logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć gramofon z funkcją nagrywania z lat międzywojennych?

mzieli 03 Cze 2012 18:50 6689 22
REKLAMA
  • #1 10963479
    mzieli
    Poziom 9  
    Witam serdecznie.
    Zainteresował mnie ostatnio temat starych nagrań analogowych i mając na myśli stare myślę o latach międzywojennych.
    Niesamowicie chciałbym odtworzyć klimat tamtych lat nagrywając coś na analogach.
    Ciężko było mi znaleźć odpowiedni temat na forum - czy ktoś wie, gdzie można znaleźć coś a'la stary gramofon z funkcją nagrywania?
    Oczywiście chodzi o to, żeby zarejestrował wszelkie trzaski i szumy (przykładem może być choćby ścieżka z Pianisty i znajdujące się tam fragmenty nagrań).
    Ktoś coś słyszał, ktoś coś wie?
    Ew. czy to tylko moje pobożne życzenie w dzisiejszych czasach?
  • REKLAMA
  • #2 10963634
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Ja kiedyś planowałem przenieść nagrania z płyt winylowych do postaci cyfrowej. Mam jeszcze stary gramofon "deck" stereo z wyjściem DIN. Zrobiłem pośrednik z DIN na Mini-Jack i dołączyłem gramofon do wejścia liniowego karty dźwiękowej komputera. Dało się tego z bidą słuchać i nawet nagrać 60 sekund systemowym rekorderem Windows 95.

Nie kontynuowałem sprawy, ponieważ m.in. wtedy nie znalazłem sposobu stabilizacji obrotów talerza (w oryginale - silnik indukcyjny i przekładnia mechaniczna) i zbyt trudne wydawało mi się nauczenie komputerowego oczyszczania nagrań (program Cool Edit 96).

Krzysztof Podstawa
  • #3 10964541
    mzieli
    Poziom 9  
    Powiem szczerze, że mój pomysł jak tak jakby odwrotny. Praktycznie wolałbym postać cyfrową przełożyć do analogowej na gramofonie :)
    Sęk w tym, że chciałbym stworzyć nagranie stylizowane na lata np. 40'.
  • #4 10964745
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Może dobre by były próbki szumów i trzasków nagrane z początkowego i końcowego odcinka ścieżki, gdzie nie ma nagrania. Dla wzbogacenia palety - z kilku różnych płyt, 33 i 45 obrotowych.

Słyszę czasem takie efekty, głównie w reklamach stylizowanych na lata 50 i 60. Ale to może być cyfrowo wypreparowane z nagrań analogowych za pomocą profesjonalnych urządzeniach studyjnych - nie znam się na tym.

A jeszcze można spróbować pozyskać charakterystyczny przydźwięk lampowego wzmacniacza. Np. polski gramofon "Bambino" potrafił nieźle drażnić podczas słuchania. Trochę pocztówek dźwiękowych na nim pomęczyłem, a one moje uszy.

Myślę, że jednak więcej pomogą zawodowi elektroakustycy, jeżeli włączą się do tego wątku.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #6 10964774
    mzieli
    Poziom 9  
    Dzięki za odzew. Generalnie faktycznie ciekawą opcją wydaje się być połączenie obu wspomnianych wyżej technik. Z tym, że myślę, że ta nagrywarka aż zbyt "idealnie" sprawdza się jako przetwornik? Tzn. mało z magii analoga jest ostatecznie na płycie?
    Vodiczka, mówisz, że nie było takich gramofonów, ale może pierwotne wersje, jeszcze wpadające jedną nogą do fonografu, miały takie możliwości?
  • REKLAMA
  • #7 10964861
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 487
    Jeżeli mogę dorzucić coś od siebie to swego czasu zgrywałem z płyt analogowych na komputer stare bajki :D dla wnuczki znajomej która mnie oto poprosiła.
    Podłączyłem gramofon do wzmacniacza i z wyjścia liniowego wzmacniacza na wejście liniowe komputera. Program do przechwytywania zastosowałem CDex.
  • #8 10964897
    mzieli
    Poziom 9  
    Dzięki za odzew, z tym, że ja chcę zrobić coś jakby odwrotnie ;)
  • #9 10965158
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Wiesz o tym, że nie jest to zadanie proste? ;)
    Potrzebujesz surowca, czyli czystych płyt oraz sprzętu, który w najprostszej formie widziałbym jako:
    - ciężki i stabilinie napędzany talerz (ciężki, by zagłębianie się rylca nie powodowało zmian jego przędkości obrotowej), co jest do zrobienia w domu.
    - mechanizm posuwu rylca - np. poprzeczka na dwóch szynach. Mając dzisiejszą elektronikę oraz silniki krokowe, nie wydaje się to być szczególnym problemem. Trzeba będzie użyć niemałych przełożeń, by uzyskać jednostajny posuw wgłąb płyty.
    - sam rylec. Tu robią się problemy. Metalowy pręcik o niedużej masie (by jego bezwładność nie tłumiła wyższych częstotliwości) zakończony szpikulcem (diamencik?), osadzony wewnątrz elektromagnesu na tyle silnego, by był zdolny tworzyć w twardym tworzywie.

Kilka miesięcy temu był o tym temat, może znajdziesz w nim jakieś natchnienie.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #11 10965399
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    mzieli napisał:
    Vodiczka, mówisz, że nie było takich gramofonów, ale może pierwotne wersje, jeszcze wpadające jedną nogą do fonografu, miały takie możliwości?

Czytam rady Futrzaczka i myśłę że faktycznie można pokusić się o wykonanie nagrywarki zbliżonej do fonografu czyli nagrywać na walec pokryty woskową masą np. taką z której dentyści robią wyciski. Można też tak jak proponuje Futrzaczek nagrywać na płytę, uważam że największym problemem będzie wykonanie/zdobycie głowicy nacinającej.
    Czy były stare gramofony z funkcją nagrywania? Nigdy nie słyszałem o takowych ale możesz sprawdzić w Muzeum Techniki.
    Stare płyty 78 obr/min były wykonywane z twardej masy (szelak, bakelit) i nacinanie bezpośrednio w nich było niemożliwe. Nacinało się płytę matkę z której metodą galwaniczną wykonywano matrycę do tłoczenia płyt. Zmieniał się materiał na płytę ale sposób produkcji (płyta matka - matryca - płyta do odtwarzania) zasadniczo się nie zmienił.
  • REKLAMA
  • #12 10967480
    Futrzaczek

Cytat:
    Czy były stare gramofony z funkcją nagrywania? Nigdy nie słyszałem o takowych ale możesz sprawdzić w Muzeum Techniki.

Zdecydowanie nie to. Prędzej jakieś patefony, fonografy.
    Przy odtwarzaniu chcemy małego nacisku na płytę, niskiej ceny przetwornika przy jak najwyższej jego trwałości i możliwie małym uszkodzeniu płyt.
    Na chłopski rozum:
    By magnetofon z zapisującego stał się nagrywający, wystarczy jedynie podać mu sygnał (z pewnym dodatkiem, ale to nieważne) na cewkę głowicy odtwarzającej i on to nagra. Mniej czy bardziej, ale nagra. Z gramofonem tak być nie może: nawet, jeżeli podamy napięcie na przetwornik (dla uproszczenia przyjmijmy magnetoelektryczny, choć efekt piezoelektryczny również można odwrócić), to energia tych drgań będzie znikoma w porównaniu z tę, która jest potrzebna, by ryć w płycie. Wystarczy popatrzeć na konstrukcję: nacisk kilka-kilkanaście gramów, maleńki szafirek przyczepiony do wiotkiej blaszki, która prowadzi wgłąb wkładki.
    "Nagrywarka" płyt musi mieć napęd głowicy ryjącej wymuszający jej posuw (bo rowków przecie nie ma), zaś sam rylec musi dysponować na tyle dużą energią (i naciskiem), by się w tym materiale zagłębić i na tyle małą bezwładnością, by nie tłumić wyższych częstotliwości.
    Czyli mamy dwa urządzenia, stojące ze sobą niemalże w sprzeczności.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • #13 10967591
    vodiczka
    Poziom 43  
    Futrzaczek napisał:
    Zdecydowanie nie to. Prędzej jakieś patefony, fonografy.

Stary gramofon i patefon to praktycznie to samo urządzenie, nieco różniące się sposobem odtwarzania - na płytach gramofonowych był poprzeczny zapis dźwięku a na patefonowych wgłębny. Oba nie miały funkcji zapisu, natomiast fonograf tak.
  • #14 10967791
    mzieli
    Poziom 9  
    Czyli na dzisiejsze możliwości konieczna byłaby rekonstrukcja takie sprzętu, ewentualnie stworzenie własnego. A jak robiło się to 80 lat temu? Czy takie sprzęty nagrywające, jakie kiedyś były w użyciu, są teraz kompletnie niedostępne?
    To w sumie śmieszna rzecz, że technologia aż tak poszła do przodu, że stara już jest nieosiągalna ;)
  • #16 10967928
    vodiczka
    Poziom 43  
    mzieli napisał:
    Czy takie sprzęty nagrywające, jakie kiedyś były w użyciu, są teraz kompletnie niedostępne?

Sprzętu nagrywającego było po tysiąckroć (milionkroć?) mniej niż gramofonów. W latach sześćdziesiątych popularne były w Polsce pocztówki dźwiękowe wytwarzane przez "prywatny biznes", też je na czymś nagrywano.
    Może gdzieś na kilku strychach czy w piwnicach jeszcze stoją nagrywarki pocztówek.
    Fonografy zaprzestano produkować w latach dwudziestych ubiegłego wieku. Stoją w muzeach lub prywatnych kolekcjach.
  • #17 10967940
    mzieli
    Poziom 9  
    Rozumiem, studiuję właśnie podesłany temat. Dzięki wszystkim za zainteresowanie, widzę, że moje marzenie to poniekąd pobożne życzenie (w takiej formie, w jakiej myślałem). Podrążę i poszukam reszty.
  • #18 11006777
    procesor3d
    Poziom 12  
    Zobacz jak to jest zrobione

Dodano po 1 [minuty]:

https://filmy.elektroda.pl/95_1339829056.flv

Dodano po 6 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

Moje arcydzieło z przed 3 lat ,nóż jest z węglika spiekanego ,dokładność maszyny to 0,001mm

Dodano po 4 [minuty]:

Obroty talerza są kontrolowane kwarcowo ,silnik jest wzmocniony moc ponad 5kg/cm[w zwykłym technics direct drive to moc 0,5kg/cm,poziom szumów poniżej 75dB [praktycznie szum karty dzwiękowej komputera]

Dodano po 4 [minuty]:

Pasmo przenoszenia głowicy 20Hz [-25dB] do 30kHz +5dB,w praktyce wykorzystywane jest pasmo od 30Hz do 15kHz [tyle co płyta CD DIGITAL lub sygnał stereo z tunera radiowego]
    Dzwięk słyszalny przez ucho to max 18kHz [prawie szum]

Dodano po 2 [minuty]:

Zobacz filmy na YOU TUBE nik : AXIMIX1 to ja .

Dodano po 3 [minuty]:

http://www.youtube.com/watch?v=xReBTXjEoyI
  • #20 11007127
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 650
    procesor3d napisał:
    Pasmo przenoszenia głowicy 20Hz [-25dB] do 30kHz +5dB,w praktyce wykorzystywane jest pasmo od 30Hz do 15kHz [tyle co płyta CD DIGITAL lub sygnał stereo z tunera radiowego]

Pasmo przenoszenia płyty CD to od kilku Hz do 20kHz...
  • #21 11008990
    procesor3d
    Poziom 12  
    tak od kilku Hz do kiloherców i tak Gdzie znaleźć gramofon z funkcją nagrywania z lat międzywojennych?

Proszę poprawić pisownię [Futrzaczek]
  • #22 11009380
    Futrzaczek

W porządku, ale jaki ma to związek z dolną granicą pasma przenoszenia płyt CD?
    I jaki ma to związek z tematem?!
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • #23 11009405
    procesor3d
    Poziom 12  
    Jest pokazany sygnał analogowy i cyfrowy , jak dokładnie spojrzeć na drugi rysunek widać jakie jest pasmo przenoszenia

Dodano po 4 [minuty]:

związku nie ma , ale po co się czepiać ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje gramofonu z funkcją nagrywania z lat międzywojennych, aby odtworzyć klimat analogowych nagrań. W dyskusji pojawiają się różne pomysły i techniki, w tym podłączenie gramofonu do komputera w celu digitalizacji nagrań oraz wykorzystanie nagrywarek płyt, takich jak Vestax VRX 2000. Uczestnicy podkreślają, że gramofony z funkcją nagrywania nie były powszechnie dostępne, a nagrywarki były znacznie rzadsze. Wskazują na potrzebę rekonstrukcji sprzętu lub stworzenia własnych rozwiązań, a także na wyzwania związane z nagrywaniem na analogowych nośnikach. Wspomniano również o fonografach, które miały funkcję nagrywania, ale były to urządzenia z przeszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA