logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienia jumperów w notebooku PHILIPS FT-8600 (P160, 32MB RAM, HDD 1,4GB)

zyziowaty 05 Mar 2003 00:32 2571 12
REKLAMA
  • #1 116154
    zyziowaty
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Poszukuję danych na temat notebooka PHILIPS FT-8600 (P160, 32MB RAM, HDD 1,4Gb), a w szczególności opisu ustawień jumperów. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
  • REKLAMA
  • #2 116349
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Nie chcę cie dołować ale sam od pół roku szukam jakichkolwiek informacji o tym laptopie niestety bezskutecznie. Narazie udało mi się ustalić, że najprawdopodobniej został wyprodukowany przez Aristo ale oni się do niego oficjalnie nie przyznają. Procesor oryginalnie P-150 zwykły nie mobilny metodą prób i błędów ustawiłem na 166Mhz. Znalazłem nawet do niego uaktualniony BIOS ale za 37 funtów brytyjskich :(
  • #3 117680
    Oleksy
    Poziom 12  
    TO NIE JEST ARISTO ALE TAKA MAŁO ZNANA FIRMA - FEATRON
    WIEM, ŻE NAWET PENTIUM MMX NA TYM RUSZA (SAM TESTOWAŁEM, ALE SIE WYKRZACZAŁ W RÓŻNYCH MOMENTACH). POZDRAWIAM.
  • #4 117832
    Masster
    Poziom 32  
    Oleksy jak podasz więcej szczegółów to Cię normalnie ozłocę.
    (które przełączniki bo są dwa bloki dipów jeden nad ramem a drugi nad flashem) Jaki max procesor wejdzie i czy da się na nim bezproblemowo uruchomić myszkę ze scrollem?
    A wykszaczanie się może być spowodowane niedostatecznym chłodzeniem a właściwie jego brakiem bo producent nie zaopatrzył go w żaden wentylator (ja używam wiatraczka ze starej 486-stki :)

Może znasz adres strony producenta?
  • REKLAMA
  • #5 117910
    Oleksy
    Poziom 12  
    Witam ponownie, więc tak - u mnie chodzi swobodnie bez wietrzenia (czyli na oryginalnym radiatorze), Pentium 200 (bez MMX) taki cały w brązowej ceramicznej, obudowie - ale trzeba było przestawić zworkę jedną (teraz nie bardzo pamiętam, ale rano będę wiedział ;) ) i wtedy leciał pięknie, to te przełączniczki nad pamięcią... można było ustawiś (kombinacją) jaki procek miał chodzić, począwszy od 120 wzwyż. No i właśnie nie wiem, do czego były te 4 zworki na górze :( i myślałem że się dowiem... Ale widzę, że wspólnymi siłami coś wymóżdżymy :)
    No i tak jak pisałem, 166 MMX odpalił bez bólu :) Ale się przegrzewał jak widać (mimo że położyłem na nim wentyłek...). może gdyby zdobyć tą mobilną wersję 166 MMX, ale ja jeszcze poluję po znajomych 200 MMX właśnie w tej ceramicznej obudowie i wtedy zobaczę czy też będzie siupy robił... A co do strony, to chyba ją wywalili, alr proszę spróbować o ile pamiętam: www.featron.com.tw lub www.featron.tw Ale jak mówiłem - nic tam nie było... :(
    Pozdrawiam i do usłyszenia :)

PS: A co do myszki ze scrollem - to bez kłopotu odpaliła mi taka oem'owa stara moja ulubiona i niezawodna muszka LOGITECH 3-przyciski+scroll, oczywiście na PS... I USB też chodzi nienagannie :) I chyba też irda - mierzyłem fotodiodą - coś wysyła :)
    Jeszcze raz pozdrawiam i do usłyszenia - a jakby co, to GG: 826206

PS2: Jeszcze mi się przypomniało - procek u mnie oryginalnie był taki sam jak u Kolegi - mianowicie Pentium 150 IMPP pracujący jako P166.
    I jeszcze muszę sprawdzić jak będzie reagował na P233 MMX :) Ale to już jak zdobędę odpowiednie procesory :)
    Jeszcze raz pozdrawiam i do usłyszenia :)

Tekst trzech wiadomosci został scalony w jedną wypowiedź.
    LEM
  • REKLAMA
  • #6 118237
    Masster
    Poziom 32  
    Na początku uwaga techniczna aby dopisać coś do postu używaj przycisku zmień.

Widzę, że można coś zacząć kombinować w tym temacie. U mnie włożyłem procka P-166 (bez MMX) w nowszej wersji w obudowie takiej jak MMXy z metalową osłonką i chodzi bez poblemu ale nie udało mi się go przetaktować (chyba blokada mnożnika). Muszę zacząć szukanie lepszego procka musi być nomalny nie mobilny bo są inaczej zasilane.
    IRDe udało mi się uruchomić i działa bardzo dobrze tylko trzeba było ją ręcznie instalować jako standardowe urządzenie.
    Z myszą to są bajki u mnie może dlatego, że to A4Tech spróbuję dziś na innej.

PS:
    Dostłeś odemnie kilka punktów :)
    Na allegro jest kilka procków 233MMX po rozsądnej cenie ja zakupiłem 200MMX jak dostanę to poinformuję o efektach.
  • #7 120649
    Oleksy
    Poziom 12  
    Witam ponownie Kolegę, dziękuję za punkty (czy ja też się mogę w ten sposób odwdzięczyć i dorzucić kilak punktów Koledze :) )?? Jak tylko zdobędę odpowiedni procesoe natychmiast opowiem co się działo. Muszę jeszcze tylko rozgryść do czego są te switche w okolicy procesora (4-ro pinowe). Pozdrawiam i do usłyszenia :)
  • REKLAMA
  • #8 120952
    Masster
    Poziom 32  
    Mam już procesor ale nie mogę trafić na odpowiednią kombinację przełączników narazie działa jako P-150. Podaj swoje ustawienia dla 200 Mhz (z obydwóch dipów).
  • #9 125550
    Oleksy
    Poziom 12  
    Witam ponownie, przepraszam że się nie odzywałem, musiałem wyjechać na kilka dni. Co do ustawienia jumperów to o ile pamiętam, to żeby wyskoczyło 200 to przestawiłem 3 i 4 pin licząc od lewej w bloczku 8pinowym (tym w okolicy pamięci), trzeci przestawiłem chyba do góry, a czwarty w pozycję trzeciego - i ruszyło 200
    Jak tylko znajdę karteczkę na której zrobiłem sobię rozpiskę to prześlę :)
    A jak tam chłodzenie procka??? Działa?? Nie wykrzacza się tak jak u mnie??
  • #10 125620
    Masster
    Poziom 32  
    Co do wykrzaczania się windy to ogólnie chodzi dobrze ale... zawiesza się przy odtważaniu filmów (mpg i avi/divx) i przy mp3 to pewnie przez mmx bo mam wrażenie, że płyta nie obsłuży go poprawnie chociaż napięcia zasilania podaje prawidłowe to BIOS nie pisze, że procesor jest z MMXem. A np. Duke Nukem 3D chodzi bez problemu nawet przez dłuższy czas. Jeżeli dało by się kompletnie uruchomić tego procka to trzeba zadbać o stałe chłodzenie bo nawet bez obciążenia MMX grzeje się dużo bardziej niż procek bez MMXa. Ale mój stary poczciwy wiatraczek od 486 doskonale daje sobie z tym radę.
    Może spróbować przeinstalować na nowo windę? Jak będę miał chwilę czasu to spróbuję.

Nadal nie udało mi się ustawić procesora na więcej niż 166 Mhz a działa tak z ustawieniem ich od lewej: 01001100 lub 01011100 0 - na dole 1 - u góry.

POPRAWKA Z OSTATNIEJ CHWILI

Po włożeniu starego procka P-166 i przy ustawieniu 01001100 procesor został podkręcony do 200 Mhz (z włożonym P-200 MMX działał jako 166) Narazie działa stabilnie i nie grzeje się mocniej. Te dipy odok flasha zmieniają coś w karcie graficznej bo przy przełączeniu czterech pierwszych dieją się różne dziwne rzeczy z obrazem a na piątą nie zauważyłem jakiejkolwiek reakcji.
  • #11 135028
    Oleksy
    Poziom 12  
    Witam ponownie - no właśnie, dwa ostatnie dipy mieszają coś z grafiką... Ciekawe w takim razie do czego słuzył ten bloczek z 4 dipami obok procka - może napięcia?? U mnie wykrył od razu że jest MMX (to była 166MMX), teraz nie mam tego procka (musiałem oddać... :( ) ale stoi u mnie komp z PI233MMX... :] (ale trochę jakoś nie mam weny żeby go próbować... Może w okolicach wtorku... :)
    A co do ustawień, to u mnie jest: (na PI200), licząc od lewej - off,on,off,off,on,on,off,off
    Dla 166, to było: off, on, off, on, on, on, off, off
    I pozostają mi jeszcze dwa problemy - jak zrobić chłodzenie na wiatraczku żeby też ekran się zamykał (czyli żeby to było mobilne), oraz jak zreanimować baterię (totalny pad :( ).
  • #12 135446
    Masster
    Poziom 32  
    Co do chłodzenia to myślałem już o tym i widziałem w sklepie radiatory z wentylatorkami do kart graficznych. Są bardzo cienkie i powinny wystarczyć niestety cena (ok. 47zł w Ostródzie) skutecznie zniechęca. Jest jeszcze jedna przeszkoda a mianowicie napięcie zasilania wiatraczka musi być 5V a większość jest na 12 :( Jest nad radiatorem tuż pod matycą złącze do podłączenia wentylatora i daje ono właśnie 5V.

Co do MMXa to może mam inną, starszą wersję BIOSa?
    U mnie jest PhoenixBIOS Version 4.05.03.86 sprawdź jaką masz u siebie (ESC gdy wyświetla ekran startowy i numer jest w lewym górnym rogu).

Baterię próbowałem zreanimować niestety z braku wiedzy tylko ją dobiłem i już nawet nie udaje, że ją ładuje. Spróbuj ją wyładować jakimś oporem tak aby zostało jakieś 3,6V na ogniwo po czym podładuj ogniwa przez 10-15s dużym prądem (np. z zasilacza z kompa) po tym powinno się jej trochę poprawić ale niekoniecznie
  • #13 141713
    Oleksy
    Poziom 12  
    Witam ponownie :) Co do biosu, to mamy ten sam; wentylatorek - u nas w lublinie ceny podobne :( Ale myślałem skrócić radiator i w to miejsce zasadzić wentyłka z wyciętym bokiem... Tylko to napięcie... A co do baterii, to myślę nad baterią marki GP - czytałem w inecie, że mają 10.8 V o podobnej pojemności, ale nie wiem jakie ceny :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy notebooka PHILIPS FT-8600 (P160, 32MB RAM, HDD 1,4GB) i szczególnie ustawień jumperów (zworki) odpowiedzialnych za konfigurację procesora i innych funkcji. Użytkownicy ustalili, że laptop najprawdopodobniej wyprodukowany jest przez firmę Featron, a nie Aristo, jak początkowo sądzono. Procesory stosowane w tym modelu to głównie Pentium P-150, P-166 oraz P-200, zarówno wersje z MMX, jak i bez MMX, przy czym mobilne wersje procesorów nie są kompatybilne z powodu różnic w zasilaniu. Ustawienia zworków w dwóch blokach DIP (jeden nad pamięcią RAM, drugi nad pamięcią flash) pozwalają na wybór częstotliwości taktowania procesora, np. 166 MHz lub 200 MHz, jednak dokładna konfiguracja jest ustalana metodą prób i błędów. Jeden z użytkowników podał przykładową konfigurację dla 200 MHz: w bloku 8-pinowym nad pamięcią przestawienie 3 i 4 pinu. Czteropinowy blok zworków obok procesora może odpowiadać za napięcia zasilania, ale nie jest to potwierdzone. BIOS to PhoenixBIOS w wersji 4.05.03.86. Problemy techniczne obejmują przegrzewanie procesora, co wymaga dodatkowego chłodzenia – oryginalny laptop nie posiada wentylatora, więc stosowano wentylatory z innych komputerów lub cienkie radiatory z wentylatorkami do kart graficznych zasilane napięciem 5V. Występują też problemy ze stabilnością systemu Windows przy użyciu procesorów MMX, zwłaszcza podczas odtwarzania multimediów. Bateria oryginalna jest trudna do reanimacji, rozważano wymianę na baterię marki GP o napięciu 10,8 V. Strony producenta Featron są niedostępne lub nie zawierają informacji o tym modelu. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi konfiguracji zworków, chłodzenia, kompatybilności procesorów oraz problemów z oprogramowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA