logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cichy brzęczyk napędzany tranzystorem z tranzystorem bc337 i 5 woltami

picme 24 Maj 2012 21:59 6984 5
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 10931421
    picme
    Poziom 9  
    Witam, napędzałem mały brzęczyk tranzystorem BC337 i napięciem 5V. Niestety jest on zdecydowanie za głośny. Wprowadziłem mały potencjometr 10k, myśląc, że mogę go użyć do zmniejszenia dźwięku. Kiedy zwiększam rezystancję, dźwięk zaczyna się nieco zmniejszać, a następnie dźwięk prawie wcale się nie zmniejsza. Czy jest jakiś inny sposób, aby to zrobić? Naprawdę chcę, aby było bardzo cicho, jeśli to możliwe. Niestety nie mam żadnych informacji na temat brzęczyka, z wyjątkiem tego, że jest zasilany napięciem 5 V i kompatybilny z Arduino.
  • REKLAMA
  • #2 10934376
    predom
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Spróbuj połączyć to w ten sposób. Jeśli to nie zadziała, musisz zmienić buzzer na cichszy ... PS Co oznacza ,,buzzer kompatybilny z Arduino"? Myślę, że mógłbyś użyć tutaj dowolnego brzęczyka 5V ... Czy ma swój własny wewnętrzny generator? PS Przepraszam za mój angielski ... Nie jestem dobry w tym języku ...

• REKLAMA
  • #3 10937462
    picme
    Poziom 9  
    Dziękuję za szybką odpowiedź, podłączę go i zobaczę. Nie jestem do końca pewien, co oznacza "kompatybilny z Arduino", domyślam się, że można go podłączyć bez użycia tranzystora.
  • REKLAMA
  • #4 10945999
    JJRP255630
    Poziom 1  
    to działa?
  • REKLAMA
  • #5 10946044
    picme
    Poziom 9  
    Nie miałem szczęścia z potencjometrem 10k. Miałem nadzieję, że uda mi się zredukować dźwięk wyjściowy do poziomu, który można uzyskać z zegarka cyfrowego. Istnieją brzęczyki, które działają z 3 V, ale jestem pewien, że nadal byłyby bardzo głośne. Jakieś pomysły?
  • #6 11289875
    lorenzo8
    Poziom 1  
    Przykro mi, może niska technika - jeden kawałek taśmy samoprzylepnej (wspólnej) na otworze brzęczyka. Robię to w ten sposób dla mojego minutnika kuchennego.
    PS one foto lub link pictures może być lepiej
REKLAMA