logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór akumulatora do łodzi 100 Ah: węglowy czy żelowy? Ładowanie z alternatora?

r_apa 07 Cze 2012 07:40 1242 1
REKLAMA
  • #1 10975575
    r_apa
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam nie bardzo wiedziałem czy dział odpowiedni ale pytanie brzmi zamierzam zakupić akumulator do zasilania łodzi (ok 100 Ah ) czy akumulator węglowy może do tego słuzyć ( waga jest super ale rozładowanie głębokie ) nic nie mogę znaleźć na temat tego typu aku .Napewno odpowiedni będzie żel lecz pojawia się problem z ładowaniem (poza dostępem do 220V ) jak do tej pory otrzymywałem odpowiedzi po 50% że można ładować żel z alternatora w aucie i że takie ładowanie niszczy aku żel. Nijak nie można się zdecydować cena takich aku jest wysoka a możliwość zniszczenia poprzez złe ładowanie spora ,może jest jakieś rozwiazanie z prądem w samochodzie żeby można bez stresu ładować żel ?
  • REKLAMA
  • #2 10975648
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6174
    Post był raportowany.

Na forum obowiązuje REGULAMIN i "przyklejone" do niego pytania wraz z komentarzami.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

+ REGULAMIN -->
    Pkt 3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum.

+ REGULAMIN -->
    Pkt 3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA.
    Początek zdania? Zaczynamy wielką literą.
REKLAMA