywiscie chinch.

sprawdzilem jeszcze radio u znajomego i... u niego wszystko ok, nic u niego nie strzela, wiec teraz nie jestem pewny czy przyczyna tkwi w radiu... :? slyszalem cos o tym kondensatorze rozladowywujacym, ale nie wiem jak sie to ma do obecnej sytuacji (u znajomego nie ma problemu, u mnie jest). :|
  • REKLAMA
  • #5 1133088
    maester
    Poziom 10  
    dodam jeszcze, ze "strzal" jest z obu glosnikow, nawet przy podlaczonym 1 kablu sygnalowym chinch (np. tylko lewy kanal)...:?
  • REKLAMA
  • #6 1133239
    Wojtek44
    Poziom 27  
    Ocena: 72
    Witam
    A gdy tylko odpinasz kabelek remote od wzmacniacza nie podłączonego cinch'ami do radia to też masz strzał??
  • #7 1134107
    maester
    Poziom 10  
    jesli nie podlacze chinch`ow, tzn. sam remote, to wzmacniacz sie wlacza i wylacza i nie ma zadnego strzalu. dopiero jesli chociaz jeden przewod chinch jest podlaczony, jest trzask :(.
  • #8 1134128
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Sądzę że przyczyną jest tandetność sprzętu. Dobre wzmacniacze włączają się z mały opóźnieniem a czasem nawet z powolnym, płynnym załączaniem wejścia , właśnie by przeciwdziałać takiemu zjawisku. A z ostatniego postu wynika że źródłem trzasku jest radio i pewnie okaże się że z innym radiem ten wzmacniacz bedzie chodził dobrze. Choć nie wykluczam że masz coś nie tak podłączone z masami.

SławeK
  • #9 1135290
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    a może upalona masa od chinch w radiu ?a swoją drogą nie podałeś jakie radio i wzmak.
  • #10 1139504
    maester
    Poziom 10  
    tak jak pisalem wczesniej, u znajomego wszystko bylo ok (z moim radiem), natomiast sprawdzilem jeszcze swoja instalacje - podlaczylem inny wzmacniacz i zadnych strzalow nie bylo. wiec to chyba jednak wina tego wzmacniacza... :? chociaz troche mnie dziwi to, ze na innym radiu wszystko jest ok z tym wzmacniaczem. wiec co moze byc przyczyna we wzmacniaczu??

A może tak trochę konkretów ?Jakie radio, jaki wzmacniacz,jakie kable ? <SławeK>
  • #11 1143610
    maester
    Poziom 10  
    radio - alpin , modelu teraz nie pamietam, ale chyba jakis 78xx
    wzmacniacz - sony 2 x 50w

sprawdzilem dokladnie jeszcze raz wszystko od poczatku i znowu wychodzi na to, ze jednak to wina radia. podlaczylem inny, lepszy i mocniejszy wzmacniacz i efekt jest podobny, tylko troche mniejszy (cichszy, membrany sie mniej wychylaja przy strzale) i zalezy to jednak od radia - przy podlaczonym 1 kanale chinch, strzal jest tylko z glosnika z tego kanalu. strzal jest o tyle mocniejszy, o ile mocniej jest ustawiony wzmacniacz, chociaz i tak na max. jest mniejszy niz z moim, slabszym wzmacniaczem.

po podlaczeniu innego radia (sony) - nie ma w ogole tego strzalu. :?

dziwne w ogole to jest, bo chyba normalne nie jest? co moze byc z radiem nie tak? prosze o pomoc... :(
  • #12 1148291
    maester
    Poziom 10  
    nikt naprawde nie wie??? :?
  • #13 1148576
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Myślę że wręcz odwrotnie. Prawie każdy serwisant może nie wie bo nie wie dokładnie jaki to sprzęt lecz ma pewne przypuszczenia i wie gdzie zacząć szukanie. Jak Ci już pisałem porządne firmy zabezpieczają się przed takimi stukami wbudowując we wzmacniacz i w radio układy opóźnienia czyli wejscie we wzmacniaczu załącza się po chwili od włączenia i płynnie i podobnie opóźnione załącza się wyjście głośnikowe. W radiach robi się to podobnie, nawet w kilku miejscach. Ale myślę ze jedno to to że nie podałeś dokładnie symboli sprzętu a drugie że jak widać nie jesteś serwisantem który ma pojęcie o konstrukcji i naprawie, więc dlatego nikt już nie chce z Toba na ten temat rozmawiać.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Problem "strzału" w głośnikach podłączonych przez chinche do wzmacniacza zewnętrznego pojawia się podczas wyłączania radia i jest związany z radiem, a nie z samym wzmacniaczem czy instalacją. Zasilanie wzmacniacza jest sterowane wyjściem remote z radia. Strzał występuje nawet przy podłączeniu tylko jednego kanału chinch i jest słyszalny z obu głośników. Testy wykazały, że z innym radiem (np. Sony) problem nie występuje, natomiast z tym samym radiem u innego użytkownika również nie ma strzału, co sugeruje, że problem może być związany z konkretną instalacją lub uszkodzeniem radia. Możliwe przyczyny to niewłaściwe uziemienie (masa) lub brak odpowiednich układów opóźniających załączanie sygnału audio w radiu, co powoduje nagłe impulsy napięcia przy wyłączaniu. Wzmacniacze dobrej jakości często mają wbudowane układy opóźniające załączanie wejścia, które zapobiegają takim trzaskom. Kondensatory rozładowujące się po wyłączeniu radia również mogą generować impulsy powodujące strzały, jednak w tym przypadku problem jest bardziej złożony i może wymagać dokładnej diagnostyki sprzętu i instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA