logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosiarka NAC X510VHY z silnikiem T OVH 675 to dobry wybór ?

robakx1 01 Cze 2012 15:12 31654 31
  • #1 10955871
    robakx1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam

Muszę kupić nową kosiarkę do kwoty 1300 zł. Całkiem fajnym rozwiązaniem wydaje się kosiarka NAC X510VHY z silnikiem T OVH 675 o mocy 6.75 KM. Jednak opinie na internecie są mocno podzielone.

Pomoże ktoś w racjonalnym wyborze. Ktoś zna produkty tej firmy? Może ktoś zna dokładnie ten model ? Jak on się sprawuje w eksploatacji, co jest problematyczne ? Jak ten silnik ma się do silników marki BRIGGS & STRATTON.

Do koszenie bardzo duży obszar około 2000 m2 może nawet więcej. Trawa różna i mała i duża. Teren delikatnie wyboisty.

Dzięki wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam Serdecznie
  • #2 11188665
    yupiik
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Czy naprawdę nikt nie ma tej kosiarki?
    Ponawiam pytanie ponieważ również się nad nią zastanawiam, plac podobny jak forumowicza robakx1.
  • #3 11188720
    robakx1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Odpuść sobie tą kosiarkę. Cena jest rewelacyjna ale silnik już nie.

Ja na szczęście w mieście mam serwis NAC byłem i rozmawiałem z serwisantami i odradzili mi kosiarki z tym silnikiem. NAC robi dobre kosiarki ale na silniku B&S.

Problem zacznie się po gwarancji z serisem, drogimi i słabo dostępnymi częściami.

Szczerze odradzam więc ten model

Pozdrawiam.
  • #4 11188888
    yupiik
    Poziom 12  
    Dziękuję za konkretną odpowiedź, już myślałem że nikt nic to tym sprzęcie nie wie.

Pozdrawiam.
  • #5 11251992
    strykul
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Ja mam tą kosiarkę, silnik jak silnik, ale napęd jest tragiczny, mimo, że nie był głównym wyznacznikiem przy jej zakupie to pomyślałem, fajnie, że jest. Okazał się być porażką. Ponadto kosz bardzo szybko się zatyka -trawa zalega przy wylocie. Ogólnie kosiarkę oceniam bardzo nisko - miałem okazję używać słabszą (4 konną) kosiarkę Vikinga (wiem, że kosztuje 2x więcej), ale za to pracowała płynnie i koszenie było przyjemnością. Na koniec dodam, że tragicznie ubogie jest sterowanie - producent ogranicza się do dźwigni gazu (dwupołożeniowej - max - 0) oraz takiej samej napędu (on-off) obu w formie przyciąganej do uchwytu ramki z drutu...
  • #6 11252041
    yupiik
    Poziom 12  
    Czy mógłbyś powiedzieć coś więcej o tym napędzie, dlaczego okazał się taką porażką?
    Nadal nie wybrałem jeszcze kosiarki, chyba kupię coś z silnikiem B&S i właśnie napędem. Podobno musi być mocny silnik do kosiarki z napędem.
  • #7 11252051
    strykul
    Poziom 17  
    No ten ma niby 6,75 KM, ale brak sterowania prędkością (prędkość jest self-propelled) powoduje, że (przynajmniej u mnie) po wjechaniu w trawę 35 cm napęd działa tylko ze sporą pomocą z mojej strony. Być może to kwestia mojej eksploatacji (rzadko jej używam, może się zastała albo wymaga dokładniejszej konserwacji/przeglądu), ale osobiście zraziłem się do tego typu chinolów...
  • #8 11252071
    yupiik
    Poziom 12  
    Problem z tym sprzętem jest taki, że w okolicach 1000 zł same chinole. Dlatego ciągle się zastanawiam co zrobić.
    A jak w niej działa bieg jałowy? Ma w ogóle coś takiego?
  • #9 11252244
    strykul
    Poziom 17  
    Co masz na myśli mówiąc bieg jałowy? Kosiarka nie ma regulacji obrotów (poza zmianą długości sprężyny naprężającej cięgno linki regulującej przepustnicę (raczej do zmiany na postoju)
  • #10 11252256
    yupiik
    Poziom 12  
    Chodzi mi o to czy silnik może działać a ostrze się nie obraca i kosiarka nie jedzie. Czy jak silnik działa to ostrze również działa, tylko kosiarka nie jedzie. Jak dotąd miałem do czynienia tylko z kosiarkami elektrycznymi.
  • #11 11252265
    strykul
    Poziom 17  
    Tak jak napisałeś. I tak jak napisałem ja, brak możliwości regulacji obrotów silnika a co za tym idzie brak jałowego biegu. Oczywiście napęd możesz odłączyć w każdej chwili puszczając dźwignię. Puszczenie dźwigni gazu gasi silnik... Ostrze połączone z silnikiem "na sztywno" (a w każdym razie nie zauważyłem żadnego sprzęgła, choćby dośrodkowego...
  • #12 11252283
    yupiik
    Poziom 12  
    Ok, spore ograniczenie, może tylko dla mnie. Czułbym się lepiej wiedząc że można zatrzymać otrze w dowolnej chwili, ale bez zbędnego wyłączania silnika. Tak jak pisze może to tylko ja, bo nie kosiłem spalinówką jeszcze.
  • #13 11252296
    strykul
    Poziom 17  
    W pełni się zgadzam. Kosiarkę kupiłem pod wpływem impulsu jakieś 2-3 lata temu w Makro, była po 1250 zł bodajże, a wówczas w tej cenie nie było prawie nic o choćby zbliżonej "mocy". Dzisiaj wiem, że lepiej kupić coś słabszego choć markowego niż chinola choćby i 10 konnego
  • #14 11252324
    yupiik
    Poziom 12  
    Czy Makita to markowa kosiarka czy też taki sam chiński sprzęt?
    W tej samej cenie są ten NAC 6,7 KM i Makita 4KM. Jest jeszcze Hitachi 3,5KM.
    Wszystkie mają mulczowanie, na nim zależy mi najbardziej.
  • #15 11252332
    strykul
    Poziom 17  
    Makita jak najbardziej, acz używałem od nich tylko wiertarek xD Nie wiem jak tam wygląda mulczowanie, ale w wypadku NAC, to nic innego jak obracanie trawą na nożu póki nie wypadnie na jakimś dołku. Ogólnie możliwe i użyteczne tylko kiedy skracasz trawę z 5 do 3 cm bo z wyższej po prostu udusisz silnik...
  • #16 11252352
    yupiik
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc, też myślałem o tej Makicie. Z mulczowaniem musi dać rade bo nie mam co z trawą robić. Tak w ogóle to można z mulczowania korzystać za każdym koszeniem powiedzmy raz w tygodniu?
  • #17 11252393
    strykul
    Poziom 17  
    Mam kumpla, który pracuje na polu do MiniGolfa. Rozmawialiśmy kiedyś o tym, co robią z trawą. Mówi, że co drugie, trzecie koszenie (czyli co 3-6 dni) musi przejechać z koszami, bo trawa (a do mulczowania to oni mają specjalistyczny sprzęt za grube tałzeny $) ścięta leżąca na świeżej powoduje, że na murawie zostają wypalone placki (uschnięte). Ja osobiście koszę rzadko, najczęściej kosą spalinową i dlatego grabię trawę, bo ma 20-30cm. Czy nie masz możliwości palenia zeschniętej trawy? Z tego co się orientuję możesz to w pełni legalnie robić po zmierzchu, oczywiście zachowując wszelkie środki bezpieczeństwa i kontrolując spalanie
  • #18 11252418
    yupiik
    Poziom 12  
    Nie wiedziałem, że można trawę palić po zmierzchu, dobrze wiedzieć. Jest tylko małe ale, jak ją zbierasz do kosza i na kupę to gnije, poza tym potrzeba miejsca, jak zostawiasz do wysuszenia bez zbierania to faktycznie, ładnego trawnika nie ma. Dlatego liczę na mulczowanie, firmy od kosiarek to strasznie zachwalają.
  • #19 11252422
    strykul
    Poziom 17  
    Co do przepisów upewnij się - ja mieszkam na wsi, tutaj na takie rzeczy patrzy się z przymrużeniem oka, szczególnie, że nie jest to bezmyślne wypalanie rowów/poboczy tylko palenie suchej trawy... wionie i nie ma. A przy dużym upale trawa wyschnie Ci w jeden dzień od rana do wieczora...
  • #20 11252442
    yupiik
    Poziom 12  
    Zwykle suszę 24 godziny, później odkładam do pojemników zajmuje mniej miejsca niż świerza poszukam co jest w przepisach, bo na razie to słyszałem tylko ze nie wolno palić trawy. Kompostownik pełny, zresztą nie ma gdzie kompostu rzucać :P.
  • #21 11252491
    rdzenferrytowy0
    Poziom 10  
    jak chcesz szybko się pozbyć trawy to spryskaj trawnik randapem i trawa nie urosnie
  • #22 11252522
    yupiik
    Poziom 12  
    To jest właśnie problem pewnie nie tylko mój, trawnik jest ładny, szczególnie z żywą trawą, problem jest tylko z nadmiarem. Zamiast roundapu można zastosować kostkę brukową, droższa ale na lata. Mulczowanie z tego co piszą rozwiązuje problem ścinanej trawy, dodatkowo ją nawozi i rośnie gęsta. Jak trzeba będę kosił po 2 razy w tygodniu, jak nie musisz jej zbierać to idzie całkiem szybko.
  • #23 11253452
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 11272199
    strykul
    Poziom 17  
    pawełek1985 napisał:

strykul napisał:
    Ostrze połączone z silnikiem "na sztywno" (a w każdym razie nie zauważyłem żadnego sprzęgła, choćby dośrodkowego...

Co ty to bredzisz człowieku. Jakie sprzęgło dośrodkowe i gdzieś ty widział w jakiej kosiarce połączenie inne niż sztywne ?

Ot choćby w głupiej kosie spalinowej za 150 zł...
  • #25 11272316
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 12575953
    robin102
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Straszne rzeczy czytam o tych NACach. Panowie to może coś doradzicie w temacie kosiarki do 1300 zl, aby miała z 6KM spory moment obrotowy może silnik B&S miała napęd i co ważne najlepiej duży kosz 60-70 litrów oraz szerokość roboczą najlepiej 56 cm bo 1000m22 do koszenia mam, a minimum absolutne to 53-51cm. Musi być z napędem. Znajduje kosiarki polskiego producenta firmy HortMasz. Ma ktoś taki produkt w użyciu ?
    Myślę o takiej
    http://www.hortmasz.pl/eShop/ItemDetails.aspx?iid=2797
    z góry dziekuje za rady
  • #27 12576082
    strykul
    Poziom 17  
    Moim skromnym zdaniem 6 KM nie ma sensu w tej cenie. Kup najtańsza Husqvarne, Vikinga i będziesz zadowolony - przede wszystkim zwróć uwagę na możliwość regulacji prędkości koszenia, długość gwarancji, jakość tworzyw wykończenia - nie będziesz się potem wkurzał, że coś nie działa lub że się nakrętki same poodkręcały i poginęły...
  • #28 12576365
    robin102
    Poziom 15  
    1000mkw do oblecenia to nie mały kawałek, a ja nie mam zdrowia na walkę z małą kosiarką. Szukam z dużym nożem 56 cm. Możesz wskazać jakiś konkretny model bo jest tego więcej niż gatunków piwa :)
    odnośnikiem teoretycznym
    dla mnie jest:
    http://www.karba.com.pl/kosiarka-spalinowa-6-...s.html#nclid=6e1a357c40620f5e1670c985e8879320
    lub drożej na co mnie nie za bardzo stać to:
    http://www.hortmasz.pl/eShop/ItemDetails.aspx?iid=117
  • #29 12591981
    brt0555
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Mam kosiarkę NACA, podobna do tej co chcesz kupić jednak starszy model. Koszt był podobny, służy dzielnie ok 5-6 lat, nie ma łatwo, kosi trawnik tydzień w tydzień,a do tego sad, który też nie jest mały. Napęd padł po 2 latach, naprawa wynosi 500-600złt, więc zrezygnowałem z niego. Nic przy niej nie było robione, jedynie spuszczanie paliwa na zime i czyszczenie, no i zmiana noża, a tak to jestem na prawdę zadowolony, nawet bez napędu świetnie jeździ.
    Pozdrawiam
  • #30 12592278
    robin102
    Poziom 15  
    Dzięki za poradę. Jednak kupiłem kosiarkę HortMasz model JL 50Z BSA z nożem 51cm . Niby polska, ale w Chinach ulepiona :). 1380zł. Obleciałem pierwszy raz działkę, łatwo nie jest, huczy buczy i szybko zapierdziela niby dzięki przekładni niezawodnej GT ;) Oby 4-5 lat wytrzymała :)

ps
    dobrze, że nie kupiłem takiej na 56 cm bo bym się zatargał przy niej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują na temat kosiarki NAC X510VHY z silnikiem T OVH 675, która kosztuje do 1300 zł. Opinie są podzielone; niektórzy odradzają zakup ze względu na problemy z silnikiem i napędem, wskazując na trudności w serwisie oraz dostępności części zamiennych. Użytkownicy zauważają, że napęd jest słaby, a kosz szybko się zatyka. Wiele osób sugeruje wybór kosiarki z silnikiem Briggs & Stratton, który jest bardziej niezawodny. Pojawiają się także pytania o inne marki, takie jak Makita i HortMasz, które oferują lepszą jakość w podobnym przedziale cenowym. Użytkownicy podkreślają znaczenie regulacji prędkości koszenia oraz jakości wykonania sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA