logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie spalanie gazu w Nissan Maxima '92 3.0L - szukam gazownika w Szczecinie

cydzio 12 Sty 2005 12:19 2507 15
REKLAMA
  • #1 1131391
    cydzio
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Kupiłem ostatnio Nissana Maxime (92r.) z gazem. Ma 3 litrowy silnik. Czy to normalne, że spalanie gazu (przy dynamicznej jezdzie po mieście) kształtuje sie w granicach 22,5 - 24,5l gazu na 100km???
    Czy znacie jakiegoś spradzonego gazownika w Szczecinie, który ewentualnie go wyreguluje, bądź naprawi i nie weźmie za to 3 razy tyle ile powinien normalnie??
  • REKLAMA
  • #2 1131397
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Skrzynia manual czy automat ?
    Przy automacie i ostrej jeździe w mieście tyle może i spalić niestety.
  • REKLAMA
  • #3 1131411
    cydzio
    Poziom 11  
    Jest to automat. Na poczatku go cisnołem, ale jak na 46l gazu zrobiłem 190km no to troszke odpuściłem. Zacząłem jeździć spokojniej (60km/h przy wolnym przyśpieszaniu) tylko czasami trochę go przydusiłem. Myślałem, że spalanie choć troszke spadnie. Niestety, no może o 1l.
  • #4 1131415
    mkos1
    Poziom 30  
    Znajoma mi osoba też ma cos takiego ale nie zagazowane.
    W mieście potrafi 20l Pb spalić :!:
    Niezłe ma to "odejście" ale ....trochę kosztowne w eksploatacji :(
  • #5 1131875
    steffy
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Moim zdaniem to przesada te 20parę litrów BMW 535 pali do 18 litrów gazu w cyklu miejskim.
    Na trasie do 15.
  • #6 1132044
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    sprawdz czy nie zatkany filtr powietrza bo może był w naprawie "u fachowca" stary numer gdy są kłopoty nie równa praca,strzelanie,brak mocy to "fachowiec" zatyka filtr i kasuje forse .a Ty zadowolony????? do pierwszego tankowania.
    Program TVN -Usterka
  • #7 1132086
    palala
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Witam - proponuje rzucić okiem na opinie użytkownika :

http://www.autocentrum.pl/go/28__ocena_kierow..._484285469__1__1__1__1992__1993__3000__3.html

Dużo nie odbiega od normy. Na początek - sprawdzenie szczelności gazu i nie tylko (może rzeczywiście ktoś uszczelnił filtr powietrza..... ), przewodów WN i świec , regulacja gazu u gazownika - ewentualnie zmiana stacji LPG.

P.S.

Pewnie instalacja I lub II generacji - i wtedy zużycie gazu bywa większe....

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1132090
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1529
    niestety dużo z tego nie urwiesz miasto krótkie przebiegi 19-22 trasa ok. 12 litrów i to tylko 120 na budziku.
  • #9 1132775
    ger56
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    sadze ze to za duzo, ostatnio tankowalem na prywatnej stacji i spalanie podskoczylo o 3litry, wrocilem do sprawdzonej stacji i spalanie w normie, proponuje wizyte w dobrym zakladzie, trzeba popytac uzytkownikow lpg
  • #10 1134287
    cydzio
    Poziom 11  
    W takim razie musze wybrać sie do gazownika może on coś z tym zrobi.
    pozdrawiam
  • #11 1134376
    mkos1
    Poziom 30  
    Czy testowałeś ile na benzynie Ci spali :?:
  • REKLAMA
  • #12 1134769
    mirozory
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    witam.dlamnie zaduzo niesluchaj sie takich co mowia ze to tyle ma palic musial bys mu ciagle cisnac ile wlezie ja mam to samo w swoim fordzie taurusie pali tez od 22 do 25l w miescie ale mam uszkodzony parownik nie idzie wyregulowac mieszanki przez sztywna membrane ,jezdze od dwoch miesiecy tylko na benzynie do czasu jak sobie zregeneruje parownik z tego co piszesz to powodem tego masz parownik do regeneracji lub wymiany zalezy czy chcesz zaoszczedzic troche kasy czy nie i prawdopodobnie instalacje starej generacji tak jak ja i naprawde musi to byc bardzo dobrze wyregulowane zeby palil mniej.najlepiej jedz do dobrego gazownika ktory sie przylozy do tej regulacji bo inaczej przestawisz sie na benzyne tak jak ja ,moje autko na benzynie pali 8-9 l benzyny na trasie zalezy jak jade a w miescie od 12 do 14l normalna jazda na gazie powinien spalic o 10 procent wiecej ale jezeli masz dobra instalacje jezeli jest starej generacji to tez mozna sie zblizyc do tych wartosci ale przez umiejetna jazde i regulacje parownika
  • #13 1135049
    mkos1
    Poziom 30  
    :arrow: mirozory - jakiej pojemności masz motorek w autku i czy masz skrzynię auto ?

:arrow: cydzio - ile masz przejechane na tej instalacji LPG ?

U mnie przy dwulitrowym motorku w mieście zimową porą potrafi spalić nawet 15 l LPG a zaznaczam, że nie mam automatu.
    Co do parowników to żywotność membran w zależności od firmy i sposobu użytkowania może wyjść 100 kkm a nawet więcej ale jak zwykle nie ma tutaj sztywnych reguł.
  • #14 1135306
    blackpower
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Mirozory czy sugerujesz ze 3 litrowy silnik na automacie powienien spalic w miescie 15 litrów ?
    Jesli tak, to chyba z sekwencyjnym wtryskiem i regulacja kompa na econo :D
    Z tym parownikiem to moze i racja ,po prostu pojedz na analizator spalin i wyjdzie czy jest regulacja czy nie ma,ale i tak ponizej 19-20 litrow w miescie nie zejdziesz. A i zobacz czy czasami nie masz takiego przelacznika econo-sport, przy drazku zmiany biegow, bo moze masz przelaczone na sport i dlatego te pare litrow pali wiecej.
  • #15 1135313
    mirozory
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    mkos 1-silnik mam taki jak taurusy 3.0 v6 skrzynia automat tyle mi pali na trasie ile pisalem nieprzekraczajac 110,115km godz co do gazu to na trasie srednio 11l ,teraz mam uszkodzona instalke gazu i czekam az mi przysla zestaw naprawczy ale w przypadku mojego silnika gaz to wielkie nieporozumienie ale benzyna jest niestety za droga na moja kieszen wiec niestety na gazie bede musial jezdzic (prosze niepomyslec ze jestem przeciwnikiem gazu)a co do silnika kolegi to 16-18 litrow max ale to zalezy jaka kto ma ciezka noge ale bez przesady

Dodano po 23 [minuty]:

blackpower-samochody niestety niesa robione tak zeby truly srodowisko ,poto sie stosuje uklady wielopunktowe wtrysku zwieksza sie liczbe zaworow ,pewnie ze spalanie ekonomiczne jest do pewnego pulapu w miare przyciskania gazu w ktoryms momencie autko poprostu przelacza sie na jazde agresywna i komputer przestaje regulowac na ekonomika a na styl kierowcy wtedy pije tyle ile kierowca sobie życzy ja mam stare auto 89r ale jest tam juz stosowane eec 4 a co do gazu to pewnie ze przy zwyklej instalce wiecej spali gazu ale idzie wyregulowac tez dosc przyzwoicie i taka zwykla jeszcze raz powtarzam ze ja mialem spalanie gazu ok 11l nieprzekraczajac 110 na godz teraz niejezdze na gazie bo natrasie pali mi 16l a w miescie 25 l wiec narazie pie....ten gaz jezdze sobie na etylince u mnie na stacji jest po 3.39 to i tak lepiej wychodze przynajmniej wtryski sie przepukaja
  • #16 1138196
    cydzio
    Poziom 11  
    Nie sprawdzałem ile pali na benzynie. Na instalacji jest już zrobione ok 50000km. Ma ona 4 lata.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Nissana Maxima z 1992 roku, 3.0L z automatyczną skrzynią biegów i instalacją LPG o przebiegu około 50 000 km, zgłasza wysokie spalanie gazu w mieście na poziomie 22,5-24,5 l/100 km przy dynamicznej jeździe. Użytkownicy wskazują, że takie wartości są wysokie, ale możliwe przy automacie i agresywnej jeździe. Zalecane jest sprawdzenie stanu technicznego instalacji LPG, w tym szczelności, stanu parownika (membrany), przewodów wysokiego napięcia, świec zapłonowych oraz filtra powietrza, który mógł zostać zatkany podczas poprzednich napraw. Wskazano, że starsze generacje instalacji LPG (I lub II) charakteryzują się wyższym zużyciem paliwa. Rekomendowana jest wizyta u doświadczonego gazownika w celu regulacji i ewentualnej naprawy instalacji, co może obniżyć spalanie. Porównania z innymi pojazdami (np. Ford Taurus 3.0 V6, BMW 535) pokazują, że spalanie gazu w mieście zwykle mieści się w granicach 15-20 l/100 km, a wartości powyżej 20 l są uważane za wysokie. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie, czy nie jest aktywowany tryb jazdy sportowej (np. przełącznik econo-sport), który zwiększa zużycie paliwa. Brak danych o spalaniu na benzynie, co mogłoby pomóc w ocenie efektywności instalacji LPG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA