logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odkręcić zapieczoną śrubę w piecu Ferroli bez uszkodzeń?

Cervantes 24 Maj 2012 11:56 3493 6
REKLAMA
  • #1 10929369
    Cervantes
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, nie jestem pewien czy piszę w dobrym dziale, gdyż problem mój dotyczy po części hydrauliki. Od jakiegoś czasu zaczął mi szwankować piec gazowy dwufunkcyjny firmy Ferroli. Problem polega na tym, że piec nie zawsze się zapala przy odkręcaniu ciepłej wody, a podczas kąpieli wielokrotnie potrafi przestać grzać i zapalać się na nowo. Doszedłem do wniosku, że to wina zapchanego filtru skośnego, który nigdy nie był czyszczony bo po prostu nie dało się go odkręcić.

W tej chwili zdenerwowanie moje osiągnęło zenitu i postanowiłem, że odkręcę go za wszelką cenę. Jest to jednak niewykonalne...śruba jest już wyszczerbiona, a nie udało mi się ruszyć jej ani o mm. Są jakieś sposoby aby odkręcić ją bez wyrwania rury ze ściany? Nie wiem czy mogę użyć na tym WD40, gdyż jest tam gumowa uszczelka i czy w ogóle coś to da.
  • REKLAMA
  • #2 10929700
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1616
    Możesz zrobić zdjęcie tego co zostało z gniazda na klucz tej śruby i zamieścić, może łatwiej będzie coś doradzić.
    Ja ze swojej strony opukał bym ją z każdej strony aluminiowym młotkiem bo może być zacięta i skorodowana od środka. Potem klucz oczkowy lub nasadowy, nie wiem jakie jest dojście. Żabka i widlasty może obrobić gniazdo pod klucz i nie odkręcisz wtedy. Tylko tak żeby nie zaklepać gniazda z rozsądkiem. A po odkręceniu wymienić na nową.
    Ale niech inni zdradzą swoje sposoby.
  • REKLAMA
  • #3 10931832
    COOLka5
    Poziom 19  
    Ocena: 119
    W filtr warto zajrzeć ale nie sądzę żeby jego wyczyszczenie rozwiązało twój problem.
    Napisz dokładnie jaki to jest kocioł czy jest tam wymienniki płytowy czy ma nagrzewnicę biwalentną?
  • REKLAMA
  • #4 10932233
    Cervantes
    Poziom 11  
    COOLka5 napisał:
    Napisz dokładnie jaki to jest kocioł czy jest tam wymienniki płytowy czy ma nagrzewnicę biwalentną?

Nie zrozumiałem ani słowa z tego co napisałeś :) Nic nie wiem o wymienniku płytowym ani o o nagrzewnicy biwalantnej. Mój piec to prawdopodobnie to: http://www.ferroli.com.pl/media/_products/190/DOMIproject_F24_.pdf , nie mogę odnaleźć dokumentacji od montera, aby potwierdzić na 100%, ale wygląda identycznie i ma zamkniętą komorę.

Filtr nie był czyszczony od roku, a wiem jak nasza wspaniała miejska woda może zasyfić wszelkie filtry. Poza tym, dowiedziałem się, że zapchany filtr może powodować takie problemy (ma to związek z przepływnością wody w instalacji).
  • Pomocny post
    #5 10934589
    COOLka5
    Poziom 19  
    Ocena: 119
    No to masz wymiennik (nagrzewnicę) biwalentną czyli Miedziany wymiennik ciepła c.o. i c.w.u.
    Jeżeli miałbyś zapchany filtr na zimnej wodzie to odkręcając ciepłą wodę w kranie (obojętnie czy piec chodzi czy nie) w ogóle by nie leciała lub bardzo słabym strumieniem.
    Obstawiam na czujnik przepływu. Otwórz sobie link z instrukcją który załączyłeś i zerknij na stronę 23 i na rysunku zobacz odnośnik 38-czujnik przepływu. Jest on odpowiedzialny za wykrycie poboru wody i uruchomienie kotła przeważnie jest to mała turbinka lub system podciśnieniowy z mikro-stykiem.
    Po schemacie elektrycznym widać, że u ciebie jest to mikro-styk (instrukcja str. 26)
  • REKLAMA
  • #6 10935266
    mebelki_dzieciece
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    COOLka5 napisał:
    W filtr warto zajrzeć ale nie sądzę żeby jego wyczyszczenie rozwiązało twój problem.

Dokładnie mam takie samo zdanie + sprawdzić czujnik przepływu.
  • #7 10935819
    Cervantes
    Poziom 11  
    W końcu wezwałem serwisanta. Okazało się, że piec był po prostu brudny. Filtr nie miał nic wspólnego z awarią.

Dziękuję za rozjaśnienie sprawy. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem gazowym dwufunkcyjnym Ferroli, który nie zawsze się zapala przy odkręcaniu ciepłej wody, co może być spowodowane zapchanym filtrem skośnym. Użytkownik miał trudności z odkręceniem zapieczonej śruby filtra, która była wyszczerbiona. W odpowiedziach zasugerowano użycie młotka do opukania śruby oraz zastosowanie klucza oczkowego lub nasadowego, z zachowaniem ostrożności, aby nie uszkodzić gniazda. Wskazano również na możliwość problemu z czujnikiem przepływu, który mógł być przyczyną awarii. Ostatecznie użytkownik wezwał serwisanta, który stwierdził, że problem wynikał z brudu w piecu, a filtr nie był przyczyną awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA