logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeinstalować Androida na Overmax OV-ML-01 przez USB OTG?

donjuan222 01 Cze 2012 19:42 5779 5
REKLAMA
  • #1 10956791
    donjuan222
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, jak w temacie - dysponuję netbookiem overmax ov-ml-01 w którym padł android i to z przyczyn absolutnie nie uzasadnionych. W instrukcji jest napisane, że urządzenie posiada interfejs USB OTG. Czy to oznacza, że zwykłem kablem USB (po obu stronach wtyk typu A, nie krosowany i bez hub'a) mogę połączyć się z komputerem i za pośrednictwem odpowiednich narzędzi i przeinstalować androida? Ewentualnie wymienić andka na Windows mobile albo jakiegoś linuxa?
  • REKLAMA
  • #2 10956880
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    donjuan222 napisał:
    overmax ov-ml-01 w którym padł android i to z przyczyn absolutnie nie uzasadnionych

Co znaczy "padł" nie włącza się wcale, wiesza sie ?
    donjuan222 napisał:
    W instrukcji jest napisane, że urządzenie posiada interfejs USB OTG

http://en.wikipedia.org/wiki/USB_On-The-Go[quote:1c6efcf118="donjuan222"> target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" >http://en.wikipedia.org/wiki/USB_On-The-Go[quote:1c6efcf118="donjuan222 napisał:
    Czy to oznacza, że zwykłem kablem USB (po obu stronach wtyk typu A, nie krosowany i bez hub'a) mogę połączyć się z komputerem i za pośrednictwem odpowiednich narzędzi i przeinstalować androida?

Do tego potrzebujesz np flashtool i rom pod to urządzenie
    Można by też spróbować wykonać hard reset za pośrednictwem przycisków telefonu ale każdy producent nieco inaczej zaprogramował kombinację klawiszy odpowiedzialnych za wykonanie twardego resetu, a google milczy na temat tego "chińczyka"
    donjuan222 napisał:
    Ewentualnie wymienić andka na Windows mobile albo jakiegoś linuxa?

Wątpię abyś tam windowsa mobile wgrał, a linuxa już masz
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 10957053
    donjuan222
    Poziom 9  
    Włączam i wyświetla się najpierw słodki linu pingwinek, następnie napis ANDROID, a potem czarny ekran (tylko podświetlanie) i od tąd ani me ani be.
    Ten artykuł na wikipedii znalazłem, ale powiedzmy, że nie mam zaufania do mojej znajomości języka angielskiego;-P i wolałem się upewnić, czy dobrze rozumiem artykuł, bo w sklepie facet mi powiedział, że mi nie sprzeda takiego kabla, bo PC do PC się podłącza tylko przez HUB'a, którego miał za 140 zł. Z tego co ja zrozumiałem w/w artykule kabel USB-A <-> USB-A powinien wystarczyć i netbook powinien wtedy sam się ustawić w tryn klient (slave), a komputer pełnić funkcje hosta (master) i z PC netbook powinien być widoczny jak karta pamięci/pendrive. Dobrze to rozumiem?
    Generalnie ten netbook nie jest mój tylko przyszłego szwagra i od tego, czy zadziała zależy moje być albo nie być w tej rodzinie;) Chodzi o to, że chce mieć możliwość edycji i tworzenia .doc, .docx, .xls, .xlsx no i wygląd androida mu się nie podoba (fakt - bez ekranu dotykowego android jest średnio wygodny)...
  • REKLAMA
  • #4 10957149
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    donjuan222 napisał:
    Z tego co ja zrozumiałem w/w artykule kabel USB-A <-> USB-A powinien wystarczyć i netbook powinien wtedy sam się ustawić w tryn klient (slave), a komputer pełnić funkcje hosta (master) i z PC netbook powinien być widoczny jak karta pamięci/pendrive. Dobrze to rozumiem?

Nie bardzo, OTG jest włączone i obsługiwane aby można było podłączyć choćby pendrive czy też modem gsm ale na działającym systemie
    Do wgrywania romu używa sie trybu Flashmode, w telefonach z reguły wywołuje sie go na wyłączonym urządzeniu trzymając przycisk Wstecz i podłączając kabel USB do urządzenia
    Najprościej było by zrobić Hard reset tylko bez znajomości procedury na tym urządzeniu jest to nie możliwe, podobnie jak wgranie romu bo takiego znaleźć też nie będzie łatwo
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 10957239
    donjuan222
    Poziom 9  
    Czyli jednym słowem jestem tam gdzie plecy kończą swoją szlachetną nazwę... Pozostaje mi serwis OverMaxa, który albo nie odpowiada, albo odpowiada za niego wujaszek google - delivery error czy cuś:/
  • #6 10985424
    donjuan222
    Poziom 9  
    Po długim oczekiwaniu serwis łaskawie się odezwał. Podesłali mi link do programu, oraz androida przystosowanego dla tego modelu netbooka, który posiadam, kazali zrobić obraz na karcie (musiałem kupić 8GB - 4 to za mało) włożyć kartę, włączyć sprzęt i "samo się" zrobiło:)
    To chyba temat już można zamknąć. Dzięki za pomoc:)
REKLAMA