logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja Aristo FT-8800: Wymiana procesora Celeron 1GHz na energooszczędny

adam_sil 07 Wrz 2006 18:25 2806 1
REKLAMA
  • #1 2997082
    adam_sil
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Witam
    Przymierzam się do modernizacji tego laptopa ale brak mi pewnych danych. Z wsadzeniem większego dysku nie będzie problemu. Chciałbym też wymienić procek. Ten oryginalny to Celeron 1GHz stosowany w zwykłych pecetach stacjonarnych w związku z czym pobiera dużo wiecej energii. Poza tym nie obsługuje technologii SideStep. Płyta w laptopie jest na chipsecie SIS630. Nie mam żadnych danych technicznych o tym laptopie i nie wiem co mogę i czy mogę tam coś innego wsadzić . Nie wiem jaka podstawka, jaka częstotliwość FSB (chyba 100MHz). Może ma ktoś informacje o tym laptopie (jaka pamięć, jaki dokładnie procek itp)
    Dzięki za wszelkie informacje
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2998113
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Podstawka to klasyczny socket 370 :)
    Jezeli masz celerona 1GHz to możesz mieć albo Coopermine albo Tualatina. W zależności od tego co jest można wsadzić róźne procesory.
    Jeżeli to Coopermine to największy jaki był to 1100 MHz.
    Jezeli to Tualatin to można wsadzić tam 1400 Mhz.

Czasami jest do przestawienia magistrala i wtedy można włozyć PIII na 133 :)

Zapomnij w takich laptopach o SpeedStep. To jest zwykły pecet z LCD tylko trochę zminiaturyzowany.

Uruchom program Everest i dowiesz się jaki masz procesor.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
REKLAMA